Kulas32 Napisano 22 Czerwca 2013 Napisano 22 Czerwca 2013 Cześć, muszę rozgiąć widełki aluminiowej ramy o niecały cm. Można to zrobić tak, żeby wepchnąć na siłę piastę do haków i zostawić na jakiś czas, czy po wyjęciu widełki znowu się zejdą? Bo jak rozginałem z wyczuciem, ręcznie, to po 15 minutach miałem progres 0,6mm Pozdrawiam
Kulas32 Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Napisano 22 Czerwca 2013 W tym poście była odpowiedź na post użytkownika, który chwilę temu usunął post nie wiadomo czemu :/ W ogóle usunąłbym też ten post, ale nie wiem jak, dlatego z góry przepraszam za bezsensowny post.
Kulas32 Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Napisano 22 Czerwca 2013 Piasta Shimano Nexus Inter 3, a rama kruzerowa jakiś no name, aluminiowa. W każdym razie chodzi mi o to, czy widełki trzeba rozginać na tyle mocno, biorąc pod uwagę sprężystość materiału, żeby uzyskać potrzebny minimalny rozstaw. Czy rozgiąć na tyle, żeby tylko wcisnąć piastę i tak zostawić?
tiomek Napisano 22 Czerwca 2013 Napisano 22 Czerwca 2013 w ogóle nie powinno się rozginać widełek, przecież mogą Ci pęknąć, może masz ramę pod węższą piastę
Kulas32 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Napisano 23 Czerwca 2013 Rozstaw haków to około 11cm, nie wiem czy to do jakiejś zwykłej piasty by pasowało. Jeszcze może zasięgnę rady w jakimś serwisie, bo trochę głupio było by mieć piastę w pudełku, a nie w rowerze.
cienkun Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 Nie można rozginać ramy, a zwłaszcza aluminiowej. Kup nową ramę. Jesteś pewien że ma 110mm. ? To stary wymiar torówki. Skąd masz tę ramę i co to za wynalazek? A piasta ile ma? 136 mm.?
Kulas32 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Napisano 23 Czerwca 2013 Tak, ma 110mm z groszami, natomiast piasta 120mm . Rama tego typu http://www.bazarek.pl/produkt/3056400/rama-cruiser-aluminiowa.html, mam prawie identyczną kupioną prywatnie, robioną w hurtowni. Nie wiem jakiej, ale pewnie coś pokroju MBM
tobo Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 Widelec ramy nie odkształci się trwale po wepchnięciu piasty w haki, koło będzie wchodziło na siłę i po wyjęciu rama wróci do pierwotnej formy.
Kulas32 Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Napisano 29 Czerwca 2013 To w takim razie lepiej wepchać koło na siłę, czy rozgiąć haki na tyle mocno, by na stale były szerzej?
cienkun Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Lepiej kupić nową ramę... Ani wpychanie, ani rozginanie, nie są dobrym pomysłem.
tobo Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Jeśli już to bezpieczniej dla ramy wg mnie jest wcisnąć koło niż trwale odkształcić. Żeby trwale odkształcić musisz rozciągać mocniej żeby odkształcić trwale zamiast spowodować sprężysty powrót do pozycji wyjściowej.
Kulas32 Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Napisano 29 Czerwca 2013 Nie dostanę takiej ramy z szerszym rozstawem haków. Chyba, że na zamówienie, ale dla mnie to za drogo. A skoro ta piasta jest za szeroka to może jakaś do ostrego koła będzie pasować, czy też zły rozmiar?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.