Skocz do zawartości

[klocki] author 3CC - obłędne piszczenie

LOTISS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po przeczytaniu pozytywnych opinii - zakupiłem klocki AUTHOR ABS - 3CC

klocki zamontowałem tylko na tylne koło, obręcze przemyłem benzyną ekstrakcyjną, pierwsza jazda lekkie piszczenie, po przejechaniu 10 km piszczenie przy hamowaniu obłędne, ponowne przemycie  benzyną ... nic lepiej nadal obłedny pisk ...

klocki zamontowane prawidło (R - po prawej stronie, L-po lewej)

skłaniam się do powrotu do klocków tektro ....

hamulce tektro, wcześniej klocki tektro

przy klockach tektro szeroka tuleja była od strony obręczy, zaś przy klockach 3CC musiałem założyć węższą tuleję od ostrony obręczy (tak były złożone przez producenta, odwrotne wstawienie tuleji - za mało miejca), klocki 3CC są o jakieś 1,5 mm grubsze od locków tektro

w zał zdjęcie

proszę o Wasze porady jak usunąć pisk ....

post-163760-0-57204200-1371932870_thumb.jpg

• Mod Team

Hmmm one sa ... trójkątne?? czy tylko tak na zdjęciu wyglądają ?? Spróbuj metody na groszówkę, czyli podkładasz groszówkę ( lub inny dosć cienki przedmiot ) pod klocek z przedniej jego cześć ( tej bliżej przodu) ustawiasz i zakręcasz,  to może troszkę zmniejszyć skuteczność hamulca ale powinno wyeliminować piski i jęki.

Możesz tez wyczyścić obręcz.

2i regulaminu

klocki są tylko na końcach "trójkątne" - poza końcami są płaskie - powierzchnie klocka i obręczy równoległe ....

czyściłem obręcze benzyną ekstrakcyjną .... może to benzyna powoduje pisk ...???

czy innym wyczyścić ???

groszówka nie wejdzie, jak wcześniej pisałem klocki 3CC są grubsze od klocków tektro ....

czyściłem obręcze benzyną ekstrakcyjną .... może to benzyna powoduje pisk ...???

czy innym wyczyścić ???

groszówka nie wejdzie, jak wcześniej pisałem klocki 3CC są grubsze od klocków tektro ....

Regulować do skutku wg instrukcji producentów klocków/klamek/ramion. Zachować wymagane odległości i kąty w całym układzie, nie tylko na klockach. W ostateczności metoda na groszówkę.

Puklus: klocek z tyłu trzeba odsunąć, nie z przodu.

intro z filmiku mnie urzekło :-D dobry pomysł na przyciągnięcie uwagi ;-)

a co do tematu, to mi się wydaje, że powodem pisku może być użycie benzyny ekstrakcyjnej na obręczy (ja bym wolał użyć u siebie wd-40 jeśli już). samo złe ustawienie klocka nie powinno dawać efektu pisku i bardziej bym się skłaniał ku relacji materiałów klocek/obręcz. LOTISS, pisk jaki wydają klocki przy hamowaniu jest taki sam podobny jak np. przy mokrych klockach?

To zastosuj WD40. Będzie o jednego "znawcę" mniej na forum. Przecież WD40 zawiera środki smarne! Równie dobrze mógłbyś poradzić użycie towotu albo oleju silnikowego! Fakt, będzie z pewnością cicho podczas hamowania. I to wszystko.

Moim zdaniem klocki możesz lekko przetrzeć papierem ściernym, obręcz i klocki potraktować odtłuszczaczem (może być nawet wódka czysta) i porządnie ustawić klocki względem obręczy. Powinno być dobrze.

pytanie, w jakim celu użył benzyny ekstrakcyjnej? domyślam się, że aby przeczyścić obręcz z mikrobrudu i żeby zwiększyć tarcie. w sąsiednim temacie jest podobna kwestia, tylko w hamulcach tarczowych: http://www.forumrowerowe.org/topic/51461-odt%C5%82uszczanie-tarcz-i-klock%C3%B3w-co-jest-dobre-a-czego-nie-polecacie/

czegokolwiek nie użyjesz, na końcu powinno zmyć się warstwę "czyszczącą" ciepłą wodą. a wd40 mimo swoich właściwości natłuszczających ma także właściwości czyszczące, więc pozbycie się także i tej warstwy wymaga zmycia wodą i przetarcia do sucha. ja do przeczyszczenia obręczy koła stosuję tylko wodę bo nie wierzę, że inne specyfiki mogą być skuteczne, a jeśli nawet to w niewielkim stopniu.

grunt to dobrze zmontowany układ hamulcowy ;-)

pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...