hary1991 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Witam jak moze jakis kalkulator do jazdy na rowerze dla biegu bylo cos takiego test coopera a moje pytanie jest odnosnie jazdy na rowerze na dystansie 5km w jakim czasie dobrym powinienem przejechac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 6km robie w 11:51min więc 5km zapewne podobnie www.endomondo.com/workouts/207184641/5953461 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smyq90 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Jeśli będziesz jechał ze średnią 25km/h to powinno zająć Ci 12 minut a 30km/h to będzie 10 minut . Średnia powyżej 25 jest już dobra według mnie. Zależy też od rodzaju drogi i ruchu na drodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 szosówką te 5km możesz zrobić w kilka min. jadąc po prostej 50 km/h Wątpię żeby dało się to zmierzyć/ aby był jakiś kalkulator, bo jest od groma zmiennych/możliwości. test coupera, gdy się biegnie 12 min. to wiadomo, biegniesz na nogach i już. a rowerem możesz praktycznie wszędzie próbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 w bieganiu po płaskim i prostym terenie, współczynniki takie jak wiatr, deszcz, rodzaj obuwia nie wpływają na wynik tak znacznie jak w jeździe na rowerze więc takie porównywanie jest bezsensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ja nie porównuję biegania z jazdą na rowerze, tylko chciałem zobrazować że tam jest o wiele mniej zmiennych, przez co można stworzyć tabelę wyników, średnich odległości itd. Natomiast na rowerze, jest tych zmiennych bardzo dużo, co praktycznie uniemożliwia stworzenie takiej poglądowej tabelki. A jeśli już to było by ich tyle ile kombinacji sprzętu,terenu,bikera, czyli baardzo dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 napisałem dokładnie to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Witam jak moze jakis kalkulator do jazdy na rowerze dla biegu bylo cos takiego test coopera a moje pytanie jest odnosnie jazdy na rowerze na dystansie 5km w jakim czasie dobrym powinienem przejechac? Nie ma ale możesz sam sobie zrobić. Znajdź trasę 5/10/15 km czy ile tam będzie i powtarzaj ją co jakiś czas w zbliżonych warunkach. i masz prosty test, który pokazuje twój progres. Albo weź udział w zawodach i masz porównanie do innych. IMO 5km to trochę za mało na rower aby odnosić to do formy. No chyba że te 5km to pod górę. Jak dysponujesz jakimś systemem pomiaru mocy, to możesz odnieść swoje wyniki do innych w przeliczeniu mocy na kilogram masy ciała (W/kg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smyq90 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Po co brać udział w zawodach. Można po prostu jechać kawałek drogi za rowerzystą który złapał dobre tempo i patrzeć po jakim czasie się wymięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niszczacyzboze Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ze dwa miesiące temu robiłem test coopera, jednak brakło mi prostej odpowiednio długiej i wyszło mi 6.77km. Podrzucam tabele z wynikami www.kasjanowicz.com.pl/index.php/hobby/rower/4-test-coopera-dla-rowerzystow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puchaty Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Dajcie spokój temu Cooperowi dla rowerów. Do niczego to niepodobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Bez sensu. Patrze sobie na zapiski z Endo i próbuje wyliczyć z różnych tras takie 12min odcinki i wychodzą mi dystanse bardzo różne. Ktoś ten test dla rowerzystów zrobił raczej dla jaj, bo tak jak ktoś pisał - typ roweru, pogoda, trasa, wiele jest czynników, które wpływają na coś takiego. W bieganiu praktycznie tego nie ma. Na rowerze jeden może sobie zrobić test z górki i naklepie sporo km, a drugi będzie robił pod górkę i co wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 No o tym cały czas mówię... Ale widzę że ciężko jest niektórym przyjąć do wiadomości pewne fakty. Za dużo zmiennych. napisałem dokładnie to samo... A w którym miejscu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Podam jeszcze jeden parametr - wiatr z lub pod lub jego brak, to oprócz samej drogi najważniejszy parametr, na który nie mamy żadnego wpływu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1182 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 nie da się tego chyba zmierzyć, ewentualnie jakieś przybliżone wyniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Na rowerze nie ma sensu robić takich testów, bo wiatr zafałszowuje wyniki znacznie bardziej niż przy bieganiu. Tak że nic taki test nie mówi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freak78 Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Witam, a więc Panowie jak najbardziej istnieje taki test, jest to czasówka na 3 mile w systemie Carmichaela, więcej tu: http://www.sfd.pl/Podstawy_treningu,_peda%C5%82owanie,_t%C4%99tna_podczas_wysi%C5%82ku-t156148.html i jest w 1 poście wątku przytoczony ten test i jak go wykonać, oraz są podane czasy jakie osiagają poszczególne grupy zaleznie od zaawansowania, dodam że jakiś czas temu robiłem test na w miarę neutralnym terenie i neutralnych warunkach miałem 8:15, a więc nie jest źle, ale pora kiedyś go powtórzyć, wiem też że zawodowcy TdF robia to w czasach średnio 6 i pół minuty z palcem bo w książce Hamiltona był opis jak na 3 mile się ścigali i Lance zrobił w 6:33 i był 3 na jakimś tam wyscigu i czasókę 3 mile robili akurat Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krazen Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Ciekawe w jakim terenie robią te 6:33 - to daje średnią 44,15 km/h. Na płaskiej czasówce przy dobrej pogodzie zawodowcy robią średnie nawet powyżej 51 km/h. W 2003 na czasówce podczas TdF Ullrich miał średnią z pierwszej części (około 32 km) 56,9 km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metax Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 powtórzę za General... Po co szukać gotowca, gdy i tak wszystko tyczy się naszych indywidualnych predyspozycji? Nie lepiej wyszukać urozmaicona trasę, przejechać kilka razy by nabrać tempa, zaznajomić sie z wymaganiami by nie spalić sie na starcie i raz na tydzień starać się poprawić wynik - Endomondo czy Navime pomoże w zobrazowaniu odcinków które "kuleją" ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bees Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Dajcie sobie spokój, taki test może mieć sens tylko na krytym torze. Ale nawet na torze czas będzie w dużym stopniu zależał od nawierzchni (z czego jest wykonana). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Nawet na krytym torze, pozostają takie zmienne jak chociażby sprzęt, na którym się jedzie... Smutne jest to, że ktoś początkujący może wziąć to na poważnie, pojedzie w wietrzną pogodę, na słabym sprzęcie i się okaże, że jest z nim bardzo kiepsko, po czym oleje jazdę rowerem, bo "się do tego nie nadaje". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Nie ma co gdybać ; mam do pracy powiedzmy 10km, z skrótem 8.5km. Powiem, że jadę to 20 minut i większość mnie wyśmieje, ale ... W trakcie tych nawet 8.5km, mam 11 skrzyżowań z światłami. Dalej chyba mówić nie muszę Takie coś można sprawdzić, na zamkniętym odcinku drogi, w takich samych warunkach pogodowych i najlepiej na takim samym sprzęcie. Chociaż noga też swoje robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 5km ze średnią 30km/h na góralu to będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puchaty Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 5km ze średnią 30km/h na góralu to będzie dobrze. Dodałbym: w terenie i po lekkich górkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 to już byłoby bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.