Skocz do zawartości

[opony] Conti Race King 2.0 i Geax Mezcal 2.1 realne szerokości

rockrider03

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

..tak przypuszczałem że kolega Ghost się odezwie, on to chyba ma wszystkie lepsze gumy objeżdżone heh :icon_wink:  / ale do rzeczy, to conti to mierzone w balonie czy sam protektor ? i geax jak również ? i też myślę istotne na jakich szerokościach obręczy były mierzone oponki hm ?

Conti 2.0  to wyszlo 48 mm z kawałkiem , a Mezcal 54mm czyli nie zaniżona wartość.

Napisano

Na innych gumach zle sie czuje aczkolwiek i tak Saguaro najbardziej dominuje i chyba zostane  z tylko z nimi . Za duzo zycia zmarnowalem na zmienianie opon:]

Po balonie suwmiarką mierzone od scianki do scianki.

Napisano

..ale za to możesz mniej doświadczonym bajkerom służyć radą, i to się ceni :] a na jakich szerokich obręczach je miałeś ? bo wiadomo że to ma wpływ na wypadkową szerokość opony...

Napisano

obręcz 19mm wewn. No ale tutaj jest większość takich , którym doradzisz Saguaro a kupią Kende Karme;)

Wiesz bo każdy Polak musi się przekonać na własnej skórze.

Ja akurat mam taką możliwość że mogłem przetestować prawie wszystkie opony Geaxa i Contiego.

Śmigałem przez przeszło 2 tyg.na tych samych trasach i jak dla mnie to Conti MK 2 wymiata ale tylko w terenie, Geax Aka nie nadaje się na deszcz, Conti Rk najlepsza z tych 2 producentów na asfalt lecz w terenie szału nie robi, Saguaro niezła w terenie choć to opona uniwersalna a to co nadaje się do wszystkiego tak naprawdę .......Jak widać teraz panuje moda na Saguaro lecz wiadomo moda mija i następny sezon pewnie wyłoni się nowy lider.

Niech po prostu każdy jeździ na czym chce i wtedy nie będzie żadnych wojenek forumowych bo wiadomo że nie ma co porównywać tych samych opon przy rozmiarze 26 i 29.całkowicie zmienia się trakcja.

Napisano

Jak widać teraz panuje moda na Saguaro lecz wiadomo moda mija i następny sezon pewnie wyłoni się nowy lider.

Bzdura , to jest poprostu dobra opona od wielu lat na rynku , i wiekszość lata na niej bo jest dobra a nie modna :/

nie ma co porównywać tych samych opon przy rozmiarze 26 i 29.całkowicie zmienia się trakcja.

Jakoś podczas uzytkowania Saguaro  , Mezcal , Race King , NN przy 26" i 29" calach trakcja jest taka sama , poprostu większe koło inaczej radzi sobie w pokonywaniem przeszkód różnego rodzaju , więc nie wiem o czym tu piszesz :D

Napisano · Ukryte przez safian, 25 Czerwca 2013 - Nie ma takiego flame...
Ukryte przez safian, 25 Czerwca 2013 - Nie ma takiego flame...

Chodzby to że przy 29 większa powierzchnia styka się z nawierzchnią.

Nie imponują mi ludzie pokazujący co potrafią i jak są zaiści.Takich to jest wystarczająco dużo na drogach

Napisano

Panowie dajcie spokój heh.. każdy może mieć subiektywne odczucia i swoje uwagi co do danej opony jak i innych elementów na które składa się nasza mniemam wspólna pasja hehe :icon_cool:  / a skoro jeździliście na tych dwóch oponkach to która wg. was ma mniejsze opory ? np. konkretnie na asfalcie, i też na bitym dukcie..? i pytam tu o race'a w wersji 2.2 i mezcal'a 2,1 i jak ten ostatni spisuje się w trochę głębszm piachu ? bo słyszałem opinie że sobie jednak gorzej radzi z taką nawierzchnią hmm...

Napisano

to jest poprostu dobra opona od wielu lat na rynku , i wiekszość lata na niej bo jest dobra a nie modna :/

ha

no tak

W moim sklepie rowerowym wreszczie od tego roku sprzedają geax-a,

Sprowadzili go jak już sobie kupiłem przez internet.:)

Napisano

Dovectra.. rozumiem że masz tą oponkę która mnie interesuje / to według ciebie jak ona się sprawdza na asfalcie jest naprawdę taka szybka ? szybsza np. od smart sama 2.1 ? i jak się spisuje w ciut głębszym piasku dużo wytraca na prędkości po wjechaniu w takie podłoże ?? stawia duże opory ? i jak się zachowuje na lekko wilgotnym ale ubitym dukcie. Ciągle bardzo mało opinii i testów o tej oponce hm...

Napisano

mescal 1,9 szybka na szosie, na ubitym również, na piasku raczej średnio ale lepiej niż ss 1,75.

ss. jest nie co lepsza na małym błotku, a gorsza na obitym i na szosie.

SS na mokrej szosie ucieka na boki, trzeba uważać.

A  ss 2,1 nie miałem, więc nie wiem.

Napisano

Dziś po miesiacu uzywania Saguaro 2.2 TNT 29er o wadze 790g , założyłem Geax Mezcal 2.1 kevlar 29er 520 g . Spokojnie  i przyjemnie sie lata w okolicy 40 km/h a i sporo wiecej czasem , mowa o w miare równym terenie oraz szosie;)

Trzeba wiecej dmuchnąć po 40 PSi. Smart Sam & Race King są wolniejsze sprawdzone wieloktrotnie;) 

Zakładajac Mezcala trzeba zwiekszyć czujność , a na mokrym trzeba być bardzo ostrożnym .

Jeżeli zalezy wam na szybkim poruszaniu sie oraz wysokich średnich pow 30 to Mezcal moze to zapewnić ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...