Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Dzisiaj założyłem XCR i wciskam go a on jakoś głośno odbija,jest takie charakterystyczne ,,puk" tylko jeden raz i tylko przy odbijaniu ,dodam że amortyzator jest używany,jest to normalne ? da się to usunąć czy już tak musi być i się tym nie przejmować ?

POZDRAWIAM

Napisano

poszukaj sam trochę informacji to nie boli. Temat xcr był przewijany milion razy, o stukaniu przy odbiciu też było na tym forum.

Wystarczy dać pod sprężynę negatywną gumową podkładkę lub nawet dwie. (Ja to pisałem wcześniej i kilka innych osób tez o tym kiedyś pisało)

Napisano

Przeszukałem prawie całe forum z zakresu amortyzatorów i żadnego tematu nie ma o głośnym odbijaniu XCR ,może Ty podeślesz jakiś link,jak te uszczelki wyglądają dostane je w sklepie rowerowym ? 

Napisano

Prędzej dostaniesz je w sklepie hydraulicznym, śr zew 25mm gr ok 3mm a śr wew już nie pamiętam, chyba 10mm, Podkładkę umieszczasz pomiędzy sprężynę negatywną a tulejkę znajdującą się pod nią.

4dd12f22fa95acf5gen.jpg

Napisano

Nie uszczelki, a podkładki ...

Dodatkowo, nadal nie wiemy, jaki masz model XCR'a ? Jak masz model z blokadą na prawej goleni, to takie coś nie występuje, jak masz zwykły, to idziesz tropem kolegi i wkładasz co należy. Masz tłumik olejowy w prawej goleni, czy sprężynę ?

• Mod Team
Napisano

Tłumika taki model nie ma a co za tym idzie odbija od razu i może stukać. NIe wiem czy ten model ma sprężynę negatywną, zapewne nie, bo ma 2 stalowe.

• Mod Team
Napisano

Myślę ze tak, XCRa nie miałem natomiast miałem Gile na 2 sprężynach i tłukła non stop. Oczywiście można to rozebrać i dać podkładki i będzie cisza ... jak komu to przeszkadza.