Skocz do zawartości

[komary] skuteczne środki na odstraszanie

Grzeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Nie wiem jak w innych częściach Polski,ale u mnie to dziadostwo tnie jakby było wścieknięte.Często podczas jazdy trzeba się na dłużej zatrzymać,lub też jedziemy po to,aby się z kimś spotkać i wówczas komary przypuszczają szturm.Na moją niekorzyść działa dodatkowo to,że dosyć mocno się pocę,a te owady to uwielbiają.Stąd moje krótkie pytanie-jaki środek/naturalny sposób itp polecacie na odstraszenie tej plagi?W sobotę testowałem Brosa i było chyba nawet jakby gorzej,niż przed użyciem.

Napisano

http://allegro.pl/ultrathon-deet-spray-na-komary-najnowszy-2015-i3171147201.html

25% DEET. Działa! Owady latają nad ręką, ale nie siadają. Minut. Jest dość tłusty i lepki. W przypadku bardzo obfitego spryskania nie jest łatwo go zmyć. Uwaga druga. Preparaty ze stężeniem DEET > 50% to nabijanie klienta w butelkę, bo powyżej tego stężenia nie obserwuje się wydłużenia/skuteczności środka.

Napisano

Szukaj czegoś z DEET w składzie i najlepiej ok. 20%. Odpuść sprey, sprawdza się środek na komary ale w dozowniku. Nie oszczędzaj go na siebie, komary teraz jakieś zmutowane są. Jak czujesz, że znów zaczynają ciąć to powtórz zabieg.  

Napisano

Ja ze swojej strony polecam Ziaja anybzz. Sprawdzona podczas gry w tenisa, gdzie przez 1.5h żaden komar mnie nie ugryzł.

Napisano

Wybór coraz szerszy się staje,ale przynajmniej wiem,żeby szukać czegoś z DEET-em.Nie chciał bym kupować na allegro,bo jeśli całe lato będzie takie 'gryzące',to pójdzie mi kilka opakowań.Co do prędkości-faktycznie najlepszy środek,ale tak jak pisałem w pierwszym poście-czasem nie ma wyjścia i zatrzymać się trzeba :) .

Napisano

Teraz to już ciut za późno ale na przyszłość polecam przed sezonem (jakieś 2 miechy) łykać witaminkę B6 / B12. Z czasem zapach potu wzbogacony o ową witaminę odstrasza te małe latające paskudy :)

Z bardziej eko produktów olejki eteryczne - cytrynowy to wiem, ale jeszcze polecane są mięta i cynamon oraz masa innych. Dla każdego coś innego.

Napisano

No dobra,Panowie.Dzięki za rady,na pewno skorzystam.Właściwie prawie każdy post coś wniósł do tematu,więc ciężko wybrać post,który można oznaczyć jako rozwiązanie,więc wybiorę losowo.

Napisano

Na rowerze na komary najlepsze są okulary i szybkie pedałowanie. Ale masz racje na postojach te stwory potrafią dokuczać. Ja jednak testuję sprzęt outdoorowy w wilgotnym środowisku, które kochają komary. Wczoraj byłem na polowaniu z kumplem i opisałem na moim blogu środek przeciwko komarom Ultrathon, zawiera on 34% DEET i w zupełności wystarczy to na nasze środowisko. Chyba nie ma sensu kupować środków które zawierają 99% Deet gdyż nie jest to takie zdrowe dla naszego organizmu. Podsumowując - komar nie siada!

Napisano

Nie widać by posiadał stosowne pozwolenia na wprowadzanie do obrotu produktu biobójczego, wic pewnie niebawem go wycofają jak i inne podobne, nawet najlepsze jednak nie posiadające takowego pozwolenia ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...