Skocz do zawartości

[wymiana napędu] x9 czy xt

grzechu2410

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Właśnie zmieniam napęd z 8 s na 9 s i stoję przed wyborem między Sramem, a Shimano . Zakupiłem już łańcuch xt, kasetę hg50 i przyszedł czas na przerzutki. Myślę że przednia będzie to xt, manetki x9 albo xt 770, tylna przerzutka w zależnosci co wybiorę to x9 lub xt shadow . Waham się, ponieważ wiem, że technologia shadow nie jest do końca udana, chociaż wiem to tylko czytając opinie w internecie. Potrzebuję zestawu, który będzie łatwy w regulacji, dobrze działał w każdych warunkach i będzie przede_wszystkim długo działał ,moje roczne przebiegi to ok. 9 tyś km.
pozdrawiam i czekam na odp.

napisane z samsung tab2

Napisano

Pchasz kij w mrowisko zakładając ten temat.

Przy shimano częściej może zajść potrzeba czyszczenia linki, ale w normalnych warunkach pracują podobnie.

• Mod Team
Napisano

To co proponuje Krzysiek jest chyba najtańszą opcja. Ja sam wybrałem komplet X9 kiedyś z racji na cenę a konkurowały z XTR od shimano. Za manetki dałem 170zł, za gripy oczywiście. Była to połowa ceny manetek XT i chyba podobnie kosztują triggery. http://allegro.pl/sram-x-9-3x9-manetki-obrotowe-x9-x-9-gripy-bc-pl-i3344095322.html obecnie ich cena to ponad 200zł.

Tak że robiąc taki mix, oszczędzamy (jeżeli lubimy gripy) a przy okazji mamy dość wysokiej klasy sprzęt :D

Napisano

A jak ktoś się boi Shadowa, to akurat w modelu m77x jest wybór, można go mieć, można nie mieć (770 lub 773, jeśli nie pokopałem numerków).

Napisano

@up

Było kilka modeli XT.

RD-M770 - klasyczna + odwrotna sprężyna (za czasów DC)

RD-M771 - klasyczna + normalna sprężyna

RD-M772 - shadow + normalna sprężyna

RD-M773 - shadow + normalna sprężyna + Dyna-Sys

• Mod Team
Napisano

Dokładniej sprzęgło usztywnia wózek a tym samym jego ruch i idąc dalej jak to sznib napisał, łańcuch mniej sie telepie.

Napisano

Weź manetki X9 i przerzutkę tył XT Dyna sys ze sprzęgłem

http://allegro.pl/shimano-rd-m781-sgs-shadow-xt-przerzutka-tyl-ct-i3277812662.html

max. obsługiwana zębatka 36T a max pojemność 35T to w końcu jak jest liczona ta pojemność? raz znajduję informację że to liczba zębów z tyłu raz że liczba zębów z tyłu plus z przodu a tutaj jeszcze taki kwiatek i człowiek wie mniej jak wiedział.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Pojemność tylnej przerzutki to - suma różnic największej zembatki i najmniejszej z przodu i tylu. Np. (42-22)+(36-11)=35

Najwieksza obslugiwana zebatka to Najwieksza zebatka kasety np. 11-36 to 36.

Jedno nie przeczy drugiemu.

Napisano

Z tyłu X9, z przodu XT, manetki X7, kaseta XT.

Do tego łańcuch i korba innych producentów. 

Napęd ma już parę wiosen, ale wszystko działa idealnie od pierwszego złożenia.

Ważne żeby składać z głową, a na pewno zarówno Sram jak i Shimano się sprawdzą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...