Skocz do zawartości

[Nowe obręcze] przód, tył do 250zł

janus717

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem nowy na forum.  :) Posiadam Kellys'a Salamander, model (chyba) 2010r. Mam jeszcze oryginalne obręcze, które są już ładnie pogięte (już raz centrowane  :D). Doszedłem do wniosku, że potrzebuję nowe obręcze (2, przód i tył). Przeznaczenie: jazda na jednym kole (xD), skakanie, jeżdżenie w lesie i na asfalcie też. Mam do wydania max 250zł i nie mogę wyjść poza ten pułap... Nie wiem, czy szprychy dadzą radę i piasty, proszę o radę. Nie chcę też jakiś ciężkich tych obręczy, ale zależy mi na jak największej wytrzymałości. Oczywiście fajnie by było, gdybym wydał jak najmniej kasy. Ważę 57kg.   :D

Moja propozycja: 

- AlexRims SupraMT

SUN RIMS MAMMOTH 26

Pozdro

Napisano

Moim zdaniem zakładanie nowych, dobrych obręczy do używanych szprych troszkę mija się z celem, a więc w tych 250zł chcesz kupić obręcze, zapleść koło i wymienić szprychy?

Napisano

Ja jestem zwolennikiem DT Swissów więc poleciłbym Ci obręcze 465D tejże firmy, ostatnio na bikestacji widziałem je za 90zł za sztukę, do tego szprychy Sapim Race (około 100zł) + zaplot, troszkę to przekroczy budżet, ale skoro jesteś w stanie troszkę dołożyć to by się zgodziło.

Pamiętaj tylko, że jest to obręcz tylko pod tarczę, z tego co kojarzę to Salamander ma różne hamulce zależnie od rocznika.

Napisano

Ale tak: ile max wydasz na wszystko? tarcze czy v-ki? Zaproponowane przez Ciebie Sun Rimsy są 100g cięższe, a dla mnie to byłby ogromny argument, więc nie wiem co wg Ciebie definiuje słowo "słabsze"? 

Napisano

Nie chcę też jakiś ciężkich tych obręczy

Moja propozycja: 

- AlexRims SupraMT

SUN RIMS MAMMOTH 26

Akurat te dwie obręcze to straszne kloce do raczej ekstremalnych zastosowań, Alexrimsy ważą po 800 gram, a Sunrimsy po 700 gram, zastanów się, czy aż tak wytrzymałe obręcze są Ci potrzebne, bo jeśli tak, to chyba czas zminić rower, a już na pewno amortyzator. A żeby nie było kompletnego offtopu to popatrz też na Alexrims DM24, taniej i trochę lżej.

Napisano

jedyne co mogę Ci podpowiedzieć bo nie znam się na tego typu obręczach (do skakania Kellysem?), że powinieneś zwrócić większą uwagę na szprychy i nyple, a nie tylko same obręcze i spróbuj odszukać temat w którym omawiane były obręcze Dartmoora, może to Cię zainteresuje, pozdrawiam

Napisano

Tak nawiązując jeszcze do szprych: jak zmienisz obręcze to nie jest powiedziane, że długość starych szprych będzie odpowiednia

Napisano

Po za tym zakładanie starych szprych do nowych obręczy to słaby pomysł. Mogą być powyginane i naprawdę warto je zmienić, jeśli zalezy Ci na wytrzymałym kole, którego nie będziesz musiał co chwilę centrować.

Napisano

A czy Alexrims DM24 są w miarę szerokie? Bo chciałbym, żeby guma też była dość szeroka i żeby to jakość nieźle wyglądało. :D Raczej skłaniam się ku Alexrims DM24 i jak zamontować do niej tylnią kasetę? Bo tego nigdy nie robiłem, ale myślę, że warto spróbować. I poszukajcie mi proszę na Allegro właśnie tych obręczy z szprychami, żebym mógł je już kupić, bo muszę mieć rower jak najszybciej, bo jadę na obóz z rowerami. :)

Napisano

Poszukajcie mi na Allegro... poczytaj jak się dobiera szprychy i spróbuj sam wszystko złożyć, albo zapytaj człowieka, który ma Ci zaplatać koła (sam raczej tego nie zrobisz). czy pomógłby Ci dobrać długość szprych

Napisano

Zapytaj w serwisie o cenę. Przecież nie będziesz wysyłał części na drugi koniec Polski. Budowa koła to nic skomplikowanego, wystarczy o tym przeczytać i mieć przyrząd do merzenia naciągu szprych + centrownicę.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Ile kosztuje zaplot? I gdzie go mogę zrobić (serwis rowerowy?)?

Bikestacja liczy sobie za to 25 zł/koło, jeżeli kupujesz u nich części to 15 i uważam, że jest to zrobione solidnie 

Napisano

i mieć przyrząd do merzenia naciągu szprych + centrownicę.

albo wprawne oko, ucho i łapki...

Na youtube jest filmik udowadniający, że to nie prawda. Dwie szprychy tak samo brzmiące, a jedna praktycznie luźna. Ale jeżeli ma się sprawne oko i głowę na karku, to istotnie, można centrować koło co drugi dzień.

Napisano

no coż

ja nie wierzę w You Tube,

ta religia jest mi obca

a parktoola? Nim dokonywano pomiarów.

Napisano

sz.p.Tofi

Dyskusja staje się jałowa.

Autor rzeczywiście jest świeży, więc lepiej żeby sam nie składał, kółek.

Czego nie możemy mu jednak zabronić, (gdyby był ciekaw).

Rozumiem wyższość, profesjonalnego sprzetu nad nie profesjonalnym(oczywistość).

Co jednak nie stanowi problemu by zrobić to porządnie ręcznie.

Jednak autor raczej nie kupi sobie narzędzi warsztatowych.

pozdro

Napisano

Ze dwadzieścia lat wstecz dostępność narzędzi była ograniczona, a mimo to ludzie centrowali koła w domu bez mierzenia naciągu. Nie będzie to super zrobione, ale się przynajmniej chłopak czegoś nauczy o swoim rowerze. Narzędzia pozwalają jedynie wycentrować koła szybciej i w sposób bardziej trwały. Jeżeli decyduje się sam kupić szprychy to musi dokładnie zaznajomić się z tematem, by wiedzieć jakiej długości je potrzebuje. Reszta to tylko poskręcanie wszystkiego do kupy według wzoru i wycentrowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...