Skocz do zawartości

[koło 28"] co kupić do Extrawheela zamiast zestawowego?

Partol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

wybieram się na kilka tygodni do Szwecji i mam zamiar kupić przyczepkę Extrawhhela, żeby zrzucić część gratów z bagażnika i mieć trochę więcej miejsca (w szczególności na jedzenie i picie, bo szukanie codziennie sklepu jest raczej nudne). Poczytałem o przyczepce i dowiedziałem się, że koło z zestawu jest dosyć marne podobno. No i mam pytania dwa:

1. Czy rzeczywiście koło z zestawu jest takie marne? Wybieram się w spokojne rejony, żadnych harkorów nie uprawiam, asfalt, polne drogi, czasem jakieś ścieżki w lesie. Raczej snuję się na rowerze gdzie mnie oczy poniosą zamiast chcieć koniecznie gdzieś dojechać.

2. Co w zamian? Jeżdżę na Scott Sportster P4 z 2007 z kołami Alex G 6000, 32-hole i najchętniej kupiłbym takie samo, ale nie mogę znaleźć. Pewnie już nie produkują. Najlepiej, żeby nie kosztowało dużo więcej niż 100 zł (bez opony), bo przyczepka sama w sobie swoje kosztuje i nie chcę przeginać z wydatkami przed wyjazdem, tym bardziej, że jeżdżę gdzieś dalej raz w roku (wypożyczać przyczepki mi się za bardzo nie opłaca, wolę ewentualnie sprzedać po powrocie).

Napisano

W zeszłym roku przed długim wyjazdem robiłem testy obciążonego 30kg extrawheela z różnymi kołami.Najlepiej wypadło koło 26cali z oponą Schwalbe Marathon 1,5 cala.Zalety : koło 26 jest w tym samym budżecie z założenia mocniejsze,obniżony środek ciężkości poprawia stabilność,szersza opona to lepsza amortyzacja.

Wady :brak "kompatybilności" z przednim kołem roweru,konieczność wożenia ekstra dętki.

Wybrałem 26,nie było żadnych problemów,nawet na wąskich ścieżkach wystarczało prześwitu pod sakwami.

Napisano

W zeszłym roku przed długim wyjazdem robiłem testy obciążonego 30kg extrawheela z różnymi kołami.Najlepiej wypadło koło 26cali z oponą Schwalbe Marathon 1,5 cala.Zalety : koło 26 jest w tym samym budżecie z założenia mocniejsze,obniżony środek ciężkości poprawia stabilność,szersza opona to lepsza amortyzacja.

Wady :brak "kompatybilności" z przednim kołem roweru,konieczność wożenia ekstra dętki.

Wybrałem 26,nie było żadnych problemów,nawet na wąskich ścieżkach wystarczało prześwitu pod sakwami.

Dzięki za info, ale jakoś nie chcę mieć dodatkowego rozmiaru koła w zestawie, bo jak sam zauważyłeś jest to kłopotliwe obsługowo. Zostanę jednak przy 28".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...