Skocz do zawartości

[Niezbędnik świeżego rowerzysty] Co kupic na początek

kamazik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli zamierzasz dbać o rower to od siebie polecam osłonkę neoprenową chroniącą przed obijaniem tylnego widelca (czy jak to zwą) łańcuchem.

Coś takiego:

http://allegro.pl/oslona-ramy-neopren-xlc-pod-lancuch-i3306977198.html

Zanim zamontowałem takie cudo w moim MTB, to po paru miesiącach użytkowania miałem już odpryski lakieru. :verymad:

A ja używam jako zabezpieczenia ramy starej dętki i kilku trytytek :P

Co do podstawowych akcesoriów to:

- oświetlenie,

- dzwonek.. sam muszę sobie kupić bo to niezwykle przydatna rzecz tam gdzie są ludzie ;)

- podręczne klucze i łyżki do opon (używam Topeak Mini 20 Pro oraz Topeak Shuttle Lever 1.2),

- licznik

Napisano

Niema sensu rzucać się na głęboką wodę z zakupami, bo może się okazać że połowa z tych rzeczy będzie zbędna.

1) Bezpieczeństwo czyli kask musowo

2) Zestaw do łatania dętki+łyżki ok 10 zł

3) Pompka + mały zestaw kluczy

4) Smarowidło do łańcucha niema co szaleć na początek z jakimiś uberdrogimi smarami (wziąć troszku na próbę)

Na początek starczy przejedziesz kilka razy trasę i wszystko czego ci potrzeba lub co znacząco poprawiło by samopoczucie wyjdzie na wierzch.

Napisano

Moja rada - odpuść sobie oświetlenie na przód oparte o diody LED.

W podobnej cenie możesz kupić latarkę na przód opartą o diodę CREE (minimum dioda cree Q5).

LED nie oświetli ci tak drogi jak CREE (no chyba, że będzie to DROGA lampka na LED).

Kup coś takiego i po sprawie

http://allegro.pl/taktyczna-latarka-zoom-500lm-cree-q5-aku18650-lad-i3339994736.html

Ktoś jeszcze to poleca? :) Ten zestaw nie ma mocowania :< 

Napisano

Poszukaj nas allegro, tak jak kolega wyżej wspomniał. Pełno kreS tam takich zestawów z mocowaniem.
Sam mam takiego typu. Co prawda nie używam go codziennie, ale latarka jest naprawę mocna. O trzymanie nie musisz też się martwić że spadnie lub coś w tym stylu. Jednak w moim modelu musiałem "zamortyzować" baterię chusteczką, gdyż na nierównościach zmieniało tryby święcenia (100% na 50% lub miganie).

Wysłane z mojego Pentagram Monster za pomocą Tapatalk 4

Mam z diodą Cree Q5 (z dopiskiem bl-8400 jakby miało top jakieś znaczenie)

Może tym warto się zainteresować:

http://allegro.pl/bl8bk-latarka-lampka-rowerowa-cree-75w-gratis-i3314942901.html

Napisano

Poszukaj nas allegro, tak jak kolega wyżej wspomniał. Pełno kreS tam takich zestawów z mocowaniem.

Sam mam takiego typu. Co prawda nie używam go codziennie, ale latarka jest naprawę mocna. O trzymanie nie musisz też się martwić że spadnie lub coś w tym stylu. Jednak w moim modelu musiałem "zamortyzować" baterię chusteczką, gdyż na nierównościach zmieniało tryby święcenia (100% na 50% lub miganie).

Mam z diodą Cree Q5 (z dopiskiem bl-8400 jakby miało top jakieś znaczenie)

Może tym warto się zainteresować:

http://allegro.pl/bl8bk-latarka-lampka-rowerowa-cree-75w-gratis-i3314942901.html

a zestaw tego typu? http://allegro.pl/latarka-cree-q5-1000-lm-komplet-rowerowy-zoom-aku-i3319364378.html

Napisano

Widzisz.

Są to produkty pokrewne, wypuszczane przez różne firmy, o podobnych parametrach. Mam podobną, więc jeśli weźmiesz pod uwagę moją powyższą wypowiedź to mógłbyś się nad tym zastanowić.

Dioda Q5, więc powinno być OK.

Napisano

Widzisz.

Są to produkty pokrewne, wypuszczane przez różne firmy, o podobnych parametrach. Mam podobną, więc jeśli weźmiesz pod uwagę moją powyższą wypowiedź to mógłbyś się nad tym zastanowić.

Dioda Q5, więc powinno być OK.

Właśnie zacząłem szukać z tą diodą i znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/latarka-zoom-cree-xr-e-q5-500lm-komplet-na-rower-i3336962706.html

Nie chce po prostu kupić sprzętu, który okaże się sh*tem a nie tym co podawane na aukcji...

Napisano

Wracając do początków posta to mieliscie racje, ze zycie zweryfikuje jakie akcesoria beda mi potrzebne :)

Na 3 jezdzie przy zjezdzie 48.5 km/h zlapalem kapcia i 3km walilem z buta do domu lasem.

A wiec zawsze trzeba mniec ze sobą:

- dentke, zapas

- lyzki

- latki w domu :)

W innym przypadku spacer moze byc troche meczący :)

Napisano

Dzwonek? Ludzie dzwonka też nie słyszą. Trąbkę! Na to reagują, bo im się podświadomie z autem kojarzy. Od mniejwięcej roku w Polsce wolno używać czegoś więcej niż trąbka i dzwonek, o ile nie jest to przeraźliwy dźwięk (brak definicji przeraźliwego dźwięku, np. dla większości jest to klakson samochodu, a nikt za to nie wlepia mandatów) więc do gry wchodzi nie tylko Airzound ale i Hornit.

Z okularów, jeżeli jeździsz gdzieś gdzie sezonowo jest dużo robactwa latającego, pyłków, kurzu lub opadów to rozejrzyj się za goglami motocyklowymi. Obecnie są dostępne w fasonach znacznie lżejszych niż te dla pilotów bombowców. Takie gogle doskonale chronią przed urazami oczu. W normalnych okularach zawsze coś tam od spodu zawiewało, a przy 35+ km/h lub na ruchliwej drodze to nic dobrego.

Jeżeli jeździsz po mieście, to na początek poszukaj opon z wkładką kewlarową, albo samej wkładki kewlarowej i zapomnij o jakichkolwiek zestawach naprawczych do dętek.

U -lock już był wymieniany przez innych użytkowników forum, ważne, aby nie zjeżdżać z jego jakością, np. tanie u-locki z marketu to kilka mm stali, która pęka od zimna, lub da się przeciąć nożycami które mieszczą się np. w plecacku.

Ubrania - tutaj z byciem pro można się wstrzymać, najważniejsza w tym wszystkim jest potówka. Mam kilka i praktycznie najlepiej spisuje się ta od endury - bardzo dokładnie przylega do ciała i tym samym odprowadza pot na zewnątrz. Z karimora mam dwie i jakoś sobie radzą, ale już nie tak dobrze, oraz mam jeszcze dwie typowo rowerowe, które poza wyglądem nie mają nic wspólnego z rowerem - mimo że rozmiarowo dopasowne, to nie przylegają do ciała, przez co pot ścieka po skórze do miejsc gdzie owa koszulka nie ma stref wentylacji i przykleja się do skóry. Bez plecaka jeszcze można w nich jeździć, ale jazda z plecakiem to masakra. Dobrze też zainwestować w buty rowerowe. NIe chodzi tutaj nawet o zapięcia do pedałów, tylko o to, że są dość sztywne, przez co energia z łydki nie jest tracona na uginanie stawów stopy tylko przekazywana na pedał. Wszystko inne to kwestia wygody i tego jak bardzo chcesz się gotować we własnym pocie.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...