Przemku Napisano 26 Czerwca 2013 Napisano 26 Czerwca 2013 Cześć! Mam 178cm wzrostu i od dłuższego czasu jeździłem XC. XC to dla mnie za mało, chciałbym intensywniej eksplorować teren. Szukałem rowerów do enduro i ewentualnie FR, znalazłem coś co mnie zaciekawiło i delikatnie mówiąc zdziwiło... Rower Romet Mosquito 2.0 tutaj zdjęcia i opis: http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-romet-mosquito-2.0-2011.html?keyword=mosquito+2.0 Czy to możliwe, żeby za 1600pln można było kupić nowy rower na TAKIM osprzęcie? Czytałem testy modelu Mosquito 2.0 w bikeboardzie i opinie są bardzo pozytywne. Czy ktoś się spotkał z tym modelem? Czy ktoś mógłby zerknąć na opis i podpowiedzieć co może być słabym punktem przy niezbyt agresywnej jeździe? Wiem że amor jest nieśmiertelny, miałem kiedyś torę 289 i pracowała świetnie bez względu na warunki atmosferyczne. Będę wdzięczny za odpowiedź. HEJ
TrzecieKolo Napisano 26 Czerwca 2013 Napisano 26 Czerwca 2013 Rower jest bardzo spoko. Do wymiany, moim zdaniem, jest Tora o której mówisz. Można powiedzieć, że mój rower ma dość podobne przeznaczenie i budowę, miał właśnie tą Torę, gdy go kupiłem i... pierwsze co wymieniłem to był właśnie amor. Tora nie dawała rady nawet w "nizinnym Enduro", za mało skoku, gibka oś 9mm. Też mi się wydawało, że jest super, ale apetyt rośnie szybko, i jak Twoja jazda ewoluuje to Tora szybko staje się słaba. Napisz do sklepu, czy na pewno mają ten rower. Możesz go kupić, sprzedać Torę od razu, nowa pójdzie za rozsądne pieniądze i kup coś lepszego. Albo szukaj roweru z Sektorem czy Reconem, bo w sumie będziesz musiał też przednią piastę/szprychy wymienić w tym rowerze po zmianie amora, warto żeby była oś 20mm, lub chociaż 15mm.
Przemku Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Napisano 26 Czerwca 2013 O! Dzięki za odpowiedź. Wiem że do mega ostrej jazdy Tora będzie średnia... ale nie widziałem nigdzie roweru z takim amorem w tej cenie. Co najwyżej można dostać coś z Suntour'em XCR'em, który moim zdaniem jest kwasem w porównaniu do Rock Shox'a. Patrzyłem na alledrogo ceny amorków, nową Torę 289 można zżenić za 500/600pln, za tą kasę + 200pln można już ciekawą używkę kupić Czy sztywność osi 9mm będzie problemem w typowym enduro bez walki z grawitacją, tylko rekreacyjne przejazdy po hardkorowym terenie?
TrzecieKolo Napisano 26 Czerwca 2013 Napisano 26 Czerwca 2013 Powiem tak, na początku mi się ok jeździło z pod względem sztywności, wcześniej miałem rower pseudo-XC właśnie z jakimś Santourem z najniższej półki, więc Tora była boska po przesiadce. Później, po przesiadce na oś 20mm, jednak czuć tą różnicę dosyć mocno, i raczej nie trzeba skakać żeby to odczuć. Wystarczy lecieć w dół jakąś przyjemną trasą, czy jeździć po nierównościach. Reasumując, na początek, bez skakania, będzie ok, ale jak już się przesiadasz z xc na enduro, będzie Cię coraz bardziej wciągać I w końcu będziesz wszystko wymieniał w rowerze, wierz mi A wyjdzie to drożej, niż kupienie od razu lepszych części. W przypadku zakupu tego Rometa najbardziej ekonomicznie będzie moim zdaniem - sprzedać Torę i przednie koło, kupić używkę amor i przednie koło (przednie tak nie dostaje po dupie, piasta jest prosta jak budowa cepa, więc można spokojnie ryzykować zakup. Można też tanio nowe złożyć koło, na częściach Dartmoora (obręcz Raider, piasta zależnie od budżetu, tylko szprychy jakieś lepsze, i nyple też nie Darta, i najważniejszy tu jest dobry zaplot). P.S. Jeszcze wprowadzę więcej opcji ale polecam też ramę stalową, nie alu, jeśli jednak innego roweru byś szukał. Cro-mo dużo lepiej tłumi drgania, i przyjemniej się jeździ. Coś pokroju NS Society dla przykładu. Ale to zazwyczaj już trzeba składać od podstaw, bo nie przypominam sobie sensownego, gotowego, roweru zbudowanego na ramie cro-mo, który nie kosztuje tyle co full...
nemo2009 Napisano 26 Czerwca 2013 Napisano 26 Czerwca 2013 Później, po przesiadce na oś 20mm, jednak czuć tą różnicę dosyć mocno, i raczej nie trzeba skakać żeby to odczuć. Wystarczy lecieć w dół jakąś przyjemną trasą, czy jeździć po nierównościach. Wiem że do mega ostrej jazdy Tora będzie średnia... ale nie widziałem nigdzie roweru z takim amorem w tej cenie. Tu macie model bez wybrzydzania,oś 20 mm i pozostały osprzęt na wyższym poziomie.Cena?Chyba dobra co? http://allegro.pl/rower-gorski-romet-mosquito-1-wyprzedaz-i3332458554.html Jest jeszcze taka opcja http://allegro.pl/rower-gorski-romet-mosquito-1-poekspozycyjny-i3342148284.html Dokupujesz to i masz maszynę marzeń. http://www.bike4u.pl/ramy_romet/art1573.html
Przemku Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Napisano 26 Czerwca 2013 " poekspozycyjny " - ciekawe skąd różnica 1830pln , jak bardzo przebywanie na ekspozycji wpłynęło na jakość roweru... Zamówiłem już rower Zobaczymy co przyjdzie i jak się będzie jeździć. Dzięki za podpowiedzi!
nemo2009 Napisano 26 Czerwca 2013 Napisano 26 Czerwca 2013 Zamówiłem już rower Zobaczymy co przyjdzie i jak się będzie jeździć. Napisz po testowej przejażdżce,jakie masz odczucia,w jakim stanie dostałeś rower.
Przemku Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Napisano 27 Czerwca 2013 WOOOOOOW! Jestem w ciężkim szoku.... Na stronce sklepu były podane wysokości i odległości pedału od siedzenia itp... przed zakupem gadałem z kolesiem ze sklepu, który powiedział mi że 16 w tym modelu do mego wzrostu będzie ok... Pomierzyłem nogę, wzrost jeszcze raz i jakoś nie chciało mi się wierzyć że 16 będzie dobra. Podzieliłem się obawami z gościem z obsługi , który powiedział: " jak nie zagra, to na swój koszt wysyłam kuriera i zamieniamy rowery na 18tkę ". Dla mnie jesne, a postawa sklepu w pełni PRO... Ale najlepsze zostawiłem na koniec... Rower zamówiony wczoraj o 13.58, dzisiaj o 9:20 ktoś dzwoni i mnie budzi... Numer nieznany... odbieram... a tam gość z DPD " mam dla Pana paczkę, otworzy Pan drzwi " WTF?? Rower od rana u mnie Zamówiłem z opcją złożenia przed wysyłką, rower w 100% wyregulowany, wkręciłem 15tką pedały ( wielkie platformy ) i ustawiłem imbusem 5mm luz na sterach i kierownicę. Za chwilę lecę na jazdę testową, ale przymierzyłem się już w domu i wiem że 16tka jest ok, mam 6cm od kroku do ramy, a sztyca wyciągnięta jest na jakieś 8cm z ramy... Później napiszę jak się jeździ, ale już widzę że tylna część roweru jest bardzo krótka, przy amorze wykręconym na 130mm i kierze koło 660mm pewnie będzie zwrotny w ciasnych zakrętach, ciekawe jak na podjazdach Napisz po testowej przejażdżce,jakie masz odczucia,w jakim stanie dostałeś rower.
TrzecieKolo Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Hehe, nieźle. Czekamy na opinie po jeździe
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2013 16-tka przy wzroście 178cm Mam nadzieję że pozycja Siedzący na Psie bedzie Ci odpowiadać... Szacunek... I.
CMIK Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Jak zacząłem chodzić z szesnastką, to miałem 186 cm wzrostu.
Przemku Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Napisano 27 Czerwca 2013 ... i już po jeździe :) 1. Geometria. Rower jest zwinny i baaaardzo dobrze składa się w bandach. Na dojeździe do miejscówki sztyca wyciągnięta prawie do ogranicznika ( - 2cm ), aleeee... romet wsadził tam 250mm sztycę więc przy zamianie na >300 można spokojnie latać po szosie Kąt główki optymalny do podjazdów, a zarazem idealny moim zdaniem do zjazdów ( tora na 130mm ), widelec skręcony na 85mm robi z Mosquito 2.0 dirtówkę 2. Osprzęt. Bardzo dobra precyzja działania napędu, jednak co SRAM to SRAM. Zarówno przy podjazdach jak i zjazdach biegi przechodzą bez zgrzytów. Hamulce dotarłem dość szybko, miałem już Juicy 3 i te niczym nie różnią się od poprzednich, lekko gumowa klamka ale koła bez problemu blokuje niewielką siłą nacisku ( tarcza 185mm przód i 160 tył ). Opony to szmaty do wywalenia.. już zamówiłem coś dobrego od Maxxis'a Amor Działa płynnie, utwardzając się na końcu skoku. Regulacja tłuminia odbicia to dobra rzecz Bardzo wygodnie siodło i chwyty. 3. Rama jest mega sztywna ( sztywniejsza od mojego kelly'sa blade na rurkach easton'a ). Nie zauważyłem braku sztywności osi 9mm w przednim kole, przy bardzo szybki wchodzeniu w zakręty z dziurami koło obracało się w osi x i y równo Jestem strasznie zadowolony z nowego nabytku. Polecam również sklep www.rowerzysta.pl za mega szybkie zmontowanie i wysłanie roweru! Nie muszę dodawać że po 40km nic się nie rozregulowało, napęd i hamulce były ustawione prawidłowo, ciśnienie w oponach na z zegarkiem na 3.0 bar. SUPER
nemo2009 Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Coś mi tu nie pasuje w twoim opisie. Po pierwsze,w Mosquito2 z 2011 r. są przerzutki Shimano. Po drugie,w specyfikacji,szyca ma 350 mm długości. Możesz to wyjaśnić. Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2
Roonin Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 16-tka przy wzroście 178cm Mam nadzieję że pozycja Siedzący na Psie bedzie Ci odpowiadać... Szacunek... I. No nie znam dokładnie geometrii Moskito ale mój Hornet 16" jest dłuższy od wielu 19" więc to nie koniecznie musi być wyznacznik pozycji na rowerze.
Przemku Napisano 28 Czerwca 2013 Autor Napisano 28 Czerwca 2013 Napęd... Czytaj uważnie Kaseta SRAM, łańcuch SRAM, korba SRAM. Owszem przerzutki i manetki Shimano alivio i deore, ale precyzja działania spoko U mnie sztyca na 100% ma 250mm, mierzyłem metrówką. Nie mogę się napatrzeć na nowy rower , ma tak piękną kolorystykę żę fiu fiu ! Coś mi tu nie pasuje w twoim opisie. Po pierwsze,w Mosquito2 z 2011 r. są przerzutki Shimano. Po drugie,w specyfikacji,szyca ma 350 mm długości. Możesz to wyjaśnić.Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2 Odnośnie pozycji na ramie 16". Nigdy nie siedziałem na psie ( napisz na priv jak to jest ) ale siedziałem kiedyś nago na świni, a geometria świni i psa jest zbliżona... Tak więc przy moim wzroście , siedzę na 16" jak na ośle bardziej trzymając go za uszy, ręce mam dość wysoko, plecy prosto a nogi delikatnie ugięte w kolanach. jest miło 16-tka przy wzroście 178cm Mam nadzieję że pozycja Siedzący na Psie bedzie Ci odpowiadać... Szacunek... I.
jasinski21444 Napisano 28 Czerwca 2013 Napisano 28 Czerwca 2013 Wsadź dłuższą sztyce bo rama może pęknąć
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2013 No nie znam dokładnie geometrii Moskito ale mój Hornet 16" jest dłuższy od wielu 19" więc to nie koniecznie musi być wyznacznik pozycji na rowerze. Jeśli wierzyć bB to Komar w rozmiarze 18" ma górną rurę zaledwie 570mm ----> http://download.bikeboard.pl/pdf/romet_mosquito1.pdf To jest naprawdę krótko. Jedyna nadzieja w fakcie że owe 570 to długość faktyczna a nie efektywna. Taki na ten przykład hardkorowy On-One 456 Evo ma górną rurkę w rozmiarze 18 incz 603mm efektywnie... W wersji węglowej nawet 609mm... Dla nieznających i niewiedzących dodam że rama ta przyjmuje do 150mm amora... Szacunek... I.
Roonin Napisano 28 Czerwca 2013 Napisano 28 Czerwca 2013 Noo ale dałeś na przykład ramkę raczej nietuzinkową ale jeśli te 603 jest efektywne to proszę bardzo :http://dartmoor.pl/hardware/ramy/hornet-2012 Wracając do tematu. Wiesz co, jeśli faktycznie miałby 570 to nędza ale sprawdzalem na kilku stronach i informacje są delkiatnie mówiąc nieścisłe. Na stronie Rometa niema nic. Znalazłem informacje dla ramy 18" od 570 do 585 a dla 16" 566-577. Jak by przyjąć że ma 577 po rurze to by nie było zle anawet bardzo dobrze, z kolei jeśli przyjąć że te 577 to długość efektywna to rama była by nienaturalnie krótka, raczej niemożliwe żeby zrobili coś tak krótkiego . Oczywiście nie piszę tego żeby siać zamęt i się kłócić po prostu panuje lekki mętlik z tymi rozmiarami. Pozdrawiam.
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2013 Nietuzinkową ? Najtańszy, stalowy, hardkorowy sztywniak po tej stronie Odry. Za mniej niż 200 funtów nie ma innej opcji... Nietuzinkowe to są tak butikowe wynalazki jak ponad 2x droższy Transition TransAm , Chromag Kamui lub choćby Santa Chameleon Najlepiej by było jakby nabywca Komarka wziął miarkę i rozwiał nasze wątpliwości co do efektywnej długości ramy w rozmiarze 16 incz... Szacunek... I.
Roonin Napisano 28 Czerwca 2013 Napisano 28 Czerwca 2013 Tak kolego rozumiem, miałem na myśli to że jest to mimo swej ceny i walorów jednak produkt niszowy, nie spotyka sie tego specjalnie dużo (przynajmniej ja rzadko spotykam) A na Santa Chameleon dłuugo chorowałem ale nie było mnie stać potem strwierdziłem że jak mam wydać kupę kasy to trzeba zbierać na porządną FS, zbieram
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2013 To zapraszam w odwiedziny do mnie. Dlugonogie, hardkorowe sztywniaki to w JuKeju ciagle jedne z najpopularniejszych rowerkow. Szacunek... I.
nemo2009 Napisano 28 Czerwca 2013 Napisano 28 Czerwca 2013 Najlepiej by było jakby nabywca Komarka wziął miarkę i rozwiał nasze wątpliwości co do efektywnej długości ramy w rozmiarze 16 incz.. Przemku ma rację,w jednej kwestii.Mosquito 16" ma dość wysoką ramę,ale jednocześnie bardzo krótką.Ja ma m podobny wzrost,co autor tematu,na 16" jeżdziło mi sie dziwnie(krótka górna rura).Jeżdziłem na modelu 2010r.(geometria ta sama),sztyca oryginalna Truvativ 350 mm,wysunięta nie do końca.Jeśli zdecydowałbym się na Mosquito,to jednak 18" raczej.Tylko jedna uwaga,górna rura byłaby wówczas pod same precjoza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.