komisarz Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Hej! Tydzień temu byłem ze znajomym na mazurach trochę poskakaliśmy w lesie i moja tytułowa obręcz się poddała. Skrzywiła się i mam sporą ósemkę. Koło zahacza o ramę w każdym razie do wymiany. Byłem w serwisie, zaproponowali mi "dm" 13 (pan bardzo niewyraźnie mówił na pewno była 13 ale szukałem w necie i nie ma takiego modelu cena 80zł. Prosiłbym o jakąś propozycję od Was. Moja waga 85kg, jazda - miasto 60/40 teren no i sporadycznie trochę poskacze. rozmiar 26 cali, 32 szprychy, hamulec tarcza. Pozdrawiam i z góry dzięki.
qwaq Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 Dartmoor Raider - wytrzymała i niespecjalnie ciężka.
justhe Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Żadne Dartmoory... Kup porządnego Mavica z Maxtalu i niech Ci to ktoś porządnie zaplecie. Do końca życia będziesz na tym jeździł.
swimfan Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Hej! Tydzień temu byłem ze znajomym na mazurach trochę poskakaliśmy w lesie i moja tytułowa obręcz się poddała. Skrzywiła się i mam sporą ósemkę. Koło zahacza o ramę w każdym razie do wymiany. Byłem w serwisie, zaproponowali mi "dm" 13 (pan bardzo niewyraźnie mówił na pewno była 13 ale szukałem w necie i nie ma takiego modelu cena 80zł. Prosiłbym o jakąś propozycję od Was. Moja waga 85kg, jazda - miasto 60/40 teren no i sporadycznie trochę poskacze. rozmiar 26 cali, 32 szprychy, hamulec tarcza. Pozdrawiam i z góry dzięki. ex 721:) a juz na pewno ex 729 ale to juz duzy klocek predzej Ty sie polamiesz niz to zmeczysz;/. Cena ne zacheca, ja moze nie skacze ale spokojnie 115 kg wytrzymuje, szprychy jakies bez cieniowania:)DT moze byc champion.
qwaq Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 @swimfan cena 80zł. @justhe A jakiego on Mavica kupi za 80zł? A Dartmoor Raider to bardzo polecana obręcz, poczytaj trochę.
Carbon Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Miałem Mavica XM317 i nie polecam. Obecna obręcz Alexrims ACE 18 jest duzo lepsza, i waga realna 430gram.
justhe Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 @swimfan @justhe A jakiego on Mavica kupi za 80zł? A Dartmoor Raider to bardzo polecana obręcz, poczytaj trochę. No fakt, nie zauważyłem kryterium ceny.
Pymyn Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Miałem Mavica XM317 i nie polecam. Obecna obręcz Alexrims ACE 18 jest duzo lepsza, i waga realna 430gram. Ja natomiast mam Mavica XC 717. Przejechane 4500km, oddałem do centrowania i się okazało, że jest zbita i nienaprawialna. Nie skakałem na tym nigdy, czasami zjechałem z 3 schodków na mieście. Głównie jeździłem po mieście no i trochę po lesie. Ogółem zawiodłem się bo przepłaciłem za to cholerstwo jak diabli.
deF Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Nigdy nie rozumiałem zadziwiająco dobrej renomy Mavica, biorąc pod uwagę, że zdarza się tym obręczom klęknąć jak innym, a są ze dwa razy droższe od np. Alexów, o których osobiście złego słowa powiedzieć nie mogę. Wracając do wątkowego pytania, sam za jakiś czas będę zmieniał kółka i na celowniku mam Alexy SX44 lub FR30 – ważą podobnie (i przyzwoicie), mają odmienne konstrukcje, acz ciężko powiedzieć czym się tak realnie różnią, opinie jeśli gdzieś są, to głównie pozytywne. Niestety spora część oferty tego producenta jest u nas niedostępna. Ceny przyzwoite, acz kapkę ponad budżet.
justhe Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Ja natomiast mam Mavica XC 717. Przejechane 4500km, oddałem do centrowania i się okazało, że jest zbita i nienaprawialna. Nie skakałem na tym nigdy, czasami zjechałem z 3 schodków na mieście. Głównie jeździłem po mieście no i trochę po lesie. Ogółem zawiodłem się bo przepłaciłem za to cholerstwo jak diabli. Ja do tej pory używam (będzie ponad 10 lat) Mavica XC517. 717 zastąpiła ten model i wygląda na identyczną. Przejechane na tym naście (a może nawet >20) tysięcy km. Ścianki prawie przetare od V-braków. W oponach 6 barów. I ciągle prosta. A nie oszczędzam specjalnie roweru. Oczwiście nie jest to rower do szaleństw, ale lekko nie ma. W kółku ważna jest jakość zaplecenia. I na tym nie warto oszczędzać. Kiepski fachowiec może pogrążyć najlepsze obręcze.
komisarz Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Napisano 22 Czerwca 2013 Dzięki za tak obfity odzew. Cena ktorą podałem to cena jaką zaproponowano mi w serwisie za tę obręcz której nie mogę namierzyć w internecie. Sory za słabe sprecyzowanie, ale fakt też jest taki że z nowym nabytkiem chciałbym się zmieścić w okolicach 100zł. Również jak kupowałem rower, mówiono mi że Mavic jest rewelacyjny, ale jak widać kolejny raz potwierdza się, że ceny nie zawsze idą w parze z jakością. Trochę poczytałem i jest sporo opinii, iż rzeczywiście dużo zależy od porządnego zaplecenia szprych. Więc temat zakończy się pewnie na kupnie jakiegoś Alexa i oddaniu sprzętu w ręce profesjonalisty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.