Skocz do zawartości

[Przerzutka przód] Luźna linka przerzutki.

janUsz45

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim. Mam problem z regulacją przedniej przerzutki chodzi o to że jak naciągne linkę żeby na jedynce nie była luźna to wrzucając manetke na dwójkę wskakuje na trójkę. Jak wyrególuje żeby dwa to było dwa a trzy to trzy i wszytko ładnie chodzi to wrzucając na jedynke linka jest luźna i sobie wisi. Jak naciągne ten luz to cała regulacja się sypie. I znowu wszystko od początku zaczynam i znowu jest luźna. Regulowałem sposobem z tego forum jak i z innych. Proszę doradzcie mi jak ten luz usunąć, mi się wydaje że manetka ciągnie za dużo liniki ale chyba to nie to.

• Mod Team
Napisano

Powodów może być kilka:

- jeżeli masz w manetce baryłkę, ona jak ma uszkodzony gwint to śruba sie chowa i linka sie luzuje

- za słabo dokręcasz przy dźwigni i linka się luzueje

- jest gdzieś problem z pancerzem i się jakoś przestawia.

Napisano

najpierw upewnij się, że prawidłowo ustawiłeś wózek.  Następnie ustaw  prawidłowo zakresy śrubkami  L i H.  Upewni się  że  baryłkę do regulacji  przy manetce masz   mniej więcej  w połowie zakresu.

Wrzuć  1 bieg i  dokręć linkę przy przerzutce tak by była napięta.   Wrzuć   2. Jeżeli nie wchodzi  to baryłkę "odkręć"o pare obrotów.  Powinno wskoczyć na  2.  jeżeli  wskauje na  3 (a nie powinna)   to  wkręć baryłkę o pare obrotów.

Powinieneś jeszcze  sprawdzić  pancerze i linkę czy nie są usyfione  i  czystość przedniej przerzutki czy sprężyna nie jest usyfiona mocno.

Napisano

Powodów może być kilka:

- jeżeli masz w manetce baryłkę, ona jak ma uszkodzony gwint to śruba sie chowa i linka sie luzuje

- za słabo dokręcasz przy dźwigni i linka się luzueje

- jest gdzieś problem z pancerzem i się jakoś przestawia.

Dzięki za szybką odp.

Manetka jest nowa i jest na pewno sprawna.

Z tym za słabym dokręcaniem to nie to na pewno.

Z pancerzem też myślałem że z przelotek wypada i go kropelką przyklejiłem

• Mod Team
Napisano

Jeżeli masz wszystko nowe, razem z pancerzami, tak się może dziać do czasu, aż sie wszystko "ulągnie" musi sie ułożyć, znaleźć swoje miejsce i powinno przestać tak robić.

Napisano

Coś mi się wydaje że mogłeś źle zamontować linkę do mocowania przerzutki. Takie coś dzieje się gdy linkę zamocujesz ze złej strony śruby mocującej. Ten sam naciąg manetką  na mniejszym promieniu powoduje większe wysunięcie przerzutki. Najlepiej zobacz w instrukcji danej przerzutki jak powinna być przymocowana linka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...