Mod Team Puklus Napisano 24 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Otóż wielokrotnie sie pojawiało ze hamulce olejowe na zimę nie są najlepsze olej gęstnieje, hamulec muli i w ogóle kupa ... Jako że kupiłem sobie nowe hample od shimano, i wraz z nimi olej, postanowiłem go zamrozić wsadziłem do zamrażarki na chyba -20 stopni. Otóż zgęstniał, ale nieznacznie. Jak chlupotał w buteleczce tak chlupocze i raczej nie ma mowy o tym ze to przez olej hamulce mulą czy nie odbijają. Tak jak pisał tobo, który ma spore doświadczenie, to przez kiepskie uszczelki w tanich hamulcach, które pod wpływem mrozu mogą sztywnieć, może i puchnąc, w każdym bądź razie uniemożliwiają prace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 24 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 W nowych seriach hebli od Shimano mamy już lepsze uszczelki i są głosy że da się bezproblemowo w zimie jeździć. To także potwierdza to co Puklus napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 No proszę, a ja ostatnio dowiedziałem się, że moja opinia jakoby to nie olej był winien twardnieniu hebli świadczy o moim analfabetyzmie technicznym i sytuuje mnie metr poniżej mułu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Tylko, że jaką ma objętość butelka z olejem, a przewód hamulcowych? Diabeł tkwi w szczegółach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Zawodowy szyderca znowu w akcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Zaraz tam szyderca tylko drążę temat... bo lepiej byłoby włożyć przewód hamulcowy z olejem w środku do lodówy niż całą butelkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Wg mojej wiedzy ilość substancji nie zmienia jej reakcji na temp., jedynie szybciej lub wolniej parametry sie zmieniają. A skoro w buteleczce olej zgęstniał niewiele i chlupotał dość ochoczo, nie widzę podstaw by ten w hamulcu zachowywał sie inaczej, chyba ze nie jest czysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ale dochodzi jeszcze jeden czynnik: wilgotność, która przenika do wnętrza przewodów bo raczej instalacja nie jest hermetyczna i coś tam się może dostać + bardzo wąski przekrój przewodu obawiam się, że też ma duży wpływ na to jak się płyn zachowuje. Było parę doświadczeń na discovery jak się zachowuje płyn w małej ilości, a jak w dużej no i nie pokrywało to się. Masz racje na chłopski rozum większa butelka to przy dłuższym czasie i niższej temperaturze powinno zrównoważyć ten mały przekrój przewodu i ilość płynu, ale to by było za proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Jak będę miał ochotę na mrożonkę ala SLX to dam ci znac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.