maus Napisano 22 Czerwca 2013 Napisano 22 Czerwca 2013 Witajcie. Piszę po raz pierwszy na tym forum, zatem na wstępie: serdeczne pozdrowienia dla wszystkich uprawiających cyklizm. W tym sezonie stałem się wreszcie właścicielem roweru. Marzyłem o pojeździe napędzanym ludzkimi mięśniami od dawna i wreszcie udało się odłożyć pieniądze, i dokonać zakupu. Głównie ze względu na wygląd, kupiłem rower górski. Jego sylwetka podoba mi się najbardziej i na inne nawet nie patrzyłem, mimo, iż jeżdżę głównie po ścieżkach rowerowych w mieście i asfalcie. Bezdroża i las również, jednak rzadziej. Okazuje się jednak, iż, chcąc jeździć tym pojazdem do pracy, brakuje mu platformy do przewożenia bagażu. Jazda z całym majdanem (ręcznik, ubrania na przebranie, buty, picie, jedzenie, laptop) spakowanym do plecaka jest mordęgą, w szczególności w ciepłe dni. Teraz, po zastanowieniu, może trzeba było rozglądać się i interesować pojazdami trekingowymi, ale za późno. Z konieczności, postanowiłem dokupić do roweru bagażnik. Zależy mi jednak na tym, by było to akcesorium możliwe do zamontowania i zdjęcia z roweru jak najmniejszym nakładem czasu i najlepiej bez narzędzi, najchętniej jakieś rozwiązanie "click". Z uwagi na wcześniej pomniany wygląd roweru, bagażnik zamontowany na stałe do MTB zaburzałby mój zmysł estetyczny i nie wsiadłbym na taki. No tak mam i co na to poradzić? Zainteresowałem się zatem rozwiązaniami montowanymi na sztycę. Fajne rozwiązania ma Author (1) i (2) i Topeak. Ze względu na system Quick Track, szczególnie urzekło mnie rozwiązanie Topeak-a. Liznąłem trochę wiedzy na forach rowerowych na temat mojej rozterki i powtarza się na nich, iż bagażnik na sztycę nie jest polecany, gdyż przy wjeździe w teren, gdy bagażnik jest obciążony, lubi się on przekręcać, skacze, jest niestabilny no i niewiele da się na niego napakować - ma niewielką ładowność. Z kolei, kiedy poczytałem o rozwiązaniach wyżej wymienionych producentów w odniesieniu do bagażników "stacjonarnych", nie zauważyłem, by były dostępne systemy szybkiego montażu (oczywiście samej platformy - bagażnika). Szlag by mnie trafiał, gdybym po przyjeździe z pracy musiał zdejmować (odkręcać) stacjonarny bagażnik, by poszaleć po obiedzie po ścieżkach nad brzegiem morza i montować go ponownie za pomocą śrub po powrocie, by na rano był gotowy do podróży do pracy ze sporym bagażem. Podejrzewam, że po kilkunastu dniach takiego odkręcania i przykręcania pozrywałbym w końcu te aluminiowe gwinty w ramie roweru. Czy jesteście w stanie polecić mi jakieś rozwiązanie kompromisowe? A może te opinie o bagażnikach "sztycowych" są przesadzone? Może, jeśli uchwyt przykręci się do sztycy odpowiednio solidnie, problem z przekręcaniem i niestabilnością nie jest tak dokuczliwy? Jak napisałem na początku, przygodę z rowerem zacząłem w tym sezonie i może po prostu moja wiedza na temat dostępnych na rynku rozwiązań jest zbyt uboga i o jakimś rozwiązaniu/producencie po prostu nie wiem. Podpowiedzcie, proszę, bo im dłużej zwlekam z zakupem bagażnika, tym więcej kasy tracę na podróże komunikacją miejską do roboty. Z plecakiem jeździł rowerem nie będę.
lenon77 Napisano 22 Czerwca 2013 Napisano 22 Czerwca 2013 Zobacz to http://alpinbike.pl/pletscher.php?photo_id=265 chyba spełnia wymagania.
robertrobert1 Napisano 22 Czerwca 2013 Napisano 22 Czerwca 2013 Moim zdaniem to jest bagażnik ciekawostka. Ma 2 słabe punkty pręty są przykręcane do platformy głównej Platforma główna do sztycy ma kilka ogniw a jednym z ogniw jest cienka wiotka blaszka Ów bagażnik pod obciążeniem większym niż około 7 kg nie będzie miał stabilności bocznej. Ale to jest tylko moja opinia. Obym się mylił. Co do bagażników na sztyce to obojętne jakbyś mocno zacisnął śrubami to i tak przy obciążeniu będzie się przesuwał. Jedyne wyjście to niezbyt mocno go obciążać czyli gdzieś do około 5 kg Jeśli założysz odpowiedni sztywny bagażnik to będziesz bez najmniejszego problemu śmigać po terenie. W ogóle nie będziesz go odczuwał. Bagażnik będzie wpływać na wygląd.
maus Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Napisano 22 Czerwca 2013 Zobacz to http://alpinbike.pl/pletscher.php?photo_id=265 chyba spełnia wymagania. Wygląda ciekawie. Bardzo zmyślne rozwiązanie. Niewielkie elementy wkręcone na stałe do ramy, do których przymocowuje się w szybki i dość łatwy sposób właściwą platformę. Obciążalność do 25 kg sugeruje, że Robert, miejmy nadzieję, na wyrost ma wątpliwości co do podatności na siły skęcające. Bardzo dziękuję!
maus Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Napisano 23 Czerwca 2013 Przespałem się z podpowiedzią Leona, jednak nie mam jeszcze pełnego przekonania co do zaproponowanego rozwiązania. Zna ktoś inne spełniające moje "widzi-mi-się"?
maus Napisano 13 Lipca 2013 Autor Napisano 13 Lipca 2013 Przespałem się z podpowiedzią Leona, jednak nie mam jeszcze pełnego przekonania co do zaproponowanego rozwiązania. Zna ktoś inne spełniające moje "widzi-mi-się"? Się przespałem ponownie i kupiłem bagażnik z sugestii Leona. Idealny nie jest (w szczególności chodzi o mocowanie do mojej ramy z chęcią jednoczesnego posiadania stopki do podparcia, gdzie otwór nie do końca pasuje) i chyba nie obciążyłbym go do 25 kg, ale za to wspaniale się go montuje i zdejmuje. Obie czynności zajmują kilka sekund. Nie ma też obaw o siły skręcające - jest sztywny. Ostatnio słyszałem, że wszystko, co szwajcarskie, jest najlepsze na świecie. Coś w tym jest, ponieważ naprawdę wysoka jakość wykonania. Do bagażnika zafundowałem sobie też torbę na quick click.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.