Skreedi Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 Witam, mam prawdopodobnie problem (chyba, że jednak ze wzrokiem) z tylnym kołem. Otóż kręci się ładnie, nic nie stuka jednak jest ono jakby lekko przekrzywione w lewą stronę patrząc od tyłu. Nie chodzi o to, że jest scentrowane tylko bardziej jakby rower posiadał skrętne tylne koło jak w wózku widłowym . W czasie jazdy w zasadzie nic nie czuć ale jak się popatrzy na koło względem rury od siodełka to minimalnie schodzi na lewo. Czy mimo, że nic nie czuję w czasie jazdy, koło nie trze o hamulce może się coś na dłuższą metę stać? I jak to skorygować?
LUKASZ1980 Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 Jak koło masz proste,to zmierz odległości koła między tylnym trójkątem z lewej i prawej strony.Możliwe że masz krzywą ramę.
BikoBiko Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 Pierwsze to ja bym poprawił mocowanie koła w hakach i szybkozamykacz.
Skreedi Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Napisano 23 Czerwca 2013 @Piehursson Jutro postaram się coś wrzucić @Lukasz1980 Mierzyć nie mierzyłem ale przy próbie palcowej () wyraźnie czuć, że z jednej strony palec wchodzi lekko, a z drugiej już jest opór @BikoBiko Mogę prosić o jakieś małą pomoc i pokierowanie mną jak to zrobić? Nigdy w zasadzie nie zakładałem tylnego koła i nie wiem co to jest hak oraz szybkozamykacz (chodzi o ten kawałek metalu którym "zamykam" koło, coś jak przy siodełku?)
Piehursson Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 haki to miejsca, o które opierasz ośkę koła szybkozamykacz:
Skreedi Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Napisano 23 Czerwca 2013 A da się to poprawić bez kombinowania z łańcuchem/kasetą? Tj. czy jak poluzuję szybkozamykacz i podniosę ramę aby poprawić koło w hakach to coś zaraz odpadnie czy bez problemu mogę tak zrobić i normalnie potem koło zapiąć?
Piehursson Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 obróć sobie rower "do góry dupą", nie musisz kombinować z kasetą i łańcuchem. poluzuj zacisk i spróbuj poprawić osadzenie koła w hakach
BikoBiko Napisano 24 Czerwca 2013 Napisano 24 Czerwca 2013 A da się to poprawić bez kombinowania z łańcuchem/kasetą? Tj. czy jak poluzuję szybkozamykacz i podniosę ramę aby poprawić koło w hakach to coś zaraz odpadnie czy bez problemu mogę tak zrobić i normalnie potem koło zapiąć? Oczywiście, że się da bez ruszania czegokolwiek poza kołem. Nawet nie musisz go zdejmować i obracać do góry nogami (roweru). Często wystarczy, że zluzujesz zacisk szybkozamykacza i koło samo się ustawi odpowiednio. Następnie tylko musisz pilnować, by przy zamykaniu nie zmieniło swojego centralnego względem widełek położenia. Jak nie jesteś pewien położenia to dobrym sposobem jest użycie jakiejś listwy i przyłożenie jej do obu kół na dole, trochę powyżej obręczy - oba koła mają się stykać z listwą i nie odstawać , czyli mają "robić" jeden ślad, a nie dwa. W takiej pozycji musisz zapiąć tylne koło, by współgrało z przednim.
Skreedi Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Napisano 24 Czerwca 2013 Fotografem nie jestem ale coś tam zrobiłem Poluzowałem zamknięcie, lekko docisnąłem koło w prawą stronę i zamknąłem ale nadal z jednej strony palec wchodzi gładko, a z drugiej nie. Mierzyłem też miarką i co dziwne odległość jest podobna ale metoda "palcowa" mówi co innego i położenie koło względem rury od siodełka też jest krzywe, z drugiej strony koło względem widełek nad nim (to miejsce gdzie można przypiąć odblask) jest prosto... Wychodzi na to, że koło jet prosto i krzywo zarazem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.