Skocz do zawartości

[licznik rowerowy] SIGMA BC 12.12 nie reaguje na ruch roweru

Ted07

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zakupiłem 4 miesiące temu licznik SIGMA 12.12 z kabelkiem (nie ten bezprzewodowy STS) i byłem z niego bardzo zadowolony. Wczoraj przestał reagować na ruch i ciągle wyświetla wartości tak jakby rower nie poruszał się.

Ten stan się utrzymuje czy jest ruch czy nie ma licznik nie reaguje.

Sprawdziłem 3 razy ustawienie czujnika ruchu na kole i nic to nie dało. Zmieniłem też ułożenie tego czujnika i nic.

Mam pytanie co można jeszcze sprawdzić i zrobić z tym licznikiem?

Może jakiś reset? Czy mógł popsuć się magnes na kole, sam już nie wiem?

Prosiłbym o jakieś cenne wskazówki. Dodam, że licznik jest na gwarancji.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Magnes nie może się zepsuć :P

Jeżeli magnes jest odpowiednio blisko czujnika to jedyne co mi przychodzi do głowy to uszkodzenie kabelka (co w Sigmie mi się już przytrafiło), ewentualnie źle włożony licznik w podstawkę, ale to chyba raczej mało możliwe ;)

Napisano

Sprawdź jeszcze, czy kontrakton w czujniku wydaje z siebie jakiekolwiek dźwięki, gdy pomachasz tuż obok niego magnesem. I czy wydaje je, gdy obracasz kołem.

Napisano

Też polecam dokładnie sprawdzić kabel. Kilka dni temu niechcący lekko oparłem rower widelcem o kant szafki w pokoju i kabel się przeciął. Zamiast owijać wokół widelca polecam poprowadzenie go w całości po wewnętrznej stronie. :)

Napisano

Dziękuję wszystkim za pomoc i cenne rady.

Nie jest to mój pierwszy licznik, także podstawowe rzecz już sprawdziłem i wykluczyłem.

Magnez i czujnik na kole są wystarczająco blisko, nawet zrobiłem tak jak jeden z kolegów powyżej mówił pomachałem czujnikiem jak najbliżej magnesu i nic zero reakcji.

Sprawdzę jeszcze raz dzisiaj dokładnie kabelek może gdzieś jest przetarty.

A jak wygląda z gwarancją? Gdzie mam przesłać licznik?

Napisano

Zero reakcji ze strony licznika czy czujnika?

A wysyłka zapewne do sklepu. Problem w tym, że dystrybucją Sigmy w Polsce zajmuje się AŻ osiem firm. Choć możesz też napisać do którejś z nich i zapytać, czy przyjmą licznik na gwarancję do siebie. I oczywiście możesz też napisać bezpośrednio do Niemiec.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...