Skocz do zawartości

[Hamulce] Koszt wymiany płynu w hamulcach hydraulicznych

Narqosh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i dalej nie ma odpowiedzi - jeżeli brać dota od organiki to którego: dot 4 czy dot 4 LV

to ten drugi ma 1 miejsca w rankingach - czy zwykły dot 4 organika różni się od innych zwykłych dotów?

Napisano

Opierając się na najróżniejszych lekturach, obserwacjach i doświadczeniu oraz jako-takiej orientacji w sposobie funkcjonowania standardów przemysłowych, twierdzę, że przypisywanie cudownych właściwości płynom DOT to czystej wody fetyszyzm, czasem posunięty do granic bajkopisarstwa. Ale jak ktoś lubi dopieszczać sobie ego płynem hamulcowym - jego sprawa, zakazu nie ma, to wolny kraj ;)

Napisano

Różnica w płynach głównie polega na temp wrzenia.

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=super+blue+ate

Używam ten bo ma prawie najwyższą temp. wrzenia 280st (wyższą ma jakiś tam motul), i jest ładnie niebieski, dzięki czemu widać kiedy płyn jest już zmieniony prawie całkowicie.

DOT4 wolniej przyswaja wilgoć niż DOT5,  a ATE Super Blue nawet jak jest zawilgocony to wrze w ok 200st, podczas gdy orlenowe płyny hamulcowe (nie zawilgocone) wrzą w 220st

Na przelanie całego hamulca wystarczy ok 20ml ( 0,02L ) płynu, jednak jednorazowe przelanie nie gwarantuje wymiany 100% płynu, sporo zostaje w zakamarkach w zacisku i klamce,

Jak się przeleje ze 3 lub 4 razy to wtedy można mieć pewność że wymieniło się prawie cały płyn.

Napisano

DOT4 wolniej przyswaja wilgoć niż DOT5, 

Masz coś na poparcie tej tezy?

a ATE Super Blue nawet jak jest zawilgocony to wrze w ok 200st,

Jak to sprawdziłeś?

podczas gdy orlenowe płyny hamulcowe (nie zawilgocone) wrzą w 220st

To ciekawe co piszesz, biorąc pod uwagę, że wymagana przez normę minimalna temp. wrzenia dla DOT 4 czystego ("suchego") to 230°, dla DOT 5.1 to 260°. Tak więc napisz proszę dokładnie jak to mierzyłeś, no i czy zgłosiłeś gdzie trzeba, że produkty Orlenu nie trzymają standardu (powinni mieć z tego powodu nieprzyjemności).

Napisano

Jakiś czas temu był test płynów hamulcowych w "Motorze" a poza tym w internetach można znaleźć dokładne dane (również z kilku % zawartością wody). Sądzę że kolega swoje opinie opiera własnie na takich testach, nie sądzę żeby mierzył to własnoręcznie.

Napisano

Pisałem z pamięci jak się machnąłem o te 10% to dzięki za poprawienie, temp wrzenia mokrego/suchego ATE są podane przez producenta, a z przyswajalnością wilgoci to opinia znajomego, który siedzi głęboko w temacie tuningu driftowozów i rajdówek ;p On to potrafił jakoś tak uzasadnić że już nie pamiętam szczegółów ale ogólnie sensownie

ATE mam za free :D

Napisano

Z ponoć szybszym łapaniem wilgoci przez DOTa 5.1 względem 4 spotkałem się już kilka razy wcześniej na różnych forach, ale nigdy w jakimkolwiek wiarygodnym źródle, ciekaw jestem pochodzenia tej legendy (bo pozwolę sobie tak to na razie traktować).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...