Marcint96 Napisano 24 Czerwca 2013 Napisano 24 Czerwca 2013 Witam. Poszukuję serwisu w Poznaniu, do którego mógł bym oddać amorka, ma on przejechane już 2500 km, działa dobrze jak na tą klasę, Ale przegląd/rozbiórka mu nie zaszkodzą. Mogę prosić o jakieś namiary ? Fajnie jak by był to jakiś sprawdzony serwis. PS. Amorka mam na gwarancji jeszcze 15 miesięcy, a co za tym idzie, może go w ogóle. nie ruszać ? A jeśli zacznie się coś dziać, to w tedy dać na gwarancje ? Pozdrawiam.
MokryxD Napisano 25 Czerwca 2013 Napisano 25 Czerwca 2013 Napisz jaki amorek. Może się okazać, że możesz to zrobić w domu za ułamek serwisowej ceny.
Mod Team michuuu Napisano 26 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 26 Czerwca 2013 Producent/dystrybutor przewiduje co jaki przebieg powinny być przeglądy , sprawdź w karcie gwarancyjnej albo instrukcji. Jaki amortyzator?
Marcint96 Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Napisano 26 Czerwca 2013 Amortyzator to Suntour XCM Lock Out 100mm Nie mam jako takiej osobnej karty gwarancyjnej, do amorka, rower kupiłem w decathlonie, i mam 5 lat gwarancji na ramę i 2 lata na widelec.
MokryxD Napisano 26 Czerwca 2013 Napisano 26 Czerwca 2013 Tutaj szkoda kasy na serwis. Wyjmij zdemontuj dolne golenie, przetrzyj wszystko nasmaruj ślizgi i uszczelki, a następnie złóż jak było.
Marcint96 Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Napisano 26 Czerwca 2013 No czyli pozostaje mi zakup klucza którym odkręcę śrubę w środku tak ?
MokryxD Napisano 26 Czerwca 2013 Napisano 26 Czerwca 2013 Nie potrzebujesz klucza do korku. W środku są sprężyny/sprężyna i mechanizm blokady. Cały przebieg serwisu na przykładzie XCT (to samo). Luzujesz śruby na dole goleni i wykręcasz je na jakieś 3-4mm. Uderzasz w nie gumowym młotkiem lub przez jakąś podkładkę. Kiedy golenie puszczą wykręcasz do końca i zdejmujesz golenie dolne z górnych. Czyścisz co jest (golenie i ślizgi) i smarujesz ponownie. W tym amorku wystarczy wazelina techniczna lub coś podobnego. Na wyczyszczone uszczelki kurzowe możesz nałożyć trochę oleju lub nasmarować. Następnie wkładasz jedne golenie w drugie i przykręcasz śruby na dole. Ot cała filozofia. Robota na 20 min dla kompletnego laika.
Mathiu Napisano 26 Czerwca 2013 Napisano 26 Czerwca 2013 W Twoim wypadku to wystarczyłby nawet zakup brunoxa Deo za 15zł i co jakiś czas przesmarowanie goleni. To tylko prosty amor...Chyba, że chesz się trochę pobawić i zobaczyć jak to działa, to już inna sprawa
Marcint96 Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Napisano 26 Czerwca 2013 Lubię kombinować Tak więc, już jest amortyzator w 2 częściach, syfu nie ma zbyt dużo, ale piach można wyczyścić. Aktualnie pogłębiam temat, jak wyciągnąć elastomer, bo podważyłem to pokrętło w lewej goleni, i nie da się go wyciągnąć. No dobra, amorek złożony. Elastomer wyciągnięty, a co za tym idzie, plastikowa nakrętka, została doszczętnie zniszczona ;/ Minusem jest nakrętka, albo raczej to co z niej zostało. Plusy są takie, że w końcu golenie są czyste, bo po moich eksperymentach, każde przeciągnięcie amorka skutkowało czarną smugą oleju na lewej goleni. Poprawy jego pracy, nie zauważyłem żadnej, działa jak działał wcześniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.