marpok Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Witam Wymiana kapci zbliza sie wielkimi krokami (w tej chcwili jezdze na smart samach) i zdecydowalem sie chyba na maxxisa, pytanie tylko czy jezdzil ktos na takiej kombinacji i jak zalecalibyscie aspen/crossmark- przod/tyl? Zalezy mi glownie na zniwelowaniu uslizgow na mokrych podjazdach w terenie. Chodzi mi jeszcze po glowie zalozenie kompletu aspenow ale crossmark ma chyba troche agresywniejszy bieznik i wydaje mi sie lepszy jako napedowka. Z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Mówi się, że na rower MTB optymalna kombinacja (mieszana) to agresywna opona na przód i mniej agresywna na tył. Primo, poślizgi koła przedniego są znacznie trudniejsze do opanowania niż tylnego (a w praktyce poważniejszych przy większej prędkości nie można raczej opanować) i często kończą się poważnymi kontuzjami przy upadku. Secundo, opory toczenia są generowane w znacznie większym stopniu przez tylne koło, niż przez przednie (podobnież ponad 60%). Tertio, ślizgającą się oponę napędową można zneutralizować przesuwając środek ciężkości na tył. W drugą stronę nie da rady zrobić tak z kołem przednim (a przynajmniej możliwości są mocno ograniczone). Ciekawostka, w serwisach samochodowych przy zmianie opon też rekomendowali mi założenie opon z lepszym bieżnikiem na przód niż na tył. Dokładnie z tego samego powodu, jak pierwszy powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Ok czyli jedne watpliwosci byly by rozwiazane czyli aspen/tyl, crossmark przod jak juz Tertio, ślizgającą się oponę napędową można zneutralizować przesuwając środek ciężkości na tył. To akurat jest oczywiste ale moj SS na tyle to juz jest slick niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Uwaga dotyczaca dociazania tylu dotyczyla wyboru gdzie dac jaka opone, a raczej nie przyczepnosci zuzytego slicka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.