storm00 Napisano 22 Czerwca 2013 Napisano 22 Czerwca 2013 Witajcie Szukam [na szybko i za darmo chociażby trial wersję] jakiegoś programu, który będzie miał opcję wczytania trasy (KLM, TomTom, CSV, cokolwiek] i poprowadzenia po niej podczas jazdy na rowerze. Trasa jest już opracowana, dosyć długa (1200 pozycji! 300km) i jej wklepanie ręczne by było trochę trudne. Ktoś coś zna, kojarzy? Z góry dzięki P.S. Chodzi o nawigowanie podczas tego Brevetu: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=lvfqipwfncxxzxpk http://randonneurspolska.pl/index.php/?option=com_content&view=article&id=51
dzieniol Napisano 22 Czerwca 2013 Napisano 22 Czerwca 2013 Locus ma możliwość wprowadzenia śladu i "nawigowania" po nim. Niestety nie jest to nawigowanie głosowe. Ogranicza się do centrowania mapy tam gdzie jesteś i wskazania następnego punktu. Jeżeli już będziesz w jego pobliżu to przełączy tą "nawigację" na następny punkt. Żeby włączyć tą opcję kliknij na punkt trasy, a następnie ikonkę z dwoma strzałkami i punktem. Piszę, bo ja się naszukałem
storm00 Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Napisano 22 Czerwca 2013 Ok, dzięki Zainstalowałem oba ww programy, Locus jest całkiem fajny już wprowadziłem traske i faktycznie znakomicie ją wyświetla i w ogóle. Co do Viewrangera to jest no taki sobie, chyba muszę się z nim dokładniej zapoznać, ale póki co Locus powinien mi starczyć
Malec Napisano 22 Czerwca 2013 Napisano 22 Czerwca 2013 Na pewno Locus bedzie ok. Korzystam z niego od poczatku sezonu i nie zawiodlem sie ani razu.
storm00 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Napisano 23 Czerwca 2013 Locus jest super. Tak jak pisałem, wybrałem się na breveta 300km z Chomotowa. O ile początek był prosty, o tyle potem traska wiodła w różnych miejscach gdzie oznakowanie drogi było takie sobie, nadto też nie znałem parametrów trasy która mieliśmy się poruszać na pamięć. Tak więc po prostu się zatrzymywałem, wyjmowałem smartfona, odpalałem GPSa, po 2 sekundach miałem namiar na aktualne położenie + widok na Locusie gdzie jestem a gdzie są punkty trasy. Program działa po prostu błyskawicznie, przynajmniej na SGN2. Polecam gdyby ktoś potrzebował do nawigacji po trasie a miał smartfona z Androidem Oczywiśćie jeszcze raz dzięki za polecenie obu programów - gdyby nie to, musiałbym w jednej ręce trzymać cuesheeta, a w drugiej smartfona i sprawdzać co gdzie jak co niekoniecznie by było tak łatwe i przyjemne jak skorzystanie z GPSa
siemalysy Napisano 24 Czerwca 2013 Napisano 24 Czerwca 2013 Witam. Dotychczas uzywałem aplikacji MyTrails, a od jakiegoś czasu przerzuyciłem się na Bike Computer. Obydwie są ok. Bike Computer (używam w wersji PRO) ma trochę więcej bajerów. Ale z chęcią przetestował bym Locusa, którego dużo ludzi z forum chwali i poleca. Stąd moje małe pytanko. Czy da się w miare sprawnie tego używać w wersji free, czy trzeba kupować pro? Pozdrawiam Michał
19Kornel93 Napisano 24 Czerwca 2013 Napisano 24 Czerwca 2013 Ja używam wersji darmowej i wszystko czego potrzebuje działa. Tak naprawdę to nie wiem co więcej jest w tej wersji pro, a niestety trochę ona kosztuje. Ale do póki sam nie sprawdzisz to się nie przekonasz. Ja polecam Wysłane z mojego GT-S5660
siemalysy Napisano 24 Czerwca 2013 Napisano 24 Czerwca 2013 Ja używam wersji darmowej i wszystko czego potrzebuje działa. Tak naprawdę to nie wiem co więcej jest w tej wersji pro, a niestety trochę ona kosztuje. Ale do póki sam nie sprawdzisz to się nie przekonasz. Ja polecam Wysłane z mojego GT-S5660 Dzięki za odpowiedź. Właśnie się bawię tą apką. Na razie bardzo pozytywne wrażenia ;-) Jak będzie w trasie się okaże. Jak jutro będzie pogoda przyzwoita do jazdy to potestuję. Traskę już sobie stworzyłem. Nie pozostaje nic jak tylko jechać :-)
storm00 Napisano 28 Czerwca 2013 Autor Napisano 28 Czerwca 2013 Też wersja darmowa i świetnie działa Ważna informacja dla tych co liczą ilości danych przesyłane po 3G - w trakcie mojej wyprawy, na kilkunastokrotnym sprawdzeniu trasy i mapy i danych i w ogóle, aplikacja LOCUS pobrała 12.06 MB. Czyli jak dla mnie stosunkowo niewiele, znacznie więcej pobieram na Operze Mini czy na Mapach
dzieniol Napisano 28 Czerwca 2013 Napisano 28 Czerwca 2013 Czyli nie pobrałeś wcześniej mapy? Ja w większości działam na mapach offline, wcześniej ściągniętych. Locus jest pod tym względem dziecinnie prosty. Jedynym mankamentem jest ściąganie dużych powierzchni. Locus ogranicza ściąganie do chyba 500 kafelków, żeby za bardzo nie obciążyć serwerów mapodawców.
tobike Napisano 28 Czerwca 2013 Napisano 28 Czerwca 2013 Dlatego stworzono wspaniałe narzędzie do tego celu Mobile Map Creator, za jego pomocą można stworzyć sobie mapę offline i nie pobierać już żadnych danych. Używam Lokusa z mapami offline od jakiegoś czasu i jedne z najlepszych map jakie w nim mam to OpenStreetMap hike&bike.de oraz mapy UMP.
render Napisano 11 Stycznia 2014 Napisano 11 Stycznia 2014 A co sdzicie o programie Trekbuddy wydawnictwa compass?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.