Skocz do zawartości

[do 2000 zł] Damski, miejski - Unibike Citizen v. Herkules Uno 7 ?

Jomi

Rekomendowane odpowiedzi

Kolegów, którzy najwyraźniej z pełną osłoną łańcucha nie mieli do czynienia proszę o niedemonizowanie.

Mam już trzeci rower z taka osłoną. Do zdjęcia łańcucha z zębatki i odkręcania koła, z reguły wystarczy zdjąć tylną zaślepkę, którą zdejmuje się na zatrzask. Mi to zajmuje ok 15 sek. a nie jestem serwisantem ani mechanikiem.

Zdjęcia całej osłony wymaga odkręcanie dwóch śrubek i odchylenia zatrzasków. Niedawno robiłem to w nowym rowerze (2 - 3 minuty z reguły wystarczy). Jeśli jakiś serwis kasuje za to ekstra 50zł to wynika to tylko z ich podejścia do klienta (wykorzystania jego niewiedzy).

Jesli Cossack Elegance w realu rozmiarowo Ci pasuje, a przy okazji jego wyposażenie  w pełni odpowiada planowanemu zastosowaniu, to nie ma co się zastanawiać.

Ewentualnie, sprawę tylnej opony możesz podnieść w negocjacjach poprzedzających zakup i spytać się sprzedawcy, czy wymieniłby ją za dopłatą na inną tj. z zaawansowaną wkładką systemu antyprzebiciowego (np. Marathon Plus – jej cena to ok.110 zł).

Do rozważanych wcześniej zalet rowerów z hamulcem w pedałach (tzw. typu kontra), dodałbym jeszcze możliwość jazdy (oczywiście nieszybkiej) z trzymaną w lewej ręce parasolką, bo hamulec przedni i manetka biegów jest po prawej stronie.

Na 99 % się zdecydowałam :) rower muszę zamówić przez net, bo u mnie w mieście ich nie ma.

Czy wymiana jednej opony (tylnej) wystarczy czy myśleć również o przedniej ?

Umiejscowienie przedniego hamulca i manetki po prawej stronie to niewątpliwa zaleta dla leworęcznych :D ...ale za to parasolką w lewej ręce cuda będę mogła wyprawiać ;)

Kolegów, którzy najwyraźniej z pełną osłoną łańcucha nie mieli do czynienia proszę o niedemonizowanie.

Mam już trzeci rower z taka osłoną. Do zdjęcia łańcucha z zębatki i odkręcania koła, z reguły wystarczy zdjąć tylną zaślepkę, którą zdejmuje się na zatrzask. Mi to zajmuje ok 15 sek. a nie jestem serwisantem ani mechanikiem.

Zdjęcia całej osłony wymaga odkręcanie dwóch śrubek i odchylenia zatrzasków. Niedawno robiłem to w nowym rowerze (2 - 3 minuty z reguły wystarczy). Jeśli jakiś serwis kasuje za to ekstra 50zł to wynika to tylko z ich podejścia do klienta (wykorzystania jego niewiedzy).

dziękuję za info, w serwisie wiedzą zabłysnę w razie kłopotów ;)

Na 99 % się zdecydowałam :) rower muszę zamówić przez net, bo u mnie w mieście ich nie ma.

Rower Cossack Elegance zamówiony :) i....już w drodze do mnie.

Zadam relację z pierwszej jazdy w czwartek.

Teraz oczywiście myślę nad zabezpieczeniami... co bym trochę więcej rowerem mogła pojeździć po mieście , a nie tylko dom-praca.

Teraz oczywiście myślę nad zabezpieczeniami...

Ja w pierwszej kolejności polecam do tego rodzajów rowerów blokadę (zapięcie typu podkowa) tylnego koła na kluczyk:

http://www.rowerystylowe.pl/c-83/blokady-kola-podkowy

Twój Cossack Elegance jest do tego przystosowany – w osłonie tylnego koła są stosowne otwory, zaś w tylnym widelcu ma (na razie zaślepione) otwory do przykręcenia podkowy.

W drugiej kolejności dobrą linkę lub łańcuch, bo za dużo u nas jest jeszcze stojaków typu “wyrwikółko”.

Ja w pierwszej kolejności polecam do tego rodzajów rowerów blokadę (zapięcie typu podkowa) tylnego koła na kluczyk:

http://www.rowerystylowe.pl/c-83/blokady-kola-podkowy

Twój Cossack Elegance jest do tego przystosowany – w osłonie tylnego koła są stosowne otwory, zaś w tylnym widelcu ma (na razie zaślepione) otwory do przykręcenia podkowy.

W drugiej kolejności dobrą linkę lub łańcuch, bo za dużo u nas jest jeszcze stojaków typu “wyrwikółko”.

o podkowie pomyślałam :D w Holandii jeździłam na rowerze z zamontowaną podkową i łańcuchem.

Mam nadzieję, że serwis sprawnie mi ją zamontuje ;)

Linki i plecionki sobie odpuść. Tylko łańcuch lub ulock. Jeżeli tak jak kolega radzi, zdecydujesz się na podkowę, to można od razu do niej dokupić łańcuch i podkowa będzie służyła jako kłódka, co jest wygodnym rozwiązaniem.

o linkach czy plecionkach nie myślę.

Zamówiłam u-locka Abusa mini i zastanawiam się jeszcze nad łańcuchem.

http://www.rowerystylowe.pl/p-3087/lancuch-abus-ivy-9100

Łańcuch brałabym kiedy wiadomo, że będą do spięcia 2 rowery albo zostawiając rower na dłużej (basen, kino)

Ze swoim rowerem terenowym ;) się nie rozstaję... tyle co na 3 min wchodząc do sklepu po napój :D mając rower w zasięgu wzroku zapinam  linką za ponad stówkę marki Axa, ale dokonując zakupu byłam nieuświadomiona odnośnie skali złodziejstwa  :verymad:

Rower miejski inne ma przeznaczenie, a skoro chcę z niego korzystać muszę pomyśleć o "dodatkach" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...