Skocz do zawartości

[Rower] MTB do 1500zł

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze będą sprzeczne zdania, jest sporo marek i każdy poleci co innego czyli nikt nie powie Ci "kup tego za tyle bo to super rower, zmień tylko to i to" Nie czarujmy się, do 1500zł nie kupi się czegoś oszałamiającego, przedewszystkim patrz na ramę (z czego wykonana, jaką technologią, waga.

Z mojej strony polecam dołożyć 100-200zł i spróbować wyrwać np Gianta Yukona lub jego tańszy odpowiednik Giant Rincon (o ile mnie pamięc nie myli to ta sama rama), Wheeler Pro 29 (widziałem go za 1499zł).

Na allegro są super oferty na rowery, modele z 2005r przecenione nawet o 40-50% i warto przeglądać bo może się zdarzyć, że sprzedający akurat mieszkać będzie gdzieś w pobliżu i bez problemu będziesz mógł osobiście odebrać sprzęta załatwiając przy tym kwestie gwarancji,

Pozdrawiam :)

• 2 lata później...

Witam serdecznie!

Borykam się od jakiegoś czasu nad zakupem roweru górskiego w granicach 1500 zł (+- 100zł), zakres tej kwoty (bynajmniej w górnej granicy) jest raczej ściśle określony.

Jako rowerzysta głównie jeżdżę po ulicach, lecz często wyruszam w jakieś leśne podróże, mam też zamiar pojeździć trochę po Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Na rowerze staram się raczej jeździć jak najszybciej (a chodzi głównie o poprawę sprawności fizycznej w jak najkrótszym czasie - czytaj, zmęczyć się), często jak do tej pory lubiałem sobie również poskakać. Do tej pory jeździłem na tanim rowerze (wyglądał jak "MTB") z dwoma amortyzatorami, który zakupiłem 6 lat temu za cenę około 650zł. Jak widać przez ten okres nawet dobrze sobie radził z moimi małymi "wyczynami", a nie był to na pewno rower dobrej klasy.

Rozglądałem się tylko i wyłącznie za rowerami z przednim amortyzatorem, moje zainteresowanie skupiło się ostatnio wokół dwóch modeli Kelly'sa, mianowicie Quartz i Spider. Tutaj http://www.kellys-bicycles.com/index.php?c...3&rID=15385 powinna pojawić się tabela z bezpośrednim porównaniem obu modeli. Bardziej jednak nastawiam się na model Quartz.

W ramie roweru przydałoby się miejsce do późniejszego montażu koszyka do bidomu, czy może na pompkę i bagażnik, jednak nie stanowi to jakiegoś ważnego parametru. Jeśli chodzi o ewentualny przyszły rozwój roweru, raczej nie byłbym skłonny wymieniać wszystkiego co popadnie. Na wstępie raczej planowałbym coś do niego dokupić niż wymienić.

Proszę o wypowiedzi doświadczonych w praktykę i wiedzę teoretyczną rowerzystów.

Pozdrawiam serdecznie.

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich :D No niestety miałem kupować rower do 2000zł i już się nastawiłem na Kross A6, a tutaj lipa :D Nie dam rady na raz wyciągnąć tyle kaski no i oczywiście rodzice się nie zgodzili ;) Więc jeszcze raz się powtórzę:

mam 16 lat od 3 lat jeżdżę Trekiem 3700 Alpha, z którego do niedawna byłem bardzo zadowolony. Jednak ostatnio coraz częściej coś siada, ale mniejsza z tym. Głównie jeżdżę rowerem po miejście (czyli asfalcie), często po piachu, żwirze i dołach. Nigdy się nie ścigałem ani nie brałem udziału w żadnych zawodach, zamiaru raczej też nie ma. Poszukuję roweru wygodnego (bo coraz częściej jeżdżę w dalsze trasy ), na dobrym osprzęcie żeby to wszystko się trzymało kupy, mało "awaryjnego" no i oczywiście takiego którego nie trzeba ciągle pieścić. (głównie dbam o rowery - ale nie chcę ciągle jeździć na jakieś przeglądy i wymiany ). Kiedyś mało jeździłem rowerem ale teraz dużo więcej - oczywiście bez przesady Zastanawiam się nad kupnem jakieś roweru tak maks do 1500zł. Zainteresowało mnie kilka modeli. Proszę o pomoc który z nich jest najlepszy (według w/w kryteriów ) i którego najbardziej opłaca się kupić - myślę że za rok ceny troszkę spadną bo nie będę kupował najnowszego modelu).

Oto rowery które mnie interesują, jeśli znacie coś lepszego to piszcie:

-MERIDA MATTS 100 (ten rower ma mój kolega i jest zadowolony)

http://www.allegro.pl/item423182622_merida..._od_merluk.html

-WHEELER PRO 1900

http://www.allegro.pl/item421126409_wheele...1900_2007r.html

-OPCJA TRZECIA - UŻYWANY WHEELER PRO 1900: jest to rower mojego brata, dość zadbany, model chyba z 2005r. albo 06r., mogę go kupić za 850-900zł. I tutaj się zastanawiam czy nie lepiej kupić tego wheeler i zainwestować te 500-600zł (np. korbę, suport i piasty, w przyszłości przerzutki np. XT) Jak sądzicie??

Z góry dzięki i pozdro. Wiem że były podobne tematy, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytania, także bardzo proszę nie zamykać tematu.

Ja również mam zamiar niedługo kupić nowy rower. Mój makrokesz jest w użytku od komunii :D więc najwyższa pora aby to zmienić. Moją uwagę przykuła Merida Matts SUB v-40 http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?...r=57&id=381 Wydaję mi się, że rower na moje potrzeby czyli głównie droga ale laski też nie są mi obce. Zdecydowałem się na tą Meride bo wydaje mi się że jets rowerem solidnym i wygodnym. Mam nadzieję że jesteście w stanie choć trochę pomóc w wyborze.

Znalazłem również kolejną Meride w sumie z tego co czytałem w internecie bardziej wszechstronną jeżeli chodzi niż wczesniej wymieniona. http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?...r=61&id=407

Pozdrawiam

PS Jestem również otwarty na inne modele rowerów również innych firm ;)

Jak Ci pasuje rozmiar i miałbyś szczęście, że nie poszedłby do góry:

http://www.allegro.pl/item419940722_bianch...ana_krakow.html

Niestety trzeba pytać o dokładniejszą specyfikację, ale raczej ciekawy rowerek, po fotach widać, że ma Darta 2 z przodu, jakieś tarczówki Shimano, i przerzutkę Deore tył, przód Alivio + manetki Alivio (czyli 24 biegi). Rama potrójnie cieniowana, z tego co widać po nalepkach, ma również ciekawy kształt przy główce. Problem może być z gwarancją takiego roweru...moim zdaniem bardzo fajny sprzęt, odróżniałbyś się trochę od tych wszędobylskich Krossów ;)

• 5 miesięcy temu...

Cześć,

szukam rowerku w okolicach 1500zł +- kilka zł. Nie daję żadnych przykładów tylko zdaję się na Wasze propozycję. Jestem laikiem pod względem sprzętu. UWAGA! ważna sprawa to moja waga 130kg :P i 187cm wzrostu. Pomóżcie w wyborze. :thanks:

Przeznaczenie: las, szosa, ważne, żeby nie złożył się w pół przy cięższej pracy :)

To masz problem :) Ważysz dość sporo.

Jakikolwiek rower weźmiesz z tego przedziału cenowego to masz amortyzator sprężynowy.

Będziesz go dobijać aż w końcu padnie.

Twoja waga nie jest jakaś porażająco wielka ale rowery z "półki" mają osprzęt dobrany dla PRZECIĘTNIE wyglądających :P 70-90 kg

Najlepiej gdyby rower był wyposażony w powietrzny amortyzator. HMM żaden rower do 2000 nie jest weń wyposażony

Dlatego może pomyśl o sztywnym widelcu.

Troszkę lipa z tą wagą jest, ale ważne, że wziąłem się za siebie i postaram się wrócić do wagi sprzed 2 lat (ok.105kg).

A co powiecie na ten model (wiem że trochę cena wyższa, ale z tego co się orientuję to można go za ok. 2100 dostać)

http://www.rove.pl/index.php?page=shop.pro...t&Itemid=72

squarem również jestem posiadaczem tego roweru (sam z resztą pytałem na fo o opinie na jego temat) obecnie ważę ponad 90 kg, przejechałem nim ok 1000km (las, kamienie, korzenie , krawężniki, dziurawe drogi) koła póki co ok, amortyzator również nie mam się do czego przyczepić (to tylko xcr) w przyszłości jak się rozszypie zastapi go powietrzny

co do opon to rzeczywiście na błoto, bądź głęboki/sypki piach słabo się nadają, na polne szutrowe drogi oraz "delikatny" teren uważam ,że są ok

podczas jazdy na asfalcie bieżnik "generuje" jak dla mnie za duże opory , ciężko utrzymac większą prędkość przez dłuższy czas (w końcu to nie semilick)

Dzięki Wszystkim za dodatkowe info.

Dostałem dzisiaj meila z www.rower.com.pl i hai z 2008 jest tylko wielkości 45 a do mojego wzrostu( 187 ) jest to chyba zbyt mało. Zaproponowano mi model 2009 za 2280zł. ale tylko do 12 lutego, ponieważ ceny katalogowe idą do góry i ma kosztować 2900. Zaczekam jeszcze na ofertę z innego sklepu i podejmę jakąś decyzję.

I rowerek zakupiony, nie jest to jedna Hai Jack tylko Ghost ebs 1 .

Ze względu na moją wagę, sprzedający zaproponował mi ebs-a ze względu na lepszą ramę i mocniejsze koła. Podobno rowerek który zakupiłem jest serią limitowaną. W porównaniu z rowerkiem z tego linka http://www.dobrerowery.com/product_info.ph...roducts_id=5820 różni się tym, że wszystkie naklejki są całkowicie białe, szprychy nie wiem dokładnie jakie, ale są koloru czarnego i opony Schwalbe racing ralph. Jaka w tym prawda musiałby się wypowiedzieć ktoś znający się na rzeczy. Zobaczymy jak będzie się spisywał przy mojej wadze ( 130kg B) ) .

Wiem, że jest to budżet większy niż w temacie, ale jak zacząłem ciągnąć temat rowerku w tym, to i tu go zakończę.

Witam, podpinajac się pod ten temat mam nadzieje xe przykuje waszą uwage. Zastanawiam się nad dwoma rowerami. Mam na myśli TREK 4400 za 1400zł ( po przecenie 2008) i grant youkon 2009 za 1400zł. Trek ma dożywotnią gwarancję na ramę i to mnie najbardziej skłania do kupna tego roweru. W treku zaniepokoił mnie amortyzaor RST Gila TnL. Proszę o opinie na ten temat. Według mnie są to 2 najlepsze rowery w tej kategorii cenowej.

Pozdrawiam

"Dożywotnia" gwarancja mam nadzieję że wiesz co oznacza w praktyce :). Warunki dożywotniej gwarancji ustala producent, ale najczęściej jest to gwarancja ważna do końca produkcji danego modelu, ewentualnie do końca produkcji + rok - czyli do opróżnienia magazynów producenta.

Teraz się zastanów ile będzie produkowany Twój model roweru i jakie jest prawdopodobieństwo że w tym czasie połamiesz ramę, oraz o ile dłużej będzie trwała ta gwarancja w stosunku do roweru bez dożywotniej gwarancji. Pomijam już fakt jakie obostrzenia stosują w takich przypadkach producenci ;) - gdzie przez okres gwarancji często nie możesz wymienić podzespołów.

Dlatego polecam nie brać tak pod uwagę tych chwytów marketingowych a szukać sprawdzonych rowerków.

A trek według ciebie nie jest sprawdzoną marką? Ta firma słynie z jednych z najlepszych ram. A kross ponoć nie ma najlepszych... nie mówie że są złe ale gorsze od treka. Zastanawiałem się takźe nad Ginatem Youkonem. Giant takźe słynie z bardzo dobrych ram. Odstrzasza mnie tylko ten amortyzator ;) Popytam jeszcze jak to dokładnie z tą gwarancją TREka.

Dziękuje za opinie, Pozdrawam

Rower do 1500 złotych... ok, ale najpierw trzeba się zastanowić po jakim terenie będziecie jeździć czy po szosie czy po leśnych drogach czy jakiś bagniskach. Uniwersalnym rowerem jest góral, można pojeździć trochę tu trochę tam i wszystko będzie ok. Kolejna rzecz to czego oczekujecie od roweru. Czy ma być mocny i solidny czy lekki i szybki czy ma służyć jako rowerek do dojazdów do pracy czy szkoły.

Jeśli rower za 1500 złotych to nie ma sensu pakować kasy w tylni amortyzator i w tarcze hamulcowe gdyż owszem będą ale słabej jakości i będzie więcej problemu niż pożytku. Jeśli to ma być pierwszy rower to nie ma się co nastawiać że musi być on najlepszy. Najważniejsza jest dobra rama do której w przyszłości będzie można zmienić osprzęt. Proponowałbym kupić rower z dobrą ramą aluminiową (nie piszę tu o carbonowej bo cena jest ograniczona) o słabszym osprzęcie. Pojeździć trochę zobaczyć co przeszkadza co mogłobyć lepsze co należy wymienić i wtedy po mału wymieniać. Ważna rzeczą przy wyborze roweru jest dopasowana wielkośc ramy a także wzmaciane obręcze dzięki którym po powrocie z wypadu nie będzie trzeba ustawiać koła i naciągać / regulować szprychy.

Nie będę polecał żadnego roweru bo mam tylko jeden (i pewnie bym go polecił) ale nie mam porównania, nie jeździłem na innych a wiadomo że każdy swój rower chwali.

Pewnie niektórym się ta wypowiedz nie spodoba ale cóż to jest forum można pisać co się chcę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...