Skocz do zawartości

[Hamulce] Koszt wymiany płynu w hamulcach hydraulicznych

Narqosh

Rekomendowane odpowiedzi

Jakikolwiek DOT 5.1, może być Orlenowy, może być Motul, może być cokolwiek, byle względnie znanej firmy. Najlepiej w możliwie małej buteleczce (zwykle 250 ml) – na hamulce rowerowe i tak go będzie za dużo, a płyn nie może stać, bo łapie wilgoć z powietrza, co obniża jego temp. wrzenia.

Jakikolwiek DOT 5.1, może być Orlenowy, może być Motul, może być cokolwiek, byle względnie znanej firmy. Najlepiej w możliwie małej buteleczce (zwykle 250 ml) – na hamulce rowerowe i tak go będzie za dużo, a płyn nie może stać, bo łapie wilgoć z powietrza, co obniża jego temp. wrzenia.

No to jest właśnie nieprawda. Najlepiej wlać DOT 4. Czwórkę można faktycznie wlać jakąkolwiek, choć na Juridzie i Organice hamulce pracują lepiej niż na innych płynach.

Wiele DOTów 5.1 upośledza działanie hebli rowerowych, zwłaszcza te ultra wyczynowe. Zdecydowanie odradzam dot 5.1.

Kali z variobike też mi polecał dota 4 zamiast 5.1 ale zapomniałem już czemu. Ciekawi mnie za to czy faktycznie jest jakaś różnica na zwykłym docie (ostatnio zalałem takim z shella), a jakimś "lepszym" dotem 4 np. motul rbf 600.

Jeżeli kupować tą organika to zwykły dot 4 czy dot 4LV - to ten drugi ma jakieś dodatki które sprawiają że jest lepszy?

http://sklep.organika.com.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=9&option=com_virtuemart&Itemid=25

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...