ugupu Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Polecam zestawienie Ciekawe! Zastanawia fakt, że w zestawieniu są tylko 3 linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ja własnie stoję przed podobnym dylematem co kupić i z jednej strony wszyscy polecają U-locka, ale mi ostatnio wpadł w oko łańcuch Kryptonite Evolution series 4 Integrated Chain 55cm np. http://rowertour.com/kryptonite-evolution-series-4-integrated-chain-zapiecie-rowerowe-lancuch-55cm.html Jest poręczniejszy od ulocka, bo można go zwinąć, waży tyle co u-lock ~2 kg, a w skali bezpieczeństwa ma mocne 8/10. Zastanawiam się tylko czy 55 cm to nie za mało by łapać tylne koło z ramą, bo wersja 90 cm waży już 2,7 kg co jednak robi z niego dość dużego i ciężkiego kloca. Jak dla mnie, 80cm to jest minimum jakie zapięcie musi dawać. Jeżeli będziesz tyle miał powinienneś bez problemów przypiąc rower do latarni (rama + tylne koło). U mnie przy 90cm mało spotkałem miejsc w których roweru zapiąc nie mogłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 /CIACH/...! Zastanawia fakt, że w zestawieniu są tylko 3 linki. Sądzisz, że są linki o większym stopniu zabezpieczenia. Ja wątpię. Moim zdaniem reszta linek jest pozaklasowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Nie sądzę! Wręcz przeciwnie! Uważam, że nawet najdroższe są do... niczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1182 Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Dobra, wezmę U-Locka Kryptonite evolution series 4ls, długi, wytrzymały więc większych problemów nie będzie, upchnę go jakoś w ramie. Wziąłbym jakiś łańcuch ale wiązać ok.80-100cm łańcucha na ramie to bez sensu, żeby linka jakaś, ale nie ma żadnej w rozsądnej cenie, a z U-lockiem zmieszczę się w 200 złotych wraz z przesyłką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 . Wziąłbym jakiś łańcuch ale wiązać ok.80-100cm łańcucha na ramie to bez sensu, Kurierzy łańcuchem opasują się w pasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1182 Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Kurierzy łańcuchem opasują się w pasie. super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jomi Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Polecam zestawienie http://www.stichtingart.nl/sloten_resultaat.asp Jeśli ktoś nie potrafi zinterpretować opisu to podpowiadam, że im więcej gwiazdek w kółeczko tym zabezpieczenie jest lepsze. Najlepsze zabezpieczenia mają 5 gwiazdek ...są to wybrane modele łańcuchów ABUSa, Artago, AXA, Kryptonite, Luma, Oxford i Pro-tect a także SXP 3 i 4 gwiazdki to standard...ma większość U-locków i łańcuchów 1 gwiazdkę posiadają linki Także sklasyfikowane są kłódki i U-locki połączeniowe Polecam wybrany towar przed zakupem sprawdzić z owym zestawieniem. Ja aktualnie też zastanawiam się nad zabezpieczeniem . Zamówiłam U-locka Abus mini , co by poręczny był, ale zdaję sprawę, że drugie porządne zabezpieczeni się przyda, jak będę chciała spiąć dwa rowery albo zostawić rower na dłużej idąc np. na basen. Byłam decydowana na łańcuch Abusa Ivy 9100...ale w zestawieniu ma tylko 3 gwiazdki http://www.rowerystylowe.pl/p-3087/lancuch-abus-ivy-9100 mogę go nabyć za 220 zł. więc wydawało mi się to dobrą opcją, a teraz się zastawiam. W Holandii jeździłam rowerem z łańcuchem zawiniętym pod siodełkiem i ...nie narzekałam teraz zastanawiam się czy wybrany przeze mnie łańcuch wystarczy, jeszcze cięższego to bym nie chciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1182 Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ja aktualnie też zastanawiam się nad zabezpieczeniem . Zamówiłam U-locka Abus mini , co by poręczny był, ale zdaję sprawę, że drugie porządne zabezpieczeni się przyda, jak będę chciała spiąć dwa rowery albo zostawić rower na dłużej idąc np. na basen. Byłam decydowana na łańcuch Abusa Ivy 9100...ale w zestawieniu ma tylko 3 gwiazdki http://www.rowerystylowe.pl/p-3087/lancuch-abus-ivy-9100 mogę go nabyć za 220 zł. więc wydawało mi się to dobrą opcją, a teraz się zastawiam. W Holandii jeździłam rowerem z łańcuchem zawiniętym pod siodełkiem i ...nie narzekałam teraz zastanawiam się czy wybrany przeze mnie łańcuch wystarczy, jeszcze cięższego to bym nie chciała. a kryptonite nie ma żadnych łańcuchów podobnych? To trochę wg. mnie dużo jak na 3 gwiazdki w tej cenie można mieć coś lepszego zobacz na ich stronie http://www.kryptonitelock.com/Pages/ProductDetails.aspx?cat=BicycleSecurity&mod=By%20Category Jaki masz rower? mi za bardzo łańcuch nie pasuje bo nie jeździłbym tylko po mieście więc musi dobrze przylegać, a łańcucha ciasno nie da rady zwinąć Co do twojego ABUS'a wolałbym http://www.kryptonitelock.com/Pages/ProductInformation.aspx?PNumber=000792 tańszy ( niecałe 200zł z przesyłką ) i 8/12 czyli jakieś 4 gwiazdki, poszukaj na tamtej stronie czegoś, znajdziesz coś na pewno kroptonite evolution series 4 LS zamówione! równe 199 złotych z przesyłką : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marluk Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Co do twojego ABUS'a wolałbym http://www.kryptonit...?PNumber=000792 tańszy ( niecałe 200zł z przesyłką ) i 8/12 czyli jakieś 4 gwiazdki ja własnie o tym myślę, tylko kurcze rzeczywiście 55 cm to może być zbyt mało czasem by złapać koło i ramę plus jakiś słupek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jomi Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 a kryptonite nie ma żadnych łańcuchów podobnych? To trochę wg. mnie dużo jak na 3 gwiazdki w tej cenie można mieć coś lepszego zobacz na ich stronie http://www.kryptonitelock.com/Pages/ProductDetails.aspx?cat=BicycleSecurity&mod=By Category Jaki masz rower? mi za bardzo łańcuch nie pasuje bo nie jeździłbym tylko po mieście więc musi dobrze przylegać, a łańcucha ciasno nie da rady zwinąć Co do twojego ABUS'a wolałbym http://www.kryptonitelock.com/Pages/ProductInformation.aspx?PNumber=000792 tańszy ( niecałe 200zł z przesyłką ) i 8/12 czyli jakieś 4 gwiazdki, poszukaj na tamtej stronie czegoś, znajdziesz coś na pewno kroptonite evolution series 4 LS zamówione! równe 199 złotych z przesyłką : ) 3 gwiazdki to wg. zestawienia wskazanego przez robertrobert1 i dlatego zaczęłam się zastanawiać ...wg skali Abusa to zabezpieczenie ma stopień 10. Wskazany przez Ciebie łańcuch firmy Kryptonitelock w ww. zestawieniu nie jest ujęty, ale u-locki z serii evolution mają też właśnie 3 gwiazdeczki zakładam, że wg tej klasyfikacji wskazywany łańcuch na więcej by się nie załapał skoro New York Chain Kryptonitelock ma 4*, a jego ogniwa to 12 mm , a nie 10 mm jak Evolution seria 4 ( i właśnie Abus Ivy 9100) Łańcuch K. Evolution serie 4 -55 cm waży dwa razy tyle (2 kg) i kosztuje 2 razy tyle co Abus mini obecnie w Decathlonie, więc wybrałam go jako lżejsze i tańsze zabezpieczenie. http://www.decathlon.pl/zapicie-mini-u-abus-ote-id_8203082.html Jak mam wozić ciężki łańcuch to taki ok.1 m , bo wtedy faktycznie więcej opcji spięcia /przypięcia roweru/rowerów. A rower, do którego szukam zabezpieczenia to "mieszczuch" terenowy z zasady nie jest zostawiany poza zasięgiem wzroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1182 Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 3 gwiazdki to wg. zestawienia wskazanego przez robertrobert1 i dlatego zaczęłam się zastanawiać ...wg skali Abusa to zabezpieczenie ma stopień 10. Wskazany przez Ciebie łańcuch firmy Kryptonitelock w ww. zestawieniu nie jest ujęty, ale u-locki z serii evolution mają też właśnie 3 gwiazdeczki zakładam, że wg tej klasyfikacji wskazywany łańcuch na więcej by się nie załapał skoro New York Chain Kryptonitelock ma 4*, a jego ogniwa to 12 mm , a nie 10 mm jak Evolution seria 4 ( i właśnie Abus Ivy 9100) Łańcuch K. Evolution serie 4 -55 cm waży dwa razy tyle (2 kg) i kosztuje 2 razy tyle co Abus mini obecnie w Decathlonie, więc wybrałam go jako lżejsze i tańsze zabezpieczenie. http://www.decathlon.pl/zapicie-mini-u-abus-ote-id_8203082.html Jak mam wozić ciężki łańcuch to taki ok.1 m , bo wtedy faktycznie więcej opcji spięcia /przypięcia roweru/rowerów. A rower, do którego szukam zabezpieczenia to "mieszczuch" terenowy z zasady nie jest zostawiany poza zasięgiem wzroku. jak kto woli kto co lubi, słyszałem że abusa ktoś pokonał, więc trzymam się kryptonite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 @marluk @Jomijeśli ma to yc drugie zabezpieczenie roweru to spokojnie wystarczy:AXA Cherto Compact Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marluk Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 rowerzysta01 widziałem ten filmik, ale z racji braku doświadczenia w stosowaniu zabezpieczeń nie wiem jaka długość będzie odpowiednia, roweru nigdzie nie zostawiam, jednakże jadę teraz nim na wakacje i np. w pociagu chciałbym mieć możliwość przypięcia go gdzieś - głównie z uwagi na bzdurny przepis, że można przewieźć tylko 4 rowery w ostatnim przedsionku ostatniego wagonu, stąd staję przed koniecznością kupienia albo u-locka albo właśnie tego łańcucha Kryptonite, cena podobna więc chodzi o praktyczność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 @marluk W takim razie polecam wersje 90 cm, na pewno będzie bardziej poręczna ale waży 2.77kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jomi Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 AXA Cherto Compact myślisz, że ten łańcuch (link poniżej) będzie oki , skoro będzie też Abus u-lock mini ? http://www.rowerystylowe.pl/p-2027/lancuch-axa-cherto-compact w sumie zaleta taka, że lżejszy (prawie kilogram !) niż łańcuch Kryptonitelock Evolution czy ABUS Ivy 9100 ps. doszedł zamówiony w ndz. Abus mini...wygląda naprawdę solidnie, swoje waży większy u-lock by mnie pokonał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 @Jomi uważam że jest o dobre rozwiązanie, i raczej nikomu nie bedzie się chcialo kraśc roweru tak zabezpieczonego, można oczywiście dokupić zaciski kół Zefal Lock'N'Roll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jomi Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 @Jomi uważam że jest o dobre rozwiązanie, i raczej nikomu nie bedzie się chcialo kraśc roweru tak zabezpieczonego, można oczywiście dokupić zaciski kół Zefal Lock'N'Roll myślałam jeszcze o podkowie AXA defender ...paranoja z tym rowerem miejskim, żeby tak się przed złodziejstwem trzeba było bronić jak będę jechała w miejsca gdzie wiem że mini ulock sięgnie to wtedy byłaby podkowa i abus mini, a jadąc w nieznane (albo znane niebezpieczne - czytaj basen!) brałabym też łańcuch. Po Holandii śmigałam na wypożyczonych rowerach z podkową i łańcuchem i wtedy się śmiałam, że żelastwo takie wozić każą teraz już rozumiem, czemu nie linki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 @Jomi Podkowa (blokada tylnego kola) też minie kiedyś interesowała, natomiast ze względu na brak możliwości przymocowania zrezygnowałem, Jeśli chcesz to bierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1182 Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 właśnie doszedł mój u-lock kryptonite evolution series 4, na pierwszy rzut oka wygląda super, wykończenie fajnie (guma) więc nic się nie porysuje i miłe w dotyku 3 kluczyki, 2 normalne 1 z lampką (śmiesznie wygląda jak samochodowy) ładne mocowanie co by je na rowerze umieścić zobaczymy jak rower przyjdzie jeszcze jakieś 2-3 dni dodam że przysłali mi je kurierem w niecałe 24H zamówiłem wczoraj ok. 18-19 a dziś 17:30 było u mnie kurier siódemka, polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.