Skocz do zawartości

[olej] shimano - gestnieje na mrozie

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Otóż wielokrotnie sie pojawiało ze hamulce olejowe na zimę nie są najlepsze olej gęstnieje, hamulec muli i w ogóle kupa ...

Jako że kupiłem sobie nowe hample od shimano, i wraz z nimi olej, postanowiłem go zamrozić :D wsadziłem do zamrażarki na chyba -20 stopni. Otóż zgęstniał, ale nieznacznie. Jak chlupotał w buteleczce tak chlupocze i raczej nie ma mowy o tym ze to przez olej hamulce mulą czy nie odbijają.

Tak jak pisał tobo, który ma spore doświadczenie, to przez kiepskie uszczelki w tanich hamulcach, które pod wpływem mrozu mogą sztywnieć, może i puchnąc, w każdym bądź razie uniemożliwiają prace.

• Mod Team

Wg mojej wiedzy ilość substancji nie zmienia jej reakcji na temp., jedynie szybciej lub wolniej parametry sie zmieniają. A skoro w buteleczce olej zgęstniał niewiele i chlupotał dość ochoczo, nie widzę podstaw by ten w hamulcu zachowywał sie inaczej, chyba ze nie jest czysty.

Ale dochodzi jeszcze jeden czynnik: wilgotność, która przenika do wnętrza przewodów bo raczej instalacja nie jest hermetyczna i coś tam się może dostać + bardzo wąski przekrój przewodu obawiam się, że też ma duży wpływ na to jak się płyn zachowuje. Było parę doświadczeń na discovery :) jak się zachowuje płyn w małej ilości, a jak w dużej no i nie pokrywało to się. Masz racje na chłopski rozum większa butelka to przy dłuższym czasie i niższej temperaturze powinno zrównoważyć ten mały przekrój przewodu i ilość płynu, ale to by było za proste ;)       

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...