sauber94 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Witam, jestem w posiadaniu roweru ROMET WIGRY. Wcześniej próbowałem już nieco go przerabiać lecz z braku czasu jakoś to odłożyłem. Stan obecny po minimalnych przeróbkach widoczny na zdjęciu poniżej: Moje plany co do niego: zmienić opony gdyż oryginalna tylna już prawie "łysa"; rafki pomalować na czarny mat, założyć białe nyple, czarne szprychy, piasty koloru białego bądź czarnego.; rama myślę, że bez zmiany koloru, jedynie można wprowadzić poprawki; korba do wymiany na większą bo rower z obecną jest strasznie wolny; pedała myślę również że do wymiany; siedzenie mi odpowiada; błotnik z przodu założony, z tyłu również będzie; stopka do wymiany; kierownica zostaje To by było chyba na tyle. Niektórzy może głowią się co to za kabelek wraz z przełącznikiem pod kierownicą a świateł nie widać. Przewód idzie do kierownicy gdyż w niej zamontowałem białe diody, 2 obok jednego chwyta i dwie obok drugiego. W tylny błotnik zamontowałem w metalowe oprawki 5 diod czerwonych. Całość zasiliłem dwiema bateriami 9V które umieściłem na ramie zaraz nad tylnym kołem zaciskając opaskami. Pasowałoby zrobił mały fajny przełącznik i gdzieś w dobre miejsce go umieścić oraz dodać inne zasilanie gdyż te dwie bateria za bardzo rzucają się w oczy i zbyt wiele nie wytrzymują. Proszę nie pomyśleć, że to jakaś choinka z tymi diodami. Dodam tyle że wieczorami oświetlenie rzuca się w oczy i dobrze świeci. Proszę o wszelakie propozycje co do zakupu części ( jaka marka & model ). Za bardzo nie chcę się wytracić ale również chcę by to ciekawie wyglądało i luźnie jeździło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Na miasto idealny, daj dłuższy łańcuch bo koło zaraz wypadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sauber94 Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Hehe, łańcuch jest zmieniony, zdjęcie było robione pewien czas temu. Szkoda, że nikt się nie wypowiada. Z drugiej strony jeśli mieli mnie wyśmiewać to i lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ramę malowałeś? Kolorystycznie nieźle wyszedł, ale w białe nyple bym nie inwestował jest ok tak jak jest. Ew. opony z białym albo brązowym bokiem i będzie tip top. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sauber94 Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Powiem tak: Rower otrzymał mój brat na komunię w 2000 roku. Przez około 10 lat stał nie ruszany w piwnicy. Obok mechanizmu składania ramy był rysowany przez pedało roweru taty i w tym miejscu lakier poprawiłem. Użytkuje go przez 3 lata i często trafiło mi się jechać w deszcz. Przez to pojawiła się korozja w miejscu przykręcenia stopki i w tym miejscu znowu musiałem polakierować. Opony z białym paskiem myślisz że będą pasowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Rower bardzo fajny, tylko ja bym dał zamiast tej kierownicy baranka odwróconego (albo i nie odwróconego) z owijką w kolorze ramy. No i siodło średnio pasuje. Coś delikatniejszego w kolorze ramy by się przydało. Opony zostawiłbym czarne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rgd Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Rower bardzo fajnie wygląda. Klasyka, Romet vel "składak". Bardzo fajnie wyszło kolorystycznie, ciemna zieleń ramy + czarne felgi. Ogólnie rower wygląda bardzo "designersko", wręcz "oldschoolowo". Kojarzy mi się z rowerami z amerykańskich filmów, gdzie królowały na ulicach "boomboksy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bukakewarior Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Kolorysycznie całkiem ok. Ciekaw jestem tego oświetlenia Jesteś pewny, że potrzebujesz wiekszego pzrełożenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qla Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Właśnie, Kół nie ruszaj, ewentualnie zrób całe czarne, korba czarna, łanuch czarny albo zielony Siodełko nie pasuje, zbyt masywne moim zdaniem, zaburza całą konstrukcję. Błotniki czarne będa ok (gdzie tylni?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bukakewarior Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Tylko nie polecam malowania tych korb (przynajmniej nie domowymi sposobami), bo szybko się "obetrą" (wiem bo kiedyś pomalowałem). Te korby są całkiem spoko (są nawe z 46 zębami) http://www.sklepy24.pl/sklep/######_pl/produkt/mechanizm-korbowy-alfa-1-38-z-x-170-mm-aluminiowy-miranda-czarny/6683 - do tego oś na kwadrat i problem klinów znika. Co do łańcucha fajny pomysł. Może KMC albo Dartmoor: http://avebmx.pl/Lancuch-KMC-510HX-Kolor , http://www.######.pl/product-pol-14401-Lancuch-DARTMOOR-CORE-singlespeed-srebrny-1-8.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sauber94 Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 qla jak wcześniej wypominałem zdjęcie robiłem pewien czas temu i nie był jeszcze błotnik założony. Jak pisałem jestem otwarty na wszelakie rozsądne z Waszej strony propozycje. Ktoś pisał o kierownicy baranka, ona jest oryginalna tylko nie co może ją podniosłem. bukakewarior waśnie nad tą korbą się zastanawiałem z Twojego projektu Rometa. Co do owijki na kierownicy to jaka, czym to owinąć i jakie siedlisko ;p ? Co do korby jeszcze to wiadomo, że rower górski z tego nie będzie i nie ma szans takiego roweru prześcignąć ( na światłach jestem pierwszy ) ale może ciut pasowała by większa bym nie musiał się tak omachać, sam już nie wiem - HELP ME Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bukakewarior Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Co do owijki nie podpowiem, ponieważ się nie znam. Poszedłbym w taką "kanapę": http://allegro.pl/siodelko-monte-grappa-na-sprezynie-retro-czarne-i3334032101.html A może sticker na błotniki? wiadomo, że rower górski z tego nie będzie Aby na pewno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korbotronic Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 "pedała myślę również że do wymiany" "...rysowany przez pedało roweru taty" Możesz mi kolego wyjaśnić co to jest? Nie ma czegoś takiego jak pedało!!! To jest poprostu PEDAŁ. Przepraszam za OT ale nie mogłem tego wytrzymać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sauber94 Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 "OT"! Czyżby został dodany nowy wyraz do języka polskiego? Jak wiesz bądź nie, nikt nie jest nieomylny więc nie polemizujmy. No te siodełko całkiem całkiem. Macie może jakieś inne pomysły co dodać a co zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korbotronic Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Kolego jak nie wiesz co oznacza "OT" - http://pl.wikipedia.org/wiki/Off-topic Wiem, że nie ma ludzi nieomylnych, aczkolwiek jest to rażący błąd, przynajmniej dla mnie... A tak bliżej tematu... Nie sądziłem, że ktoś jeszcze jęździ na takich sprzętach. Gośc na zdjęciu wymiata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sauber94 Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Stare rowerki są najlepsze. Wystarczy kilk kluczy, którymi naprawisz rower a nie jak teraz by kupić rower MTB to trzeba się od razu zaopatrzyć o walizkę narzędzi. Czekam na propozycje, jakie opony proponujecie ? Co z tą kierownicą i czy ma ktoś pomysł gdzie i jak zamontować przełącznik od oświetlenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Opony z białym bokiem daj i apehengera http://allegro.pl/kierownica-ape-hanger-lowrider-bufalov-68x33-chrom-i3349151753.html Nalepy na błotnik też dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Co z tą kierownicą Chodziło mi o coś takiego, tylko może nawet do góry nogami, czy raczej rogami. Co do owijki, to np. tańszą fizika - można za 35 zł. kupić. Można też kupić za 10 zł. no name, ale trudno powiedzieć jak będzie z jakością. Idź do rowerowego i zapytaj o jakąś owijkę pod kolor ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qla Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 A dlaczego chcecie psuć rower barankiem? Nie widzę ani sensu ani designerskiej fantazji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sauber94 Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Kierownica baranek ? Myślę, że nic ciekawego by z tym nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 A dlaczego chcecie psuć rower barankiem? Nie widzę ani sensu ani designerskiej fantazji... IMHO to wygląda bardzo stylowo, zwłaszcza odwrócony baranek uderza w lata 60-70 i w składaku wygląda prowokująco, ale o gustach się nie dyskutuje, rozumiem że komuś może się to nie podobać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sauber94 Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 cienkun no mi akurat nie podchodzi ten styl. Chcę zmienić rower ale nie aż do tego stopnia by przypominała kolarzówkę że tak to ujmę. Co do naklejek na błotnik to myślicie o sticker bomb ? Na całym błotniku go dać ? Czy tylko kawałek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qla Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 jak dasz naklejki to hmm.. No cóż, ja bym zostawił czarne. Jedyna naklejką ja bym dał "wigry" i już.Cichociemny styl jest fajny, ale jak chcesz oklejac naklejkami, hmm.. to już zupełnie co inego Ci wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sauber94 Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 W takim razie nie będę ruszał. Co do naklejek to pasowały by jakieś nowe może z nowych kolekcji naklejkę na ramę "ROMET" co ? Myślę że ta naklejka bądź ta ładnie by się komponowała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bukakewarior Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Całe błotniki. Tutaj masz próbkę jak to wygląda: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.