Skocz do zawartości

[Hamulec] Hamulec tarczowy hałasuje przy hamowaniu

MRAF

Rekomendowane odpowiedzi

Temat został usunięty, ale no cóż, łatwiej usunąć niż dodać kwadratowy nawias.

Witam!

Mam, że tak nazwę tani rower z przednim hamulcem tarczowym, firma? Nie wiem jaka.. Są jakieś trzy reski u góry... napis "Speed" i trzy kreski na dole. Ostatnio byłem na wycieczce, ale złożyło się tak, że pojechałem przez bagno (niestety). Lecz wydaje mi się, że hamulce nie zabrudziły się. Przy dużej prędkości hamulec normalnie łapie i hamuje do zera jak trzeba, lecz przy wolnych obrotach koła są straszne jęki... Przy braku hamowania, nic nie ma, tylko przy hamowaniu.

Pytanie... Jak zniwelować te przykre dźwięki? Niby regulowałem pokrętłami jak się dało, ale chyba i tak źle to robiłem. Może trzeba rozebrać hamulec i wtedy jakoś tarczę czy klocek przeczyścić, jeśli tak, to czym? WD-40? Płyn do naczyń (usuwa niby tłuszcz) czy może zmywasz do paznokci? Nie mam benzyny czy alkoholu gdyby coś... 

Z tyłu jest wszystko ok (v-brake).

Pozdrawiam!

Panowie, moje klocki są okrągłe i do tego metalowe (chyba metalowe, odbijają światło ;) ) i całe brudne, a tarcza ma takie paski na sobie. Więc co czym zrobić?

Temat został usunięty, ale no cóż, łatwiej usunąć niż dodać kwadratowy nawias.

A Ty miałeś z tym jakieś trudności?

Co do czyszczenia tarczy, czy klocków, to w ŻADNYM wypadku nie używaj do tego WD40, płyn do naczyń też sobie odpuść. Benzyna, alkohol lub specjalne środki do np hamulców samochodowych będą odpowiednie. Szczegóły możesz znaleźć w temacie o czyszczeniu klocków i tarcz, wystarczy poszukać.

A Ty miałeś z tym jakieś trudności?

Co do czyszczenia tarczy, czy klocków, to w ŻADNYM wypadku nie używaj do tego WD40, płyn do naczyń też sobie odpuść. Benzyna, alkohol lub specjalne środki do np hamulców samochodowych będą odpowiednie. Szczegóły możesz znaleźć w temacie o czyszczeniu klocków i tarcz, wystarczy poszukać.

Szefie, widzisz, ale ja jestem tak zielony jak Twoja odznaka na forum. Niby skąd miałem wiedzieć dlaczego one piszczą? Ile tematów, tyle zdań i opinii... Jutro wyczyszczę i zdam raport.

• Mod Team

Przemek - z płynem do mycia naczyń to się nie zgodzę :) sam tak odtłuszczam tarcze i klocki. Wystarczy tarczę i klocki wygotowac w wodzie z płynem (woda nie może się mocno gotowac bo piana zaleje nam chałupę :)  )
O sposobach na niehamujące hamulce jest dośc rozległy temat (nawet przyklejony w tym dziale) więc polecam poczytac.

Temat zamykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...