Skocz do zawartości

[opony]maxxis kombinacja aspen i crossmark

marpok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Wymiana kapci zbliza sie wielkimi krokami (w tej chcwili jezdze na smart samach) i zdecydowalem sie chyba na maxxisa, pytanie tylko czy jezdzil ktos na takiej kombinacji i jak zalecalibyscie aspen/crossmark- przod/tyl? Zalezy mi glownie na zniwelowaniu uslizgow na mokrych podjazdach w terenie. Chodzi mi jeszcze po glowie zalozenie kompletu aspenow ale crossmark ma chyba troche agresywniejszy bieznik i wydaje mi sie lepszy jako napedowka.

Z gory dzieki ;)

Mówi się, że na rower MTB optymalna kombinacja (mieszana) to agresywna opona na przód i mniej agresywna na tył.

Primo, poślizgi koła przedniego są znacznie trudniejsze do opanowania niż tylnego (a w praktyce poważniejszych przy większej prędkości nie można raczej opanować) i często kończą się poważnymi kontuzjami przy upadku.

Secundo, opory toczenia są generowane w znacznie większym stopniu przez tylne koło, niż przez przednie (podobnież ponad 60%).

Tertio, ślizgającą się oponę napędową można zneutralizować przesuwając środek ciężkości na tył. W drugą stronę nie da rady zrobić tak z kołem przednim (a przynajmniej możliwości są mocno ograniczone).

Ciekawostka, w serwisach samochodowych przy zmianie opon też rekomendowali mi założenie opon z lepszym bieżnikiem na przód niż na tył. Dokładnie z tego samego powodu, jak pierwszy powyżej.

Ok czyli jedne watpliwosci byly by rozwiazane czyli aspen/tyl, crossmark przod jak juz

Tertio, ślizgającą się oponę napędową można zneutralizować przesuwając środek ciężkości na tył.

To akurat jest oczywiste ale moj SS na tyle to juz jest slick niestety :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...