VondaBell Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Witam serdecznie. Zacznę od poczatku. Kupiłam rower Merida crossway 5V w Styczniu 2013 r. w autoryzowanym sklepie w Warszawie. Wszystko było by dobrze , gdyby wczorajszego dnia nie zatrzymała mojego męża policja, który akurat jechał sobie na rowerze do domu. W ramach akcji "Dojedź bezpiecznie do celu" policja sprawdzenia, czy rower nie jest kradziony. Tak nawiasem mówiąc bardzo dobrze, że są takie akcje może kilka rowerów znajdzie się w rękach właścicieli a nie złodzieji.Ale nie o tym chciałam pisać. Policja podaje numer seryjny do sprawdzenia i szok... zgłoszony jako kradziony. W ciągu kilku minut dostarczyłam dla mężą dowód zakupu roweru z książką gwarancyjną i pojechaliśmy wyjaśniać sprawę na komendę. Byliśmy też w sklepie , tam obsluga potwierdzila, że kupowaliśmy ten rower na pewno u nich. Co tu dużo mówić. Wszystko się zgadzało ze zgloszonym rowerem , który został skradziony podobno we Wrzesniu 2012 r. w Kielcach tj. kolor, marka, numer seryjny, ... Jak można to wyjaśnić. Błąd ludzki , czy co??Pytanie moje brzmi , czy ktoś z Was drodzy koledzy mial może podobne zdarzenie, lub słyszał o takim zdarzeniu. Chciałam też zarazem przestrzec, że i Was może spotkać taka niemiła sytuacja w życiu jak Nas. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andybike Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Albo Merida wypuszcza ileś ram z tym samym numerem (co raczej niemożliwe) albo sklep dorabia sobie sprzedając kradzione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VondaBell Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Sklep nie sądze, żeby robił takie przekręty za kilka marnych stówek.Jest jednym z lepszych w Warszawie. Poza tym ma dostarczyć numery ram od producenta rowerów, które sprzedaje u siebie, w tym mojej Meridy. Poczekamy zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andybike Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Pytanie czy biorą te rowery prosto od producenta czy też jest po drodze jakiś pośrednik. który mógł je mieć z lewego źródła (skradzione z transportu lub z włamu do jakiegoś sklepu/hurtowni) ??? Bo rower jak kupowałaś to rozumiem że nie miał śladów użycia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burak Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Moim zdaniem, ktoś zgłaszając skrawdziony rower pomylił jedną cyferkę (lub została pomylona przez kogoś kto wstukiwał w komputer, czytając bazgroły z papieru), a że kolor, marka i reszta się zgadzają, to mnie nie dziwi. Na linii montażowej było ich znacznie więcej niż 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VondaBell Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Pytanie czy biorą te rowery prosto od producenta czy też jest po drodze jakiś pośrednik. który mógł je mieć z lewego źródła (skradzione z transportu lub z włamu do jakiegoś sklepu/hurtowni) ??? Bo rower jak kupowałaś to rozumiem że nie miał śladów użycia ? Oczywiście rower był nowiutki i błyszczący. Najmniejszego śladu użycia. Rower we Wrześniu 2012 r. zgłoszony przez osobę prywatną. Moim zdaniem, ktoś zgłaszając skrawdziony rower pomylił jedną cyferkę (lub została pomylona przez kogoś kto wstukiwał w komputer, czytając bazgroły z papieru), a że kolor, marka i reszta się zgadzają, to mnie nie dziwi. Na linii montażowej było ich znacznie więcej niż 2. Może też tak być. Szczególnie , że pomyłka też jest w moim dokumencie zakupu. Błąd popełnił sklep wypisując książeczkę. Zamiast " I " jak Iza :)dużego drukowanego wpisał "1". Tylko, że to jest błąd na moim dokumencie. Policja sprawdzała ramę i tam jest numer z "I" zgłoszony jako kradziony. Możeten co zgłaszał, lub zapisywał zgłaszał, też popełnił taki błąd jak tu w moim przypadku była "1" a wpisal jako "I". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andybike Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Akurat taka pomyłka (zamiana cyfry z literą) powoduje że cały numer nie trzyma "numerologii" producenta, więc jest to akurat łatwe do wychwycenia przez kogoś kto się zna. W numerze seryjnym ramy są "zaszyte" (w postaci liler alfabetu lub cyfr) takie info jak: -model -rozmiar ramy -miesiąc produkcji -rok -numer porządkowy ramy I wszystko zależy w którym miejscu jest pomyłka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VondaBell Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Akurat taka pomyłka (zamiana cyfry z literą) powoduje że cały numer nie trzyma "numerologii" producenta, więc jest to akurat łatwe do wychwycenia przez kogoś kto się zna. W numerze seryjnym ramy są "zaszyte" (w postaci liler alfabetu lub cyfr) takie info jak: -model -rozmiar ramy -miesiąc produkcji -rok -numer porządkowy ramy I wszystko zależy w którym miejscu jest pomyłka. Hej nie bedę podawała numeru całego,tylko po części przedstawię jak jest on zapisany. L- oznacza literę C- cyfrę i widoczna pomyłka przed znakiem - coś możesz więcej w tym temacie powiedzieć?? LL LC CC LI - CC CC LL numer na ramie * numer zgłoszony jako kradziony LL LC CC L1 - CC CC LL numer w karcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VondaBell Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Sluchajcie jeszcze nie potwierdziliśmy tego , ale jesteśmy blisko. Policja sprawdzając numer z roweru, podała do sprawdzenia numer partii a nie numer ramy roweru . Ktoś zgłaszając na policję swój rower równnież podał numer partii a nie numer ramy roweru. Co lepsza sklep również w książce serwisowej podał numer partii a nie numer ramy. Trochę nam się w głowach rozjaśniło sprawdzając kilka numerów ram Meridy znalezionych w sieci. Co za głupi przypadek.... Ale gdyby mąż nie przejął się tym i nie szukał wszędzie gdzie można pewnie nie ustalił by tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Classified Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Dla Twojego wyjasnienia info poparte konsultacją z fabryką Meridy parę lat temu. MERIDA nigdy nie powtarza jakiegokolwiek numeru seryjnego na ramie. Każdy numer jest unikatowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VondaBell Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Dla Twojego wyjasnienia info poparte konsultacją z fabryką Meridy parę lat temu. MERIDA nigdy nie powtarza jakiegokolwiek numeru seryjnego na ramie. Każdy numer jest unikatowy. To może podpowiesz mi , czym jest drugi numer w tym linku, http://www.mybikenumber.com/bike/0141740031 bo pokrywa sie z jedym z numerów na mojej ramie . Z góry dziekuję. Jakbyś nie mógł otworzyć przesyłam sprostszona wersjędane tu: Merida Crossway 40 V Number one : AD10I25207 number two : BI-1582BR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Classified Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Numer BI-1582BR najprawdopodobniej jest numerem partii. Numer pierwszy to numer seryjny roweru bity na ramie. Czestym błędem jest mylenie I z 1 przy spisywaniu, po drugie musisz pamietać, że - tutaj mój błąd bo nie napisałem tego wcześniej - dopiero komplet numerów stanowi "identyfikator" MEridy. Powinnaś mieć komplet tych numerów wpisany w gwarancję. W każdym bądź razie w zestawie numerów jest też partia/model więc spokojnie że pewne elementy się powtarzają. Wazne, aby sam numer seryjny (np ten AD10I25207) był unikatowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VondaBell Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Numer BI-1582BR najprawdopodobniej jest numerem partii. Numer pierwszy to numer seryjny roweru bity na ramie. Czestym błędem jest mylenie I z 1 przy spisywaniu, po drugie musisz pamietać, że - tutaj mój błąd bo nie napisałem tego wcześniej - dopiero komplet numerów stanowi "identyfikator" MEridy. Powinnaś mieć komplet tych numerów wpisany w gwarancję. W każdym bądź razie w zestawie numerów jest też partia/model więc spokojnie że pewne elementy się powtarzają. Wazne, aby sam numer seryjny (np ten AD10I25207) był unikatowy. Dziękuję serdecznie. Czyli dla policji trzeba zgłosić, że był podany niepełny numer. Co lepsza w książce mam również wpisany niepełny numer. Sklep dopiero teraz dowiedział się, że są 3 numery , które trzeba wpisać w gwarancję. A im po prostu się nie chciało wpisaywać tego z Ad początkiem, bo był częściowo ukryty pod plastikiem przytrzymującym linkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.