Skocz do zawartości

[hamulce] twardniejące klamki

CzikO

Rekomendowane odpowiedzi

Też  już próbowałem w druga stronę ale powietrze nie leci. Tak te heble mają 4 tłoczki na zacisk dwa o większej średnicy i dwa o mniejszej.

Gości w artykule twierdzi że nie umie się przyzwyczaić do twardej klamki ja znowu takie lubię a mam miękką o dużym skoku. 

Tu jest nagrany filmik (komórką) który przedstawia prace klamek po odpowietrzeniu i prawidłowym ciśnieniu w układzie czyli bez dodania grama oleju więcej do zacisku ( jak producent zaleca). 

http://youtu.be/RPhScgx3NpA

Tu jest to samo tylko jak dodałem trochę oleju od strony zacisku żeby zbliżyć klocki do tarczy ale żeby nie ocierały.

http://www.youtube.com/watch?v=u8GIsCNTQoQ

W jakiej pozycji zostawiasz rower w piwnicy? Moim zdaniem powinieneś zdemontować zaciski z ramy klamki ustawić w pozycje serwisową i trzymając zacisk w reku tak go obracać aby nakierować powietrze do odpowietrznika lub do klamki i tak wtłaczać i odsysać płyn, w międzyczasie zawsze po zakręceniu odpowietrznika naciskam normalnie klamkę żeby z niej też pozbyć się pęcherzyków i zawsze wylatują. Powodzenia

• Mod Team

Szczerze powiedziawszy pierwszy raz takie coś słyszę. Pomyślmy co sprawia ze klamki tracą skok jałowy. Schemat jest prosty, klamka tłoczy płyn w tłoki, one sie poruszają. Skoro klamka robi sie twarda to by można było założyć iż np płyn zwiększył swoją objętość w jakiś magiczny sposób, ale wtedy tłoki by sie rozeszły.

Na moją logikę klocki muszą sie rozjeżdżać aż do tarcz bo ... no bo nie ma innego wyjścia, pytanie tylko dlaczego sie tak dzieje?

• Mod Team

Tak ale powietrze w układzie zwykle zmiękcza klamkę a nie ją utwardza, chyba ze jest go minimalna ilość, wtłaczana podczas jazdy po nierównościach w układ, to by mogło być prawdopodobne. Tylko gdzie ono jest ze działa dopiero po chwili i podstaniu przechodzi ?

Jak dla mnie to też nie trzyma się kupy :/  miałem hamulce shimano od m-486, m595, m775, i m785 i w żadnych takiego zjawiska nie miałem. To przeczy prawom fizyki. Co innego gdyby klamka twardniała i tłoczki zbliżały klocki do tarczy ale takie zjawisko nie występuje.

Co do pytania tobike to rower stoi na ziemi w pozycji standardowej, nie wisi i nie jest obracany.

Moim zdaniem powinieneś zdemontować zaciski z ramy klamki ustawić w pozycje serwisową i trzymając zacisk w reku tak go obracać aby nakierować powietrze do odpowietrznika lub do klamki i tak wtłaczać i odsysać płyn, w międzyczasie zawsze po zakręceniu odpowietrznika naciskam normalnie klamkę żeby z niej też pozbyć się pęcherzyków i zawsze wylatują

Zrobiłem jak radziłeś. Zdemontowałem hamulce z roweru. Klamki w pozycji serwisowej zawiesiłem pod sufitem na  starej kierownicy. Zamiast klocków włożyłem żółty klocek serwisowy.

Po odpowietrzeniu skok klamki jest w miarę ok. Jak tylko się wybiorę na przejażdżkę po bezdrożach dam znać jak wygląda sprawa twardniejących klamek. Na razie Wam dziękuję za zainteresowanie i pomoc.    

No i niestety byłem dziś w pracy rowerem zaledwie 2 km tylko że po bardzo wyboistej drodze i hamulce znowu stwardniały :/. Zrobiłem jeszcze jeden myk że zaraz po przyjeździe do domu upuściłem troszkę płynu otwierając na sekundkę odpowietrznik z rurką . Skok trochę się zwiększył ale wydaje mi się że teraz jest w sam raz. Teraz tylko czekać do wieczora, żeby nie okazało się że klamka będzie sięgać do gripa. :(

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...