Skocz do zawartości

[z V-ka na tarcze]

szakq

Rekomendowane odpowiedzi

tak sobie pomyslalem ze w tym roku moze zmianie technike hamowania w moim przednim kole.

jak na razie wpadlo mi w oko co nastepuje:

przedni hamulec XT 2003(ten 4 tloczkowy na 6 srub)z tarcza 160mm za 490zł

przednia piasta DT Cerit bez szpilki za 109zł rownierz na 6 śrub

sprychy pewnie DT champion 32szt (okolo 1,1-1,2szt)

obrecz byc moze Alex TD16 za 99zł z anti snake o wadze 520gr real

jezdze takie Xc powiedzmy moze ciut ostrzej czasami waze aktualnie 90 kg ale spadnie choc min 85 bedzie zapewne,chce hamulca hydraulicznego o trwalej malo awaryjnej budowie i takowej piasty i obreczy

rownierz kolo powinno byc stabilne gdyz nie lubie centrowan itp

waga na rozsadnym poziomie wiec bez proponowania mi 300gr piasty i 600gr obreczy ale tez lekkie komponnenty odpadaja :D

zastanawialem sie nad tarcza 180 ale w tym XT nie wystepowala ponoc i w tej cenie jej nie kupie a te wlasnie hamulce byly chwalone za bardzo duza sile w testach a ze w gory sie nie zapuszczam namietnie to chyba 160 mi styknie...??

Amorek to bomber mx comp eta 105mm 05'mantka gripshift chyba nie bedzie klamce XT przeszkadzac?

PS.czy przewod 500mm bedzie wystarczajacy?

pozdro i z gory dzieki za ewentualne pomysly na alternatywy dla tego zestawu :)

co do kasy to na razie mam 700zł i wolalbym zbyt duzo nie musiec pozyczac wiadomo :D

PS2.Piascie cerit nie zrobi roznicy jaka szpilke jej wloze do srodka?chwilowo ze starej piasty(DialNZ) bedzie ok?a docelowo moze np XT czy jakas inna...ewentualnie jaka i za ile?bo orginalna DT za 60zł to zbytek luksusu jak sadze...

Moim zdaniem fajnie to sobie rozkminiłeś.

Co do tarczy 180 to szkoda amorka i szprych. W sumie to bomberek, ale z takim skokiem jest delikatnieszy i bardziej podatny na skutki gwałtownego hamowania.

Szpilka raczej może być każda, byle ttlko nie pękająca :)

Ja mam 100mm skoku i chyba troszkę dłuższy przewód. Zmierzę jeszcze dziś to dam znać.

Pozdrawiam

Jacunio

nie no wypas wypas! :) jak masz kaske na to to luz:) nie wiem jak wagowo ale system 4-tłoczkowy do najlżejszych nie nalezy.. chyba że to jakiś odchudzony model.. wygooglałem, że SHIMANO DEORE XT BRM755 waży ok. 430g, dwutłoczkowy hydrauliczny DEORE M525 waży ok. 219g... (to chyba waga samego zacisku z przewodem zalanym i klamką) zatem różnica dość spora... tarcza 160 starczy w 100%, ja mam właśnie M525 na ów tarczy, żyleta choć jak dla mnie zbyt szybko się przegrzewa ale nie jeżdżę xc tylko.. trudno sprecyzować, przemykam między autami w centrum co rusz hamując z 30-40 do 0 blokując przednie koło (mam technikę unikania OTB :D wykorzystuję opadanie tyłu po pierwszym bloku przodu, wtedy dociskam i koło przednie idzie ślizgiem ale rower hamuje w miejscu.. no plus ten ślizg do pół metra B)) zmieniam w najbliższych dniach klocki na BBB i zobaczymy jaki będzie efekt.. do xc (jak również innych "brudniejszych" technik) polecam tego hydraulika, jest absolutnie bezobsługowy (ja zrobilem na nim poki co 1500km i ani razu do niego nie zajzalem inaczej niz kontrolnie wzrokowo czy wszystko jest ok i zawsze było... bez dotykania narzedzi) no chyba że ktoś jeździ dh albo dual to dalej nie trzeba pisać:D a cena.. no jest różnica wielka;) model ubiegłoroczny kosztuje pewnie teraz kolo 250zł.. to prawie miał byś komplet na przód i tył :)

co do piasty, ja jeżdżę na shimano M525, na necie kosztuje ok 65zl, godna polecenia

http://www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/491

jest solidna:) i jak dla mnie w zupełności wystarcza ;]

co do przedniej piasty to kulki sobie daruje na pewno a na wadze mi nie zalezy a waga hamulca Xt vs deore jest bardzo roznie podawana bo akurat zacisk sam 4-tloczkowy jest calkiem maly mniejszy niz niektore nowsze jednotloczkowe!

PS.rozkminilem tez mozliwosc kupna w tej samej cenie pelnego wypasy al z e buy zagranicznego i sam nie wiem jak to potem z gwara bedzie itp....za 500zł mialbym np Juicy 5 albo i ORO k18...??

zmieniłem w swoim M525 klocki na BBB i.. nie spodziewałem się aż takiej poprawy! teraz nie zamienię tego hampla na żaden inny! mięciutka cicha ŻYLETA! modulacja na 5... tyle radości za 59zł.. :o

szczerze mówiąc nie rozumiem potrzeby wydawania 500-600zł na hampla (dla ludzi z cyklozą zaawansowaną ale nie totalną!) jeśli można tak fantastyczne efekty mieć za 300... tym bardziej jeśli nie zależy nam na wadze ów jednostki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...