Skocz do zawartości

[Łańcuch] Nierozwiązywalny problem z przeskakującym łańcuchem.

karpik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Dość dawno mnie tutaj nie było jednak nadszedł najwyższy czas aby powrócić z... problemem. Doskonale zdaję sobie sprawę, że tematów o przeskakującym czy strzelającym łańcuchu jest z pewnością wiele. Zdecydowałem się opisać po krótce swój przypadek gdyż pomimo, że "odrobinę" ogarniam tematy rowerowe, od długiego czasu nie mogę poradzić sobie z tymi przeskokami.

W chwili obecnej posiadam kasetę XT oraz łańcuch XTR. tylna przerzutka to rownież XTR. Kaseta jak i przerzutka mogą mieć przebieg kilkuset kilometrów, łańcuch mniej. Łańcuch jest spięty spinką SRAM przystosowaną do 9 rzędów. Co pewien czas łańcuch przeskakuje podczas zarowno wolnej jak i ostrzejszej jazdy. Są to przeskoki na kasecie, mniej uciązliwe przy spokojnej jeździe, przy ostrym pedałowaniu są nie do zniesienia, nie jestem w stanie przewidzieć kiedy łańcuch przeskoczy. Jest do drugi łańcuch XTR, pierwszy zerwałem właśnie podczas przeskoku na kasecie.

Rower pomimo, że staram się serwisować we własnym zakresie, 3 krotnie gościł w 3 warszawskich serwisach. Żaden z nich nie zdołał zdiagnozować w czym tkwi problem. Przerzutki były regulowane, spinki wymieniane na nowe (posiadam 3 nowe spinki SRAM). Jeden z Warszawskich serwisów założył mi nowy, wspomniany wcześniej łańcuch XTR więc ufam, że długość łańcucha nie ma wpływu na problem. Podobny przeskok rejestrowałem również na spince innej marki. Rozkładam ręce i naprawdę nie wiem co robić. Problem wydawałby się błahy, skutecznie zniechęca mnie do jakiejkolwiek jazdy. Sprzęt nie jest katowany, posiada niewielki przebieg, a mimo wszystko coś jest nie tak - hak, geometria roweru, złe dopasowanie komponentów, uszkodzona kaseta? Hak przerzutki wydaje się być prosty. Z tego co pamiętam, przeskok miał miejsce również na skutym łańcuchu. Niestety nie posiadam zamiennej kasety aby przetestować czy to ona nie jest temu winna.

Zamieszczam Wam fotografię mojej kasety, kółek przerzutki oraz spinki aby przybliżyć problem z jakim nie mogę sobie poradzić od kilku sezonów (niestety niewiele ostatnio jeździłem stąd mały przebieg elementów napędu). Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.

i3dt.th.jpg

705v.th.jpg

1jmk.th.jpg

trjb.th.jpg

Napisano

zrób jeszcze zdjęcie górnego kółka przerzutki i jego odległości od kasety z założonym łańcuchem i bez jak możesz, u mnie kiedyś też łańcuch przeskakiwał ponieważ przerwa była za duża i łańcuch źle opasał kasetę

Napisano

Hej,

mam to samo tylko na innym secie: kaseta XT, przerzutka SRAM x9, łańcuch connex. Przez pierwsze kilkadziesiąt km było ok, a teraz dokładnie tak samo jak opisałeś u siebie. Na początku myślałem że problemem mogło być to że odkręcałem kółeczka przerzutki i źle zamontowałem, ale sprawdziłem dokładnie i to nie jest na pewno przyczyną.

Będę śledził temat, może i dla mnie znajdzie się odpowiedź.

Pzdr

Napisano

Skąd pewność, że to łańcuch przeskakuje? Może wina bębenka? 

Jak to jest z tym bębenkiem? Jak to sprawdzić? Zapewne należałoby mieć nowy, sprawny bębenek aby go podmienić i przetestować czy coś się zmieni. Koła wraz z piastami LX mają równie niewielki przebieg jak inne elementy stąd nie brałem pod uwagę bębenka.

Napisano

Hej,

mam to samo tylko na innym secie: kaseta XT, przerzutka SRAM x9, łańcuch connex. Przez pierwsze kilkadziesiąt km było ok, a teraz dokładnie tak samo jak opisałeś u siebie. Na początku myślałem że problemem mogło być to że odkręcałem kółeczka przerzutki i źle zamontowałem, ale sprawdziłem dokładnie i to nie jest na pewno przyczyną.

Pzdr

Jest to strasznie denerwujące i odbiera całą przyjemność z jazdy. Moje pomysły na rozwiązanie problemu się skonczyły, serwisów rowerowych również. Dbam o sprzet, zainwestowałem w nieco wyższej klasy komponenty aby cieszyć się jazdą... no własnie, cieszyć.

możliwe że zapadki bębenka przeskakują, a może jeszcze tarcze na korbie są wytarte 

Za chwilkę wrzucę zdjęcie tarcz korby oraz tylnej przerzutki, o które prosił "Czajnik".

możliwe że zapadki bębenka przeskakują, a może jeszcze tarcze na korbie są wytarte 

ukpv.th.jpg

c7fq.th.jpg

To ogólny pogląd na "stan uzębienia" korby. Myślę, że jest OK? Czy taki bebenek można w dość krótkim czasie od zakupu uszkodzić? Jeśli to bębenek, musiałby być felerny już w momencie zakupu. Piasty wraz z kołami kupiłem kilka lat temu jednak tak jak pisałem, zrobiłem raczej symbolicznie kilkaset kilometrów.

zrób jeszcze zdjęcie górnego kółka przerzutki i jego odległości od kasety z założonym łańcuchem i bez jak możesz, u mnie kiedyś też łańcuch przeskakiwał ponieważ przerwa była za duża i łańcuch źle opasał kasetę

pbem.th.jpg

gg4s.th.jpg

Trochę nie bardzo rozumiem jak miałbym sfotografować ten układ kólko przerzutki - kaseta.

Napisano

Patrząc u siebie i na twoje drugie zdjęcie przerzutki z łańcuchem to u mnie kółko przerzutki jest zdecydowanie bliżej niż u Ciebie, spróbuj zbliżyć je do siebie i wtedy zobacz jak będzie

Napisano

Patrząc u siebie i na twoje drugie zdjęcie przerzutki z łańcuchem to u mnie kółko przerzutki jest zdecydowanie bliżej niż u Ciebie, spróbuj zbliżyć je do siebie i wtedy zobacz jak będzie

Wkręć bardziej tą trzecią śrubkę z boku przerzutki przy haku.

Jaka jest główna funkcja tej śruby? Zwiększanie napręzenia sprężyny znajdującej się przy śrubie mocującej przerzutkę do haka? Śruba była w moim przypadku maksymalnie odkręcona. Dokręcając ją, odległość górnego kółka przerzutki nieznacznie zwiększyła się w stosunku do kasety, czy nie powinna się jednak zmniejszyć? Czy ta śruba aby na pewno może mieć wpływ na przeskoki łańcucha? Załączam jeszcze 2 fotografie obrazujące ogólnie przerzutkę, kasetę i hak z tyłu. Nie wiem czy można cokolwiek wysądowac po tych zdjęciach bo perspektywa też robi swoje...

ed2n.th.jpg

2ar.th.jpg

Napisano

Zweryfikuję odległość kółka przerzutki od kasety jednak wątpię, że byłby do powód moich problemów. Kiedyś w akcie desperacji testowałem wszystkie możliwości i wydaje mi się, że dokręcanie lub luzowanie tej śruby również. Nie mniej jednak wrzucę łańcuch na największą tarczę kasety i zweryfikuję odległość choćbym miał ją zmierzyć i porównać z zaleceniami producenta.

Napisano

Hej,

Pzdr

HE he, wygląda na to ,że connexy z shimano tak mają.Kumpeli zaproponowałem owy zestaw,dzis żąłuje i ja i Ona.Tak jak pisałes pierwsza setka -miodzio.Teraz jazda to prawie jak seria z rkm,u.Eksperymentowałem zakładając kumpeli mój łańcuch shimano- cisza ino tylko oponki słychać.Jako,ze z kumpelą nie widujemy się co dziennie ostre 'strzelanie " mnie omija.Lecz z relacji telefonicznych i gadulcowych,napęd "cichnie",znaczy sie dociera.

Napisano

Obstawiałbym problem z zapadkami w bębenku - przeskakiwanie bębenka to norma w tanich piastach. Jaki przebieg ma Twoja? Napęd jest w bardzo dobrym stanie więc z pewnością nie jest to problem zużycia komponentów - poza piastą.

Napisano

Jeżeli nie masz pewności czy to łańcuch czy bębenek.

Zaznaczasz położenie łańcucha względem kasety, wskakujesz na rower i na zaciśniętym kamulcu deptasz na korbę  :) Jeżeli nie zmieni się położenie łańcucha na kasecie to masz odpowiedź. Jeżeli zerwie się łańcuch lub coś innego też masz odpowiedź co jest problemem.

Napisano

W 3 serwisach nie dali rady :wallbash: To Ty może jakieś serwisy podwórkowe wybierałeś  :yucky:

Na jakich przełożeniach problem nie występuję?

Napisano

mam to samo tylko na innym secie: kaseta XT, przerzutka SRAM x9, łańcuch connex.

Mam dokładnie ten sam zestaw (już 2 z kolei) + spinka Connexa i absolutnie nic nie przeskakuje.

@@karpik na wstępie wywal spinkę i zakuj łańcuch pinem Shimano. Na forum było kilka przypadków problemów ze spinką Sram na łańcuchu Shimano. Możesz założyć też spinkę Wippermanna.

Napisano

Mam dokładnie ten sam zestaw (już 2 z kolei) + spinka Connexa i absolutnie nic nie przeskakuje.

@@karpik na wstępie wywal spinkę i zakuj łańcuch pinem Shimano. Na forum było kilka przypadków problemów ze spinką Sram na łańcuchu Shimano. Możesz założyć też spinkę Wippermanna.

Jak sięgam pamięcią, miałem już spinkę Wippermann'a i było podobnie... Kiedyś miałem zakuty łańcuch XTR, dość szybko go serwałem właśnie poprzez taki przeskok. Zresztą nie jeden raz, później kupiłem drugi, który mam obecnie i jak widać czy spinka była czy nie, problem jest nadal. Mógłbym ewentualnie zakuć łańcuch raz jeszcze i spróbować kolejny raz... Być może wcześniej miałem coś źle wyregulowane w co jednak bardzo wątpię.

W 3 serwisach nie dali rady :wallbash: To Ty może jakieś serwisy podwórkowe wybierałeś  :yucky:

Na jakich przełożeniach problem nie występuję?

Jedne z bardziej znanych w Warszawie...? Ciężko jest mi od ręki wskazać problem jaki opisuję gdyż ma on miejsce co pewien czas więc należałoby zrobić rundkę testową i wówczas zdiagnozować przyczynę. Powinno to leżeć w zakresie serwisu, ja opisałem problem dokładnie i tyle mogłem zrobić oddając bajka do serwisu. Wymieniono mi jedynie spinkę z Wippermann'a na SRAM i tyle na ten temat. Problem ma miejsce bez względu na to jakie jest przednie przełożenie. Jesli chodzi o tylną kasetę, raczej na kilku zębatkach.

Jeżeli nie masz pewności czy to łańcuch czy bębenek.

Zaznaczasz położenie łańcucha względem kasety, wskakujesz na rower i na zaciśniętym kamulcu deptasz na korbę  :) Jeżeli nie zmieni się położenie łańcucha na kasecie to masz odpowiedź. Jeżeli zerwie się łańcuch lub coś innego też masz odpowiedź co jest problemem.

Zrobiłem sobie testowo ok. 40 km. Podczas tej jazdy, łańcuch strzelił/przeskoczył ok. 7/8 razy. Niby niewiele jednak dzieje się to w takich momentach kiedy nie powinno. Przeskok/strzelenie łańcucha miało miejsce podczas gdy delikatnie pedałowałem (wówczas było mało odczuwalne) oraz przy mocnym pedałowaniu (tutaj było bardzo nieprzyjemne). Poświęciłem dość sporo uwagi tylnej i przedniej przerzutce, raz jeszcze je wyregulowałem łącznie z weryfikacją odległości kółka przerzutki od największej tarczy kasety. Była również próba silnego "deptania" na korbę przy zaciśniętych hamulcach, łańcuch i kaseta ani nie drgnęła (ważę 100 kg więc myślę, że siła nacisku była wystarczająco duża).

Nic nie pomogło... rozkładam ręce po raz kolejny. Obawiam się, że musiałby to osobiście sprawdzić jakiś "rowerowy magik" bo zaczyna być to problem ponad moje możliwości. W tym momencie musiałbym wymienić bębenek i przetestować. Jeśli nie to, wymienić kasetę i łańcuch na nowe i przetestować. Wszystko OK jednak to ponad moje finansowe możliwości na obecną chwilę. Może coś robię źle, może brak mi doświadczenia i wiedzy ale to stwierdzić będzie w stanie ktoś mądrzejrzy kto przyjrzy się problemowi na żywo.

Czasami chciałbym się cofnąc do momentu kiedy rowerek zakupiłem, wówczas problemu nie było. Fakt, że osprzęt był całkiem inny jednak wszystko z czasem się zużywa i nalezy to wymienić. Zaczynam trochę "nienawidzić" mój rower przez ten śmieszny z pozoru problem choć gdzieś w głębi jeszcze go "uwielbiam":)

Napisano

Wysłałem Ci prywatną wiadomość. Przyczyn przeskakiwania może być wiele, ale wszystkie są raczej łatwe do zidentyfikowania i wyeliminowania dlatego dziwię się, że serwisy skapitulowały. Rzecz dzieje się na wszystkich dostępnych przełożeniach, czy jedynie na części? Może któreś z ogniw łańcucha jest zakute zbyt sztywno?

Napisano

Wysłałem Ci prywatną wiadomość. Przyczyn przeskakiwania może być wiele, ale wszystkie są raczej łatwe do zidentyfikowania i wyeliminowania dlatego dziwię się, że serwisy skapitulowały. Rzecz dzieje się na wszystkich dostępnych przełożeniach, czy jedynie na części? Może któreś z ogniw łańcucha jest zakute zbyt sztywno?

Nie testowałem szczegółowo i wnikliwie każdego możliwego przełożenia zapisując gdzie dokładnie nastąpił przeskok łańcucha. Zauważyłem jednak, że na pewno nie jest to jeden układ przód/tył. Kaseta i korba wyglądają na osprzęt w bardzo dobrej kondycji więc na początku wykluczyłem np. zużycie/uszkodzenie jednej bądź kilku zębatek kasety itp. bo gdyby tak było, wiedziałbym które kombinacje powodują przeskoki właśnie z uwagi na ocenę stanu kasety.

Napisano

Dokręciłeś tą śrubę z tyłu przerzutki ?

Widać, że łańcuch nie dokładnie opina zębatkę.

Może to jest przyczyną.

Ew. kup nową kasetę i wtedy sprawdź.

W ostateczności jeśli to nie kaseta, będziesz miał jedną w zapasie ))

Napisano

Dokręciłeś tą śrubę z tyłu przerzutki ?

Widać, że łańcuch nie dokładnie opina zębatkę.

Może to jest przyczyną.

Ew. kup nową kasetę i wtedy sprawdź.

W ostateczności jeśli to nie kaseta, będziesz miał jedną w zapasie ))

Przerzutka została ponownie wyregulowana, kółko zostało zbliżone do kasety jednak nie wpłynęło to w żaden sposób na jej działanie. Nie zdecyduję się w obecnej chwili na zakup nowej kasety gdyż uważam, że stan obecnej jest naprawdę dobry stąd zakup nowej nie znajduje u mnie uzasadnienia (tym bardziej, że nie jest koszt rzędu kilku złotych).

Najprawdopodobniej wezmę się za dokładne sprawdzenie bębenka, być może problem tkwi właśnie w nim. Jeśli to nie przyniesie efektu, będziemy myśleć co dalej.

Napisano

To ja proponuje wymienić łańcuch, tylko nie ten przereklamowany który posiadasz, bo to sztywny łańcuch i nie przeprasza, tylko kupić np. hg73 i skuć go pinem dla pewności a obecny zostawić dla nowej kasety.

Według mnie to nie bębenek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...