MrMacko06 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Po wczorajszym maratonie doszedłem do wniosku, że na ten moment priorytetem w kwestii zmian w moim rowerze to hamulce. Stare ( Shimano BR-M505 ) na zjazdach nie dają mi pewności i po prostu są słabe. Moim pierwszym typem są XT M 785 z racji tego, że dużo jest o ich dobrej pracy i niezawodności. Moje pytania brzmią następująco. Czy faktycznie z tymi XT jest tak jak pisze? Czy nie warto np dozbierać do XTR ( jakie są różnice między tymi modelami)? I czy są jakieś inne warte uwagi hamulce w tej cenie?Z góry dzięki za pomocPozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit07 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Po wczorajszym maratonie doszedłem do wniosku, że na ten moment priorytetem w kwestii zmian w moim rowerze to hamulce. Stare ( Shimano BR-M505 ) na zjazdach nie dają mi pewności i po prostu są słabe. Moim pierwszym typem są XT M 785 z racji tego, że dużo jest o ich dobrej pracy i niezawodności. Moje pytania brzmią następująco. Czy faktycznie z tymi XT jest tak jak pisze? Czy nie warto np dozbierać do XTR ( jakie są różnice między tymi modelami)? I czy są jakieś inne warte uwagi hamulce w tej cenie? Z góry dzięki za pomoc Pozdr. CZęść udało mi się kupic w sobotę za 700zł magury marta sl magnezium (takie moje marzenie) co do xt i xtr w roku 2012 xtr od xt różni się tylko literką ® no i oczywiście ceną jeżeli chodzi ci o zaiste hamulce to kupił bym hopy x2 lżejsze i lepsze a co do shimano polecam raczej xt bo nie różnią się niczym od xtr-ów moc hamowania w obu taka sama budowa ta sama więc jeżeli nie chcesz się lansić xtr-em to brał bym xt i zaoszczędzić parę setek i np dokupić tarcze na pająku jeżeli natomiast zależy ci na wadze i hamowaniu to brał bym marty są na allegro teraz za 650 zarąbiste marty sl z papierami kolega ma tylko czerwone i jest bardzo zadowolony CZęść udało mi się kupic w sobotę za 700zł magury marta sl magnezium (takie moje marzenie) co do xt i xtr w roku 2012 xtr od xt różni się tylko literką ® no i oczywiście ceną jeżeli chodzi ci o za######iste hamulce to kupił bym hopy x2 lżejsze i lepsze a co do shimano polecam raczej xt bo nie różnią się niczym od xtr-ów moc hamowania w obu taka sama budowa ta sama więc jeżeli nie chcesz się lansić xtr-em to brał bym xt i zaoszczędzić parę setek i np dokupić tarcze na pająku jeżeli natomiast zależy ci na wadze i hamowaniu to brał bym marty są na allegro teraz za 650 zarąbiste marty sl z papierami kolega ma tylko czerwone i jest bardzo zadowolony ps.. sory podałem że hopy są tańsze ale tak naprawdę to nie jestem tego pewien pzdr. i powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Nie byłbym takie pewny, że XT i XTR mają identyczną budowę. XTRy mają inną klamkę i są produkowane w 2 wersjach: Trail (988 - z Servo-Wave) i XC (985 - bez Servo-Wave). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrMacko06 Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Dobra to po przeanalizowaniu tematu wyłoniłem cztery możliwe rozwiązania. Shimano XT 785Avid Elixir 9 Formuła RX Magura MT6Powiem szczerze najbardziej waham się miedzy 1 a 4 opcją.Czy jacyś użytkownicy Magury i Shimano mogą mi coś bardziej o nich powiedzieć. Może ktoś korzystał z obu i jakieś uwagi celne.Z góry dzięki za pomoc Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Weź jeszcze pod uwagę SLXy. SLXy, XTki i XTRy hamują tak samo, różnice są w większej ilości "bajerów" w wyższych grupach. Jakiekolwiek byś z nich nie wybrał mocy ci na pewno nie zabraknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 SLX to chyba jeżeli chodzi o shimano złoty środek pomiędzy ceną a oferowanymi parametrami. Zastanawiałbym sie też nad magura, avida odrzucił bym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 No Dobra to jako posiadacz XT-ków się wypowiem. Jeżeli nie próbowałeś nigdy jeździć z servo-wawe to spróbuj się przejechać rowerem z takimi hamulcami w których jest ta technologia, bo nie każdy jest zwolennikiem tej technologi. Mi ona nawet pasuje. Modulacja superowa, siły hamowania też nie brakuje. Polecam ci kupić tarcze na pająku do tych hamulców. Jeżeli chodzi o bezawaryjność, to ja w tej kwestii się nie wypowiem, gdyż jestem po przejściach, lecz nie obwiniałbym tutaj shimano, bo to raczej okrutność losu i pech niż słaba jakość wykonania produktu shimano. Chociaż jeśli chodzi o pęknięty ceramiczny tłoczek to raczej wina leży po stronie shimano, ale przecież nie w każdym egzemplarzu pęka tłoczek więc nie traktowałbym tego jako wadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrMacko06 Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 A mamy na forum jakiś, nie wiem czy pisać szczęśliwych , posiadaczy MT6 względnie MT8 ( z tego co czytałem tylko użytymi materiałami się różnią) co by móc jakoś porównać do XT'ków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Kolege durnykot mamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.