Cragmite Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Witam, Sprawa ma się tak: kupiłem koła zbudowane na obręczach Stars J19DG (szerokość wewnętrzna 19 mm) oraz opony Schwalbe Smart Sam 2.1. Dopiero gdy kurier dostarczył mi owe przedmioty zauważyłem pewną nieścisłość - a mianowicie opony są trochę za duże na obręcze (przynajmniej teoretycznie). Na obręczy dostrzegłem napisik "1.75 - 1.95", który zapewne wszyscy wiedzą co oznacza. Od tego górnego progu 1.95 do opony brakuje 0.15 cala (4 milimetry). Korzystając z tabelek z tego tematu: http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ Wywnioskowałem, że obręcz 19 mm którą posiadam nie jest rekomendowana dla 53 mm opony (co prawda w tabelce są wartości 50 i 54, ale 53 traktuję jak 54). Co prawda opona jest wg tej tabelki minimalnie za duża, ale jednak za duża. Jednak druga tabelka dodała mi otuchy, gdyż wg niej rozwiązaniem problemu jest nie pompować bardziej niż do 3,8 atmosfery (opony SS mają zakres ciśnienia 2,5 - 4 bar, więc i tak bym jeździł na ~3,5 atmosfery). I tutaj pytanie: Czy na pewno nic mi nie grozi, zakładając że będę jeździł na wymienionych wyżej obręczach i oponach z dętkami napompowanymi na około 3,5 atmosfery? Dodam, że ważę 80 kg i preferuję średnio-agresywny tryb jazdy (niedzielnym rowerzystą nie jestem, ale pomysłów w stylu DH na MTB również nie miewam). Czekam na odpowiedź, Pozdrawiam!
jasinski21444 Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Ja miałem smart samy 2.25 na obręczy 17 . Jeździj i sie nie martw
seraph Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Dokładnie. Ja mam Rocket Rony 2,25" na 17 mm i też się jeździ nawet na asfalt jak już muszę pompuję prawie 4 bary i nic się oprócz profilu "żarówki" nie robi... Miłej jazdy.
Cragmite Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 Widzę, że tutaj się jeździ na jeszcze szerszych oponach do jeszcze węższych obręczy. Dzięki za pomoc chłopaki, uspokoiliście mnie. Temat chyba został wyczerpany.
deF Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Dodam jeszcze, że w moich Smart Samach 2.25 szerokość balona to ~50 mm, Schwalbe trochę ściemnia z tymi rozmiarami (podobnie zresztą jak i inni producenci). U mnie na Alexie XT16 z przodu też nie ma najmniejszych problemów, z tym że ja raczej nie przekraczam 2.5 atm (choć nie wiem jakie to miałoby mieć znaczenie).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.