Skocz do zawartości

[GPS][Nawigacja] Jaki darmowy program na Androida do nawigacji?

storm00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Szukam [na szybko i za darmo chociażby trial wersję] jakiegoś programu, który będzie miał opcję wczytania trasy (KLM, TomTom, CSV, cokolwiek] i poprowadzenia po niej podczas jazdy na rowerze. Trasa jest już opracowana, dosyć długa (1200 pozycji! 300km) i jej wklepanie ręczne by było trochę trudne.

Ktoś coś zna, kojarzy?

Z góry dzięki :)

P.S. Chodzi o nawigowanie podczas tego Brevetu:

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=lvfqipwfncxxzxpk

http://randonneurspolska.pl/index.php/?option=com_content&view=article&id=51

Napisano

Locus ma możliwość wprowadzenia śladu i "nawigowania" po nim. Niestety nie jest to nawigowanie głosowe. Ogranicza się do centrowania mapy tam gdzie jesteś i wskazania następnego punktu. Jeżeli już będziesz w jego pobliżu to przełączy tą "nawigację" na następny punkt. Żeby włączyć tą opcję kliknij na punkt trasy, a następnie ikonkę z dwoma strzałkami i punktem. Piszę, bo ja się naszukałem ;)

Napisano

Ok, dzięki :) Zainstalowałem oba ww programy, Locus jest całkiem fajny już wprowadziłem traske i faktycznie znakomicie ją wyświetla i w ogóle. Co do Viewrangera to jest no taki sobie, chyba muszę się z nim dokładniej zapoznać, ale póki co Locus powinien mi starczyć :)

Napisano

Locus jest super. Tak jak pisałem, wybrałem się na breveta 300km z Chomotowa. O ile początek był prosty, o tyle potem traska wiodła w różnych miejscach gdzie oznakowanie drogi było takie sobie, nadto też nie znałem parametrów trasy która mieliśmy się poruszać na pamięć. Tak więc po prostu się zatrzymywałem, wyjmowałem smartfona, odpalałem GPSa, po 2 sekundach miałem namiar na aktualne położenie + widok na Locusie gdzie jestem a gdzie są punkty trasy. Program działa po prostu błyskawicznie, przynajmniej na SGN2.

Polecam gdyby ktoś potrzebował do nawigacji po trasie a miał smartfona z Androidem :)

Oczywiśćie jeszcze raz dzięki za polecenie obu programów - gdyby nie to, musiałbym w jednej ręce trzymać cuesheeta, a w drugiej smartfona i sprawdzać co gdzie jak co niekoniecznie by było tak łatwe i przyjemne jak skorzystanie z GPSa :)

Napisano

Witam.

Dotychczas uzywałem aplikacji MyTrails, a od jakiegoś czasu przerzuyciłem się na Bike Computer. Obydwie są ok. Bike Computer (używam w wersji PRO) ma trochę więcej bajerów. Ale z chęcią przetestował bym Locusa, którego dużo ludzi z forum chwali i poleca. Stąd moje małe pytanko. Czy da się w miare sprawnie tego używać w wersji free, czy trzeba kupować pro?

Pozdrawiam

Michał

Napisano

Ja używam wersji darmowej i wszystko czego potrzebuje działa. Tak naprawdę to nie wiem co więcej jest w tej wersji pro, a niestety trochę ona kosztuje. Ale do póki sam nie sprawdzisz to się nie przekonasz. Ja polecam ;)

Wysłane z mojego GT-S5660

Napisano

Ja używam wersji darmowej i wszystko czego potrzebuje działa. Tak naprawdę to nie wiem co więcej jest w tej wersji pro, a niestety trochę ona kosztuje. Ale do póki sam nie sprawdzisz to się nie przekonasz. Ja polecam ;)

Wysłane z mojego GT-S5660

Dzięki za odpowiedź. Właśnie się bawię tą apką. Na razie bardzo pozytywne wrażenia ;-) Jak będzie w trasie się okaże. Jak jutro będzie pogoda przyzwoita do jazdy to potestuję. Traskę już sobie stworzyłem. Nie pozostaje nic jak tylko jechać :-)

Napisano

Też wersja darmowa i świetnie działa :)

Ważna informacja dla tych co liczą ilości danych przesyłane po 3G - w trakcie mojej wyprawy, na kilkunastokrotnym sprawdzeniu trasy i mapy i danych i w ogóle, aplikacja LOCUS pobrała 12.06 MB. Czyli jak dla mnie stosunkowo niewiele, znacznie więcej pobieram na Operze Mini czy na Mapach ;)

Napisano

Czyli nie pobrałeś wcześniej mapy? Ja w większości działam na mapach offline, wcześniej ściągniętych. Locus jest pod tym względem dziecinnie prosty. Jedynym mankamentem jest ściąganie dużych powierzchni. Locus ogranicza ściąganie do chyba 500 kafelków, żeby za bardzo nie obciążyć serwerów mapodawców.

Napisano

Dlatego stworzono wspaniałe narzędzie do tego celu Mobile Map Creator, za jego pomocą można stworzyć sobie mapę offline i nie pobierać już żadnych danych. Używam Lokusa z mapami offline od jakiegoś czasu i jedne z najlepszych map jakie w nim mam to OpenStreetMap hike&bike.de oraz mapy UMP.

• 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...