Skocz do zawartości

[Bagażnik] do MTB

maus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Piszę po raz pierwszy na tym forum, zatem na wstępie: serdeczne pozdrowienia dla wszystkich uprawiających cyklizm.

W tym sezonie stałem się wreszcie właścicielem roweru. Marzyłem o pojeździe napędzanym ludzkimi mięśniami od dawna i wreszcie udało się odłożyć pieniądze, i dokonać zakupu.

Głównie ze względu na wygląd, kupiłem rower górski. Jego sylwetka podoba mi się najbardziej i na inne nawet nie patrzyłem, mimo, iż jeżdżę głównie po ścieżkach rowerowych w mieście i asfalcie. Bezdroża i las również, jednak rzadziej.

Okazuje się jednak, iż, chcąc jeździć tym pojazdem do pracy, brakuje mu platformy do przewożenia bagażu. Jazda z całym majdanem (ręcznik, ubrania na przebranie, buty, picie, jedzenie, laptop) spakowanym do plecaka jest mordęgą, w szczególności w ciepłe dni. Teraz, po zastanowieniu, może trzeba było rozglądać się i interesować pojazdami trekingowymi, ale za późno.

Z konieczności, postanowiłem dokupić do roweru bagażnik.

Zależy mi jednak na tym, by było to akcesorium możliwe do zamontowania i zdjęcia z roweru jak najmniejszym nakładem czasu i najlepiej bez narzędzi, najchętniej jakieś rozwiązanie "click". Z uwagi na wcześniej pomniany wygląd roweru, bagażnik zamontowany na stałe do MTB zaburzałby mój zmysł estetyczny i nie wsiadłbym na taki. No tak mam i co na to poradzić? Zainteresowałem się zatem rozwiązaniami montowanymi na sztycę. Fajne rozwiązania ma Author (1) i (2) i Topeak. Ze względu na system Quick Track, szczególnie urzekło mnie rozwiązanie Topeak-a.

Liznąłem trochę wiedzy na forach rowerowych na temat mojej rozterki i powtarza się na nich, iż bagażnik na sztycę nie jest polecany, gdyż przy wjeździe w teren, gdy bagażnik jest obciążony, lubi się on przekręcać, skacze, jest niestabilny no i niewiele da się na niego napakować - ma niewielką ładowność. Z kolei, kiedy poczytałem o rozwiązaniach wyżej wymienionych producentów w odniesieniu do bagażników "stacjonarnych", nie zauważyłem, by były dostępne systemy szybkiego montażu (oczywiście samej platformy - bagażnika). Szlag by mnie trafiał, gdybym po przyjeździe z pracy musiał zdejmować (odkręcać) stacjonarny bagażnik, by poszaleć po obiedzie po ścieżkach nad brzegiem morza i montować go ponownie za pomocą śrub po powrocie, by na rano był gotowy do podróży do pracy ze sporym bagażem. Podejrzewam, że po kilkunastu dniach takiego odkręcania i przykręcania pozrywałbym w końcu te aluminiowe gwinty w ramie roweru.

Czy jesteście w stanie polecić mi jakieś rozwiązanie kompromisowe? A może te opinie o bagażnikach "sztycowych" są przesadzone? Może, jeśli uchwyt przykręci się do sztycy odpowiednio solidnie, problem z przekręcaniem i niestabilnością nie jest tak dokuczliwy?

Jak napisałem na początku, przygodę z rowerem zacząłem w tym sezonie i może po prostu moja wiedza na temat dostępnych na rynku rozwiązań jest zbyt uboga i o jakimś rozwiązaniu/producencie po prostu nie wiem. Podpowiedzcie, proszę, bo im dłużej zwlekam z zakupem bagażnika, tym więcej kasy tracę na podróże komunikacją miejską do roboty. Z plecakiem jeździł rowerem nie będę.

Napisano

Moim zdaniem to jest bagażnik ciekawostka. Ma 2 słabe punkty

1. pręty są przykręcane do platformy głównej
  2. Platforma główna do sztycy ma kilka ogniw a jednym z ogniw jest cienka wiotka blaszka

Ów bagażnik pod obciążeniem większym niż około 7 kg nie będzie miał stabilności bocznej.

Ale to jest tylko moja opinia. Obym się mylił.

Co do bagażników na sztyce to obojętne jakbyś mocno zacisnął śrubami to i tak przy obciążeniu będzie się przesuwał. Jedyne wyjście to niezbyt mocno go obciążać czyli gdzieś do około 5 kg

Jeśli założysz odpowiedni sztywny bagażnik to będziesz bez najmniejszego problemu śmigać po terenie. W ogóle nie będziesz go odczuwał. Bagażnik będzie wpływać na wygląd.

Napisano

Zobacz to http://alpinbike.pl/pletscher.php?photo_id=265 chyba spełnia wymagania.

Wygląda ciekawie. Bardzo zmyślne rozwiązanie. Niewielkie elementy wkręcone na stałe do ramy, do których przymocowuje się w szybki i dość łatwy sposób właściwą platformę. Obciążalność do 25 kg sugeruje, że Robert, miejmy nadzieję, na wyrost ma wątpliwości co do podatności na siły skęcające.

Bardzo dziękuję!

Napisano

Przespałem się z podpowiedzią Leona, jednak nie mam jeszcze pełnego przekonania co do zaproponowanego rozwiązania. Zna ktoś inne spełniające moje "widzi-mi-się"?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Przespałem się z podpowiedzią Leona, jednak nie mam jeszcze pełnego przekonania co do zaproponowanego rozwiązania. Zna ktoś inne spełniające moje "widzi-mi-się"?

Się przespałem ponownie i kupiłem bagażnik z sugestii Leona.

Idealny nie jest (w szczególności chodzi o mocowanie do mojej ramy z chęcią jednoczesnego posiadania stopki do podparcia, gdzie otwór nie do końca pasuje) i chyba nie obciążyłbym go do 25 kg, ale za to wspaniale się go montuje i zdejmuje. Obie czynności zajmują kilka sekund. Nie ma też obaw o siły skręcające - jest sztywny.

Ostatnio słyszałem, że wszystko, co szwajcarskie, jest najlepsze na świecie. Coś w tym jest, ponieważ naprawdę wysoka jakość wykonania.

Do bagażnika zafundowałem sobie też torbę na quick click.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...