Skocz do zawartości

[klocki] Wytarte klocki hamulcowe ?

MsRIFU

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem dużo słabszą moc w hamowaniu.

Klocki nie które nawet jak są nowe słabo hamują trzeba je wtedy dotrzeć:D Ale z tego co widze masz właśnie hamulce tarczowe wiec dotarcie ich jest myślę obowiązkowe ale mniejsza z tym przejechałeś 1400km. ok mogłeś trzymać na hamulcu nie wiem musisz wyjąć klocki i sprawdzić skoro są całe to jest ok a jeśli mają dziurę w środku to warstwa hamująca została wytarta i czas na wymianę klocków.

• Mod Team

No to faktycznie może być zapowietrzony :D obstawiam zatłuszczenie klocków, to najczęstsza przyczyna. Masz temat podpięty gdzie sa opisane objawy i sposoby radzenia sobie z nimi.

A czy sie zużyły to wystarczy je wyjąć i sprawdzić ile ich zostało ale nawet jeżeli sie kończą to nie powinna spaść ich skuteczność.

żywiczne? jeździłeś w błocie?

Nie wiem, nigdy nie miałem problemów z klockami, więc nie znam standardów i podstaw :) Co do błota to tak, kilka maratonów i regularne treningi.

2i regulaminu

Zauważyłem spadek mocy po treningu w, którym było dużo stromych zjazdów, praktycznie cały czas manipulowałem hamulcem i nie chce myśleć do jakich temperatur doprowadziłem tarcze ;) . Może to być przez to ?  Dodam jeszcze, że używam brunoxa, ale zwykle zabezpieczam hamulec szmatką przed ściekaniem..

• Mod Team

Mogłeś przegrzać klocki i sie zeszkliły, przetrzyj drobnym papierem ściernym na gładkiej powierzchni, np szkło ( tylko nie butelka :D ). po tym zabiegu klocki powinny sie dotrzeć w ok 20km. przyjrzyj sie tarczy, jak sa jakieś smugi to oznaka zatłuszczenia, wtedy trzeba postąpić troszkę inaczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...