Skocz do zawartości

[manetki] 9.0 Gripy czy X-9 Trigger?

marin81

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Mam dylemat

Od zawsze smigam na gripach w tej chwili mam Srama 9.0 ale zastanawiam się nad Triggerami X-9 i niewiem co jest lepsze Gripy czy Triggery. Nigdy nie smigałem na rapid fayerach czy triggerach wiec nieiwem jaki maja zalaty czy wady.

Proszę o opinie

Dzieki

Pytanie z serii: co jest lepsze - pepsi czy coca-cola?...

Wszystko zależy od upodobań. Poza tym podobne tematy już były. Wystarczy użyć wyszukiwarki. I radzę zapoznać się z Zasadami Pisania Nowych Tematów (brak [manetki] )

Zalety i wady mozna wymienic:

Gripy:

+mniejsza awaryjnosc

+mniejsza masa

+mikroindex [nie potrzeba idelanie wyregulowanej przedniej przerzutki]

+/- wygoda[indywidualne upodobania]

- niekontrolowane zmiany biegow

- nie bardzo da sie jesdnoczesnie zmieniac biegi i hamowac

Trigger:

+Nie zmienisz biegu przez przypadek

+mozna hamowac i jednoczesnie zmieniac biegi

+/- - wygoda[indywidualne upodobania]

-bardziej awaryjne[ma sie co urwac, czasami wskazniki zmian biegow padają]

-wieszka masa

Te dwa punkty to całkowita nieprawda !!!

- niekontrolowane zmiany biegow

- nie bardzo da sie jesdnoczesnie zmieniac biegi i hamowac

Mam gripy od kilku sezonów i nic takiego się nie dzieje - a zmiana biegów przy hamowaniu - spokojnie można to zrobić !!!

Chodzi mi o wygode, jak zmieniasz bieg i hamujesz to ci palce uciekaja/napieraja na klamke. A niekonrolowane zmiany sie ludzia wlasnie podczas chamowan zdazaly itp :) to ze tobi sie to nei zdaza to nie znaczy ze nikomu. Ja wole triggery bo jestem przyzwyczajony do RF, ale gripy maja wiecej zalet :D.

eh.. trzeba było wcześniej to przemyslec:) Ja kiedys jezdziłem na gripach, poznie i obecnie na RF shimano ale w noym rowerku ktory skladam będę miał znowu gripy sram 9.0sl i do tego x.9 albo x.0..

W tigerach i RF na pewno łatwiej jest zmieniac biegi i hamowac oraz nie ma mozliwosci przypadkowej zmiany biegu w gripach czasami może się to przytrafić jednak nie jest to notoryczne i uciążliwe..

Gripy są na pewno lzejsze a często tańsze (szczegolnie stara seria 9.0,7.0.. ja np. swoje 9.0sl (malowanie carbon) kupilem za 90zl nowe:)

Gripy są na pewno lzejsze a często tańsze (szczegolnie stara seria 9.0,7.0.. ja np. swoje 9.0sl (malowanie carbon) kupilem za 90zl nowe:)

mam te same stare dziewiątki malowane normalnie, współpracuje to ze starą piątką doskonale (nie ma porównania do tego co miałem wcześniej - kompletu alivio),

nigdy nie zdarzyła mi się przypadkowa zmiana biegów,

do zalet gripów dorzucę jedno - kupa miejsca dla dłoni i paluchów.

Kupilem gripy X.7 na razie zamontowalem tylko 1 - lewy. Z prostej przyczyny niemienia jeszce tylnej przerzutki. Ale o tyle o ile w shimano taka przypadkowa zmiana biegu mogla sie zdazyc to w Sramie sobie juz tego praktycznie niewyobrażam.

Co do hamowania i zmiany biegu to... hm.. u mnie nie bedzie z tym problemu. Moze dlatego ze dobre kilka lat jezdze na gripach. Pozatym chyba hamujemy 2oma hamulcami a biegi zmieniamy jedna manetką naraz.. zwykle :]

Jak dla mnie gripy maja same zalety. A te sramowskie są porażające :razz:

Do standardowych gripów zazwyczaj stosuje się chwyty w długości 70-90mm. To pozwala na wygodny uchwyt dłoni. Ja mam skrócone do 80mm. Na kierownicy 580mm mieści mi się spokojnie licznik i zatrzask na światło i zostaje dużo miejsca na zamontowanie jeszcze przynajmniej 2 rzeczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...