SzczwanyLis Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Koledzy i koleżanki, proszę o pomoc. Kupiłem nowe koło do starego Rometa. Niestety okazało się, że piasta jest większa, a mniejszych już nie produkują. Rozmiar średnicy pręta w oryginalnej osi to (liczone miarką, bo dostępu do suwmiarki obecnie nie mam) 7mm, w nowej 8 mm. Wielkość obudów piast to analogicznie 8 i 9 cm. Taka piękna pogoda, a ja mam unieruchomiony rower. Nie wiem, czy bezpiecznie będzie poszerzyć pilnikiem otwory widelca, by weszła grubsza oś piasty oraz czy mogę przykręcać piastę kontrami konusów, czy koniecznie muszę rozginać widelec, czego bym chciał uniknąć.
Mod Team michuuu Napisano 21 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2013 czy bezpiecznie będzie poszerzyć pilnikiem otwory widelca, Można byle równo. czy mogę przykręcać piastę kontrami konusów, Niewskazane. czy koniecznie muszę rozginać widelec Nie ma innego wyjścia.
SzczwanyLis Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Napisano 21 Czerwca 2013 Można byle równo. Niewskazane. Nie ma innego wyjścia. Czyli sprzedawcy nie kłamali, że już takich piast nie produkują. Wielkie dzięki. Zabieram się za robotę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.