BikoBiko Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Witam Zamierzam w przyszłości zmienić w swoim trekingu ( oczywiście koła 28") koło z wolnobiegiem na kasetę ( chyba wybiorę 8rz). I tutaj jest moje pytanie - czy każde koło 28" z bębenkiem i kasetą 8rz i 9rz podejdzie, czy trzeba wcześniej dobierać , mierzyć itd. Moja wątpliwość pojawiła się po tym, jak próbowałem przymierzyć pod widełki tylne pożyczone koło 26" z kasetą 9rz i było za szerokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Każda piasta MTB ma szerokość 135mm ( poza tymi co mają 150 ) różnią sie bębenkami, 7 rzędowy i 8-10 rzędowy. CO kupisz twoja wola ale ogólnie masz 2 opcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Mówisz piasta mtb hmm. A przy trekingach jest tak samo? Są w ogóle rozróżnienia na piasty mtb i trekingowe? Pytam, bo jak zmierzyłem widełki wewnątrz to wewnątrz jest u mnie rozstaw 131 mm i ta z mtb za cholerę nie chce wejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 To musi być dość stara rama, rozchyl widełki to piasta sie wejdzie. Kilka mm nikomu nie zaszkodzi, sam tak jeździłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Ok. Dzięki. Rama ma już trochę lat w tym roku chyba pełnoletniość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 No to nie ma sie co dziwić, w tamtych czasach były kasety 7 i 6 rzędowe a głownie wolnobiegi. Szerokość niemal taka sama, jednak delikatna różnica w podkładkach na osi. Miał tak samo napęd z wolnobiegiem 7s, zmieniłem na na kasetę początkowo 7s i już było lekko ciasnawo, następnie 9s i jeszcze ciaśniej ale minimalnie, nie masz sie czym martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 u mnie rozstaw 131 mm stary standard teraz tylko szosy go mają, piasta od szosy wejdzie bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Piasty do szosy do trekinga czy crosa sie nadadzą ale do MTB ... już nie bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.