Ted07 Napisano 20 Czerwca 2013 Napisano 20 Czerwca 2013 Witam, Zakupiłem 4 miesiące temu licznik SIGMA 12.12 z kabelkiem (nie ten bezprzewodowy STS) i byłem z niego bardzo zadowolony. Wczoraj przestał reagować na ruch i ciągle wyświetla wartości tak jakby rower nie poruszał się. Ten stan się utrzymuje czy jest ruch czy nie ma licznik nie reaguje. Sprawdziłem 3 razy ustawienie czujnika ruchu na kole i nic to nie dało. Zmieniłem też ułożenie tego czujnika i nic. Mam pytanie co można jeszcze sprawdzić i zrobić z tym licznikiem? Może jakiś reset? Czy mógł popsuć się magnes na kole, sam już nie wiem? Prosiłbym o jakieś cenne wskazówki. Dodam, że licznik jest na gwarancji. Pozdrawiam
Mod Team safian Napisano 20 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 20 Czerwca 2013 Magnes nie może się zepsuć Jeżeli magnes jest odpowiednio blisko czujnika to jedyne co mi przychodzi do głowy to uszkodzenie kabelka (co w Sigmie mi się już przytrafiło), ewentualnie źle włożony licznik w podstawkę, ale to chyba raczej mało możliwe
paweloko Napisano 20 Czerwca 2013 Napisano 20 Czerwca 2013 Na początek zresetuj go przez wyjęcie baterii. Magnes nie jest za daleko, przewód nie jest przerwany ?. Jeśli to nie pomoże oddaj na gwarancje.
rybciasum Napisano 20 Czerwca 2013 Napisano 20 Czerwca 2013 sigma gwarancje przyjmuje z otwartymi rękoma, zobacz czy kabelki nie są naderwane
Fenthin Napisano 20 Czerwca 2013 Napisano 20 Czerwca 2013 Sprawdź jeszcze, czy kontrakton w czujniku wydaje z siebie jakiekolwiek dźwięki, gdy pomachasz tuż obok niego magnesem. I czy wydaje je, gdy obracasz kołem.
aciek Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Też polecam dokładnie sprawdzić kabel. Kilka dni temu niechcący lekko oparłem rower widelcem o kant szafki w pokoju i kabel się przeciął. Zamiast owijać wokół widelca polecam poprowadzenie go w całości po wewnętrznej stronie.
Ted07 Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Napisano 21 Czerwca 2013 Dziękuję wszystkim za pomoc i cenne rady. Nie jest to mój pierwszy licznik, także podstawowe rzecz już sprawdziłem i wykluczyłem. Magnez i czujnik na kole są wystarczająco blisko, nawet zrobiłem tak jak jeden z kolegów powyżej mówił pomachałem czujnikiem jak najbliżej magnesu i nic zero reakcji. Sprawdzę jeszcze raz dzisiaj dokładnie kabelek może gdzieś jest przetarty. A jak wygląda z gwarancją? Gdzie mam przesłać licznik?
Fenthin Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Zero reakcji ze strony licznika czy czujnika? A wysyłka zapewne do sklepu. Problem w tym, że dystrybucją Sigmy w Polsce zajmuje się AŻ osiem firm. Choć możesz też napisać do którejś z nich i zapytać, czy przyjmą licznik na gwarancję do siebie. I oczywiście możesz też napisać bezpośrednio do Niemiec.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.