Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Avid elixir 1 vs shimano alivio BR/BL-M445

Fojteg

Rekomendowane odpowiedzi

Weź mechaniczne Avidy i zapomnij o problemach w zimie...

Wcześniej czy później będziesz wymieniał uszczelki.

Jeśli hydro naprawę Ci niepotrzebne to daj sobie spokój.

No chyba, że nie możesz znieść hamulca na sznurek w swoim rowerze ;)

A co sądzicie o Hayes Dyno Sport/Comp oraz o hamulcach firmy Bengal (np. Helix 7)? Niewiele jest informacji o niej. Naprawdę nie wiem już co brać skoro Shimano nie nadają się na zimę, Avidy mają podobno problemy ze szczelnością - nie chcę hamulców na 1 sezon. Co brać? Jestem otwarty na wszelkie propozycje do ~400 złotych. 

O tych Bengalach nie ma wiele informacji bo hydrauliczne są chyba dopiero tegoroczne. 

Dyno Comp nie posiadają regulacji odległości dźwigni od kierownicy - jeśli fabryczne ustawienie Ci podpasuje to dobrze, jeśli masz dłonie średniej wielkości jak ja to już może być trochę niewygodnie. 

Weź mechaniczne Avidy i zapomnij o problemach w zimie..

Z mechanicznymi to nie do końca tak bezproblemowo w zimie.

1. Korozja nie służy linkom ani zaciskom.

2. Woda dostająca się do pancerza  lubi zamarzać. 

Kurcze. Myślałem, że dyno comp to podobna półka cenowa co sport, a ten sport to znajdę taniej komplet z tarczami niż pojedynczego compa. Z hayesów to jeszcze stroker ace bym kupił ale czy warto? Co brać??

Hayes Ace przeznaczenie ma raczej do śmigania w dół aniżeli xc.

Określ może pułap cenowy bo latasz po dużym zakresie cen.

Kurcze już mi się mylą te nazwy....Za dużo się na oglądałem w necie. Chodziło mi o Stroker RYDE. Szukam czegoś dobrego w okolicach 400 złotych - komplet z tarczami. Fajne by były Deorki ale czemu Shimano stosuje ten olej mineralny - ponoć zimą lipa z takimi.

Cena bez klamek. Mimo, że mam obecnie hamulce na linkę (V-ki) to klamki będę wymieniał (luzy, zepsuta regulacja) poza tym będę brał raczej Deore m596. Dużo osób mi je proponowało w tym temacie. Na razie szukam najniższej ceny i zastanawiam się nad doborem tarcz. Koła biorę najpewniej Shimano wh mt15 ale jeszcze szukam informacji. Tematu jeszcze zamykać nie chcę. Ciągle proszę was o ewentualne rady i opinie. Nie chcę kupować dwa razy.

Jeśli zmieścisz się w budżecie weź te Deore i nie kombinuj. I tak przy dużych mrozach nie będziesz jeździł. Ja mam Elixiry 1 i też na nie złego słowa nie powiem. Musisz i tak sam zadecydować. Zawsze przy nowych masz 2 lata gwarancji.

Dzięki ;). Nie mam już żadnych wątpliwości odnośnie hamulców. Myślę jeszcze o kółkach. Jeszcze dziś będę zamawiał cały sprzęt.

Dziękuję wszystkim za cenne rady. Sprawa rozwiązana. Temat do zamknięcia.  :thanks:

W jakim sklepie kupiłeś hamulce jakie i za ile. sam stoję teraz przed tym problemem i bardzo kusi cena hampli avid elixir1. 

Otóż z zamówieniem to jest ciekawa historia. Ogólnie to zakupy (koła, tarcze,kiera,hamulec) robiłem w centrumrowerowe.pl bo najtaniej mi to wychodziło. Mieli tam w atrakcyjnej cenie (200 zł) deore m596 ale tylko na przód to zamówiłem go stamtąd oszczędzając na przesyłce całej paczki (od 500 złotych za free). Hamulca na tył musiałem musiałem szukać gdzieś indziej i znalazłem go na bikecenter.pl. Z wysyłką (pobranie - 16zł), adapterem (10zł) wyszło 255 złotych. Hamulec przyszedł we wtorek ale żałuję, że nie skorzystałem z bezpłatnego skracania przewodu, bo 1700 mm to jest dla mojego roweru (17') za dużo o jakieś 20cm (robiłem przymiarkę na razie). Na paczkę z centrumrowerowego przyjdzie mi jeszcze poczekać do około 18 ego, bo hampla z zagranicy sprowadzają (nie czytałem informacji o dostępności towaru  :wallbash: ). 

Proponuję zrobić ci zakupy w bikecenter, bo chyba nigdzie indziej nie dostaniesz już na tył, a tam masz tanio adaptery i opcję skracania za darmo. Niestety nie mają tanich tarczy więc możesz je zmówić z innego sklepu ale to już kolejne koszta przesyłki... Możesz także poczekać z zamówieniami, bo niebawem będą deorki m615 w Polsce i raczej wszędzie je dostaniesz. Ja brałem m596, bo są sprawdzone. Wszyscy pisali mi, że"shimano=święty spokój", że "shimano to zakup na lata" i że "są bezobsługowe", a ponoć avidy (zwłaszcza nowsze) są projektowane tak by rozleciały się zaraz po gwarancji (uszczelki i te sprawy). Elixiry może tańsze ale na dłuższą metę CHYBA taniej jest mieć shimano wnioskując z tego co mi pisali. Przeczytaj temat może  :thumbsup:

Ja planuje zrobić zakupy w cykloturze to jest ten sam sklep co centrumrowerowe tylko że odbiory osobiste w poznaniu. Zastanawiam się nad zakupem hampli deore bo same pozytywne opinie na ich temat znajduję. 

Zanim jednak zakupię hamulce to muszę najpierw zmienić koła i amortyzator :). Więc jeszcze trochę czasu mam.

Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...