Skocz do zawartości

[Kaseta Sram] Wymiana koronek

kojott

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam kasetę Sram PG 730, na trzech koronkach nowy łańcuch przeskakuje. Chciałbym je wymienić, ale do kaset Sram nie znalazłem pojedynczych koronek. Może ktoś wymieniał i wie jakie Shimano (min HG40) będą pasować? Pięć koronek jest skręconych jedną śrubką, dwie są luzem. Z tyłu to wygląda jak PG 830 (link do zdjęcia). Czy koronki muszą być skręcone czy mogą być luzem założone na bębenek? Czy koronki do 9rz maja taką samą szerokość jak te do 7/8?

Napisano

To są właśnie "uroki" Srama. Całkowity brak dostępu do części zamiennych.

Dystrybutor Srama, harfa, to śmiech pod tym względem.

Wymień całą kasetę i już.

Napisano

Witam.

Mam problem z kasetą model Shimano Acera HG31-8 11-32T, jest w niej minimalny luz tylko niewiem czy tak powinno być czy nie.

Rower mam dopiero 3,5 miesiąca bo kupowałem nowy.proszę o jakąś odpowiedź.

Napisano

Przy wymianie 3 koronek 7rzędowych na wersję 8rz, różnica była by 0,15mm, a na wersję 9rz 0,21mm. Czy to jest  na tyle dużo, żeby stwarzało problemy przy regulacji przerzutki? 

Z kaset 7rz można kupić tylko HG41 ze stopniowaniem 11-13-15-18-21-24-28, gdzie brakowałoby mi koronki 32. Mogę zamontować ją bez najmniejszej zębatki dodając z przodu tą 32?

Mógłbym kupić też HG41 8rzędową, ale z tego co wyczytałem, ma inny rozstaw koronek (4,8mm) i nie będzie pasować do manetek 7rz (5mm). Czy się mylę? W kompendium kompatybilności na forum jest napisane, że będzie to działać... A jak jest naprawdę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...