Skocz do zawartości

[rama 120 - 130] wygodny ścieżkowiec pod koła 26

przemokolarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu rozglądam się za ramą FS o koku 120 mm, najlepiej z damperem do kwoty 1600 PLN(plus ewentualna wymiana rurek, przerzutki). 

Jeżdżę sporo po asfalcie, przeważnie do pracy, reszta to polne i leśne drogi z korzeniami i kamieniami. Nie ścigam się, rekordów prędkości nie biję, jeżdżę dla przyjemności, no i dojazd do pracy.

Póki co to pod uwagę biorę Giant Trance i Cajon Nerve AMJednak z dostępnością używanych ram krucho, szczególnie przy założonym budżecie. Jeśli macie jakieś propozycje innych ram to piszcie będę wdzięczny. Chyba, że ktoś z Was ma coś na zbyciu.
Do przyszłej ramy planuj przełożyć co się da z mojego obecnego roweru, który docelowo ma być sprzętem do dojeżdżania do pracy i po bułki.

Mój wzrost to 180 cm.

Ta mi się podoba, choć skok i cena powyżej budżetu.

http://allegro.pl/wheeler-hornet-20-enduro-mtb-19-nowa-50-i3316929054.html

Napisano

Faktycznie będzie chyba lepiej złożyć jakiegoś ht. Pomyśl nad zakupem 29 calówki i powinieneś być bardziej zadowolony. Ramy które podałeś służą do ostrej jazdy po górach, a nie do luźnej jazdy po płaskim.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi, jednak nie przekonaliście mnie do zmiany decyzji.

Rozważałem zakup 29 lub 27,5 cala, jednak to znacznie przekroczyłoby założenia budżetu.

Nie zawszę jeżdżę "luźno" po płaskim, asfalt przeważa bo przy dwójce małych dzieci nie mam czasu kręcić kilometrów po puszczy. Chcę fula żeby jeździć po lesie gdzie zazwyczaj jest pełno nierówności które muszę pokonywać na stojąco żeby nie nadwyrężać kręgosłupa. Sztywniaka chcę złożyć z myślą o dojazdach do pracy i wożeniu dzieci.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli ten Wheeler będzie tak samo progresywny jak mój poison a konstrukcja bardzo podobna to bym jej nie brał. Te co podał Rulez są lepsze i nie będą kopać po pedałach a przynajmniej nie powinny.

Napisano

Ta z drugiego linku całkiem nieźle się prezentuje, jednak trochę za duża. Ciśnienia nie mam żeby coś kupić, w końcu coś upoluję.

Jeszcze niedawno ten sprzedający miał wystawiony rozmiar 48, radzę sprawdzać, lub do niego napisać, w takiej cenie rama warta zakupu.

http://www.ebay.de/itm/Conway-Q-MF-800-MTB-Fully-Fahrrad-Rahmen-RH-48-weis-rot-120mm-NEU-C331c-/400508019552?pt=Sport_Radsport_Fahrr%C3%A4der&hash=item5d40236360

Napisano

Wiesz 15 mm długości górnej rury to baaardzo dużo, zdecydowanie odradzam takie kombinacje, a 575 mm horyzontalnie to stanowczo za mało przy 180 cm ... a inna sprawa to dobór długości rami i mostka do jazdy w terenie , obecna konfiguracja o której piszesz rama 590 + jak rozumiem mostek 55 mm do wzrostu 180 cm to jakieś nieporozumienie ...

Napisano

Na asfalt i szutrowe drogi może to i dobre (wyszedł cross na kołach 26") :blink: , na 99,9% rama 17" o długości 575 nie nadaje się do efektywnej jazdy w terenie przy wzroście 180 cm, no ale skoro wiesz lepiej ...

• Mod Team
Napisano

Podane kąty dotyczą jakiego skoku amorka?

Rama pod skok 150 mm z kątami wybitnie XC? Jakoś tego nie widzę.

Tym bardziej,ze rower na tej ramie na stronie Conwaya ma zupełnie inne kąty ( amorek Sektor 150 mm)- główka 67 , podsiodłowa- 73,5 , długość rury górnej - 595 ( rozmiar 48), chain stay- 450.

Trochę inne dane,niż w aukcji....

http://www.conway-bikes.de/en/modelle/

Jeśli geo jest taka ,ajk na stronie Conwaya, to OK, jeśli zaś taka ,jak na ebaju- to nie OK.

Napisano

W tych opisach są błędy, dobrze gdyby sprzedający wrzucił jakiś skan geometrii, z faktycznym skokiem zawieszenia, ta rama to pewnie rocznik 2010/2011 ...

PS

Podejrzewam, że nie warto - rama ma faktycznie 130 mm skoku, jednak geometria tego modelu z 2011 nie jest dobrze oceniana :

http://www.bike-magazin.de//test_technik/komplettbikes/all_mountain/conway-q-am-800/a6032.html

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...