Skocz do zawartości

[Licznik] Sigma BC 1609 - problem z ustawieniem

Tommy200688

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Dostałem dzisiaj w prezencie licznik Sigmy BC1609. Zamontowałem wsio i zaczynam ustawiać go pod swój rower. Problem mam jednak z ustawieniem rozmiaru koła.

Oznakowanie na kole mam następujące
50-559 26x2,00

Na tej stronie http://www.sigmaspor.../visuals/ba.pdf

Macie na str 27 opis co wprowadzić w liczniku dla danych rozmiarów kół. Z tego co widzę jest tam 50-559 26x 1.9 i 54-559 26x2.00

Nie bardzo wiem co ustawić w liczniku aby było dobrze. 

Ktoś się na tym trochę lepiej zna? 

Z góry dzięki za pomoc

Napisano

główne znaczenie ma wielkość koła czyli w twoim przypadku 26x[...] pisz/wybierz to i będzie dobrze.

26- jest to wielkość koła 

2.00- jest to szerokość, która nie ma wpływu na odczyt licznika. a tymi danymi 50/54-559 się nie kieruj zbytnio :)

Napisano

Najprostsza metoda sprawdzenia swojego obwodu koła to zaznaczenie na chodniku, drodze punktu kiedy wentyl jest na samym dole i przejechanie do przodu tak żeby znowu był na samym dole czyli jeden pełny obrót koła. Zmierz tą odległość i wpisz w liczniki, w milimetrach. Będziesz miał dokładnie.  

Napisano

Ok to dzięki :)

Ale teraz wyszedł kolejny problem. Mianowicie zamontowany licznik nie reaguje na ruch koła mimo że wszystko jest zamontowane.

W którym miejscu na kole najlepiej zamontować magnes?

Napisano

Magnes zamontuj tam, gdzie odległość między nim, a czujnikiem pozwoli na działanie licznika. 

główne znaczenie ma wielkość koła czyli w twoim przypadku 26x[...] pisz/wybierz to i będzie dobrze.

26- jest to wielkość koła 

2.00- jest to szerokość, która nie ma wpływu na odczyt licznika. a tymi danymi 50/54-559 się nie kieruj zbytnio :)

( B Z D U R Y ) ^ 2

Weź do rąk opony 26x1.5 i 26x2.25, zmierz średnicę jednej, zmierz średnicę drugiej i zobacz, czy będzie różnica.* 

Ba, weź oponę 700x20C i oponę 26x2.00 i zobacz, czy będzie różnica. **

*dla leniwych - tak, będzie

*dla leniwych nr2 - jeśli będzie, minimalna

A wynika to z prostej rzeczy - wraz ze wzrostem szerokości opony wzrasta także jej wysokość, a co za tym idzie, średnica.

Zaś te dane typu 50-559 to po prostu inny zapis rozmiaru opony.

Napisano

Jeśli się przez chwilę zastanowisz, jak działa licznik, odpowiesz sobie na to pytanie sam :)

Mniejsza o niuanse techniczne. Działa on tak, że przy każdym obrocie koła licznik "dostaje" jeden impuls. Żeby umiejscowienie licznika miało jakikolwiek wpływ na dokładność pomiaru, koło musiałoby mieć różne prędkości kątowe w różnych punktach. No ale wtedy jedna część koła wyprzedzałaby drugą. A jak wiemy, tak nie jest   :D

Napisano

Mimo wszystko, nie sprawdzałem tego ,ale pewnie tak jest. To że opona będzie miała większy obwód o 1 cm... Nie zrobi różnicy, tym badziej jeśli kolega pisał że jego ustawienie nie pokrywa się z tym co piszą w instrukcji. i z tym jakie są możliwości.

Napisano

Ustaw jedną, znajdź trasę gdzie przy drodze stoją te znaki co 100 m. Ustaw sobie odcinek 1 km i zobacz które dane będą najbliższe. 

Napisano

Ciekawe, w instrukcji do mojej Sigmy (inny model, ale mniejsza) obwodu 26x1.9" nawet nie ma, a dla 26x2.00" to 2100mm. Dorzuć do tego różne średnice w zależności od modelu opony, szerokości obręczy i tak dalej. Najlepiej zrobisz, jeśli 3-4 razy przetoczysz koło, jak proponuje szybkilopez, i wyciągniesz średnią. Choć lepiej, jeśli będzie to asfalt/beton, a nie chodnik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...