nopel Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Witam.Wiem,że są XCRy LO 120mm.Ja mam wersję 2k13r 100mm Jak można zwiększyć skok o to 20mm?Czy amortyzator zrobi się wtedy niebezpieczny pod wzgl. złamania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Tak, zrobi się niebezpieczny, a przy tym amortyzatorze większe ramię to jeszcze szybsze luzy. Ostatnio było na forum, a chodzi tylko o dodanie jednej podkładki w miejsce sprężyny. Nie jestem tego w 100% pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1182 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 luzy się porobią i przy odrobinie szczęścia najzwyczajniej się złamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) A może tez być tak że zrobią się luzy (i tak się zrobią) i nic więcej się nie stanie, Może być też tak że będziesz jeździł na seryjnym 100mm i też się złamie (one tak mają, najczęściej pęka korona) Śmigałem na xcr wyciągniętym do 130mm przez rok czasu, teraz ujeżdża go ktoś inny. Myślę że największy wpływ na jego żywotność ma to jak się go użytkuje, waga ridera i wyciągnięcie amortyzatora też jakiś tam wpływ ma. Podnoszenie go powyżej 135mm jest już niebezpieczne, bo lagi wyjdą poza dolne ślizgi. Żeby podnieść go o 20mm wystarczy wyjąć tulejkę która się znajduję pod sprężyna negatywną. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez RafalSBK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Witam. Wiem,że są XCRy LO 120mm. Nie ma, fabrycznie był tylko 100mm. Ludzie przerabiają go na 120. Jak chcesz przerabiać to najpierw wykup pakiet wizyt u protetyka. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez Roonin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Producent twierdzi co innego, ale ty wiesz lepiej... http://www.srsuntour-cycling.com/dstore/products/Suspension+Fork/2888/XCR/SF11-XCR+LO+26%27.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 No dobra moja pomyłka są, nawet widziałem ten link kiedyś. Nie zmienia to faktu że jest on za słaby na 120mm, zresztą sam fakt że 95% tych amortyzatorów jest sprzedawane ze skokiem 100mm o czymś mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rezox Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Nie zmienia to faktu że jest on za słaby na 120mm, zresztą sam fakt że 95% tych amortyzatorów jest sprzedawane ze skokiem 100mm o czymś mówi. Tak mówi że 100mm są bardziej popularne. Co jest w nim za słabego na 120mm? Edytowane 26 Czerwca 2013 przez rezox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) No coś musi być słabego skoro już przy 100mm łapie luzy, przy 120 dłuższa rura większa dzwignia większe siły działające na amortyzator. Oczywiście zależy jak się go użytkuje. Miałem ten amor, na początek nie jest zły ale tak naprawdę to amor do turystyki rowerowej ewentualnie lekkiego xc i o tym trzeba pamietać. Wersje 120 oczywiście są, myliłem się ale co do ich trwałości....., no nie wiem, ja mam wątpliwości. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez Roonin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 w domu mam dwa xcr. Jeden jest uzywany przez brata, drugi przez dziewcze me. Jeden jest ustawiony na 120 mm, drugi na 75mm. Wyzszego uzywa brat, ma go z tlumikiem i ulamkiem przebiegu drugiego. Ten drugi przezyl maratony, gory, teraz jezdzi bez tlumika na jednej sprezynie pod dziewczyna. Oba maja taki sam luz. Wiec wnioski wyciagnijcie sami sorki za brak polskich znakow, ale mam bunt maszyn i mi je zjadlo chwilowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nopel Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Dzięki za pomoc, XCR zrobiony na 120mm.Zobaczymy, jak długo podziała. Edytowane 30 Czerwca 2013 przez nopel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Po mojemu krótko, bo golenie górne zasyfione. Przesmaruj cały amortyzator i wyczyść golenie górne, oraz zakup BRUNOX DEO i po każdej jeździe czyść je tym specyfikiem. XCR tego potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi