Cockermaniac Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 mam problem z tylnim hamulcem Avid Elixir 7. Kupiłem go w zeszłym roku pod koniec sezonu, wszystko było ok do momentu jak ostatnio zrobiło się naprawdę ciepło. Wczoraj wyciągam rower a tylne koło ledwo się kręci. Po przejechaniu 200 metrów poddałem się bo koło po prostu było zablokowane. Czy płyn puchnie od temperatury? A jeśli tak to jak temu przeciwdziałać? dodam że wcześniej miałem stare mocno zajechane Hayes`y i ten problem nie występował, co prawda hamulce były zatyrane, czasami coś obcierało, zdarzały się problemy, ale nie było aż tak by koło było zblokowane. z góry dzięki za pomoc, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Heh, wczoraj spotkało mnie to samo ale z przednim kołem. Klamka praktycznie straciła skok. Mam Elixir 1 - po drodze zajechałem do serwisu, popuścili trochę płyn hamulcowy i działa. Serwisant powiedział, że prawdopodobnie od temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cockermaniac Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Heh, wczoraj spotkało mnie to samo ale z przednim kołem. Klamka praktycznie straciła skok. Mam Elixir 1 - po drodze zajechałem do serwisu, popuścili trochę płyn hamulcowy i działa. Serwisant powiedział, że prawdopodobnie od temperatury. dzięki za info, pytanie czy to normalne w rowerowych hamulcach hydraulicznych? A jeśli tak to czy z założenia na lato powinno się popuszczać trochę płynu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 U mnie Juicy 7 reaguje podobnie, z tym że mam pokrętło do regulacji i nic na szczęscie spuszczać nie musze, ale jak najbardziej jest to wpływ temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 wiesz, to moje pierwsze tarczówki i pierwsza taka sytuacja także nie jestem w stanie ocenić normalności tego zjawiska. Jeśli to normalne, to będzie mnie to irytować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Dziś przy temperaturze 42.5st z moimi Hayesami nic a nic się nie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cockermaniac Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 z przodu mam Hayesa i też nie było z nimi nigdy takich problemów. Co prawda są mocno zatyrane i serwisant mi polecił bym pomyślał o zmianie bo to i częsci już ciężko dostać do tego modelu i technologia poszła mocno do przodu... Widać nie wszystko co nowe musi być lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Teoretycznie system taperbore ma na celu zniwelować problem z płynem który zwiększa objętość przy wyższej temp, poza tym u mnie elixiry 3 leżały cały dzień na słońcu i nic się nie działo. A czy nie masz. Spróbuj wcisnąć zawsze kilka razy klamkę wtedy system powinien pozbyć się nadmiaru. @zamieńmy się e3 na e7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Wyglądają na lekko zapowietrzone. wyjmij klocki, i sprawdź czy tłoczki sie schowają, jak wrócą to masz odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 To jest fatalny objaw. Któraś z uszczelek, najprawdopodobniej membrana w klamce przepuszcza. Płyn zabsorbował wodę z otoczenia, dlatego po podgrzaniu hamulec puchnie i sam hamuje. Upuszczenie "nadmiaru" płynu to tylko usunięcie objawu, nie przyczyny. Należy najpierw solidnie przepłukać układ świeżym płynem. Świeżym, tzn dopiero co otwartym, a nie stojącym od 2 miesięcy na półce. Płukanie układu to coś więcej niż zwykłe odpowietrzanie, jakie uskutecznia większość serwisantów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.