Skocz do zawartości

[Hamulce] Koszt wymiany płynu w hamulcach hydraulicznych

Narqosh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, planuję zakup roweru Kross Level A3. Chciałbym się Was zapytać ile mniej więcej kosztuje sam płyn do hamulców hydraulicznych (Hayes Dyno Sport) i ile może za to wziąć serwis rowerowy? 

Napisano

Niby tak. Powiem ci jednak, że warto zainwestować w zestaw do odpowietrzania i nauczyć się robić to samemu. Chyba, że masz dwie lewe ręce i obrzyd do grzebania się w smarach. :icon_cool:

Napisano

Wiecie może, czy w przypadku tych hamulców też tak jest? (chodzi o przelewanie kilka razy) Jeszcze się zapytam, jaki płyn byście polecili do nich? (kompletnie się na tym nie znam)

Napisano

Jakikolwiek DOT 5.1, może być Orlenowy, może być Motul, może być cokolwiek, byle względnie znanej firmy. Najlepiej w możliwie małej buteleczce (zwykle 250 ml) – na hamulce rowerowe i tak go będzie za dużo, a płyn nie może stać, bo łapie wilgoć z powietrza, co obniża jego temp. wrzenia.

Napisano

Odpowietrzanie=wymienianie płynu? Nie mogę tego ogarnąć 

Tak, wręcz kilkukrotne przepompowanie nowego płynu przez układ.

Napisano

Jakikolwiek DOT 5.1, może być Orlenowy, może być Motul, może być cokolwiek, byle względnie znanej firmy. Najlepiej w możliwie małej buteleczce (zwykle 250 ml) – na hamulce rowerowe i tak go będzie za dużo, a płyn nie może stać, bo łapie wilgoć z powietrza, co obniża jego temp. wrzenia.

No to jest właśnie nieprawda. Najlepiej wlać DOT 4. Czwórkę można faktycznie wlać jakąkolwiek, choć na Juridzie i Organice hamulce pracują lepiej niż na innych płynach.

Wiele DOTów 5.1 upośledza działanie hebli rowerowych, zwłaszcza te ultra wyczynowe. Zdecydowanie odradzam dot 5.1.

Napisano

Kali z variobike też mi polecał dota 4 zamiast 5.1 ale zapomniałem już czemu. Ciekawi mnie za to czy faktycznie jest jakaś różnica na zwykłym docie (ostatnio zalałem takim z shella), a jakimś "lepszym" dotem 4 np. motul rbf 600.

Jeżeli kupować tą organika to zwykły dot 4 czy dot 4LV - to ten drugi ma jakieś dodatki które sprawiają że jest lepszy?

http://sklep.organika.com.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=9&option=com_virtuemart&Itemid=25

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...