Skocz do zawartości

[opony]Czy można zabrać nowe opony do starych kół?-rozmiary

bajerek4321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chodzi o to że chciałbym zabrać nowe opony i zamontować na starych kołach.Czy jeśli rozmiar średnicy między nimi różni się to nie będą do siebie pasowały ?Czy każde koła są takie same ?

Napisano

widziałem ten post dlatego zrobiłem nowy bo się nie znam na tym.Czyli jak są duże różnice pomiędzy kołem a oponom to pójdzie założyć ? 

Napisano

Przecież dostałeś odpowiedź. Jest tabelka i masz podane akceptowalne różnice szerokości rawki. Jezeli są różnice w średnicy, to opony nie naciągniesz.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Przecież dostałeś odpowiedź. Jest tabelka i masz podane akceptowalne różnice szerokości rawki. Jezeli są różnice w średnicy, to opony nie naciągniesz.

opony nie naciągnę ale to opona jest większa od koła

ps-jak mierzyć szerokość ?

Napisano

Szerokość rawki to szerokość światła kanału w feldze (czyt. wewnątrz), mierzy się ją tylną stroną suwmiarki. Jeżeli jest inna średnica to temat do zamknięcia - nie da się. Na oponie będziesz miał oznaczenie w systemie ERTO, np. 622-38 i to oznacza, że jest to opona w rozmiarze 700C i założysz ją tylko na rawkę o średnicy 622mm. Na pewno nie założysz takiej opony na koła 26'' lub 650B. Średnica też jest mierzona wewnątrz kanału, czyli mierzysz średnicę i odejmujesz dwa razy głębokość kanału (mierzy się tym szpikulcem na końcu suwmiarki).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...