Burak Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Kolegów, którzy najwyraźniej z pełną osłoną łańcucha nie mieli do czynienia proszę o niedemonizowanie. Mam już trzeci rower z taka osłoną. Do zdjęcia łańcucha z zębatki i odkręcania koła, z reguły wystarczy zdjąć tylną zaślepkę, którą zdejmuje się na zatrzask. Mi to zajmuje ok 15 sek. a nie jestem serwisantem ani mechanikiem. Zdjęcia całej osłony wymaga odkręcanie dwóch śrubek i odchylenia zatrzasków. Niedawno robiłem to w nowym rowerze (2 - 3 minuty z reguły wystarczy). Jeśli jakiś serwis kasuje za to ekstra 50zł to wynika to tylko z ich podejścia do klienta (wykorzystania jego niewiedzy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jomi Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Jesli Cossack Elegance w realu rozmiarowo Ci pasuje, a przy okazji jego wyposażenie w pełni odpowiada planowanemu zastosowaniu, to nie ma co się zastanawiać. Ewentualnie, sprawę tylnej opony możesz podnieść w negocjacjach poprzedzających zakup i spytać się sprzedawcy, czy wymieniłby ją za dopłatą na inną tj. z zaawansowaną wkładką systemu antyprzebiciowego (np. Marathon Plus – jej cena to ok.110 zł). Do rozważanych wcześniej zalet rowerów z hamulcem w pedałach (tzw. typu kontra), dodałbym jeszcze możliwość jazdy (oczywiście nieszybkiej) z trzymaną w lewej ręce parasolką, bo hamulec przedni i manetka biegów jest po prawej stronie. Na 99 % się zdecydowałam rower muszę zamówić przez net, bo u mnie w mieście ich nie ma. Czy wymiana jednej opony (tylnej) wystarczy czy myśleć również o przedniej ? Umiejscowienie przedniego hamulca i manetki po prawej stronie to niewątpliwa zaleta dla leworęcznych ...ale za to parasolką w lewej ręce cuda będę mogła wyprawiać Kolegów, którzy najwyraźniej z pełną osłoną łańcucha nie mieli do czynienia proszę o niedemonizowanie. Mam już trzeci rower z taka osłoną. Do zdjęcia łańcucha z zębatki i odkręcania koła, z reguły wystarczy zdjąć tylną zaślepkę, którą zdejmuje się na zatrzask. Mi to zajmuje ok 15 sek. a nie jestem serwisantem ani mechanikiem. Zdjęcia całej osłony wymaga odkręcanie dwóch śrubek i odchylenia zatrzasków. Niedawno robiłem to w nowym rowerze (2 - 3 minuty z reguły wystarczy). Jeśli jakiś serwis kasuje za to ekstra 50zł to wynika to tylko z ich podejścia do klienta (wykorzystania jego niewiedzy). dziękuję za info, w serwisie wiedzą zabłysnę w razie kłopotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jomi Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Na 99 % się zdecydowałam rower muszę zamówić przez net, bo u mnie w mieście ich nie ma. Rower Cossack Elegance zamówiony i....już w drodze do mnie. Zadam relację z pierwszej jazdy w czwartek. Teraz oczywiście myślę nad zabezpieczeniami... co bym trochę więcej rowerem mogła pojeździć po mieście , a nie tylko dom-praca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goncian Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Teraz oczywiście myślę nad zabezpieczeniami... Ja w pierwszej kolejności polecam do tego rodzajów rowerów blokadę (zapięcie typu podkowa) tylnego koła na kluczyk: http://www.rowerystylowe.pl/c-83/blokady-kola-podkowy Twój Cossack Elegance jest do tego przystosowany – w osłonie tylnego koła są stosowne otwory, zaś w tylnym widelcu ma (na razie zaślepione) otwory do przykręcenia podkowy. W drugiej kolejności dobrą linkę lub łańcuch, bo za dużo u nas jest jeszcze stojaków typu “wyrwikółko”. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Linki i plecionki sobie odpuść. Tylko łańcuch lub ulock. Jeżeli tak jak kolega radzi, zdecydujesz się na podkowę, to można od razu do niej dokupić łańcuch i podkowa będzie służyła jako kłódka, co jest wygodnym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jomi Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ja w pierwszej kolejności polecam do tego rodzajów rowerów blokadę (zapięcie typu podkowa) tylnego koła na kluczyk: http://www.rowerystylowe.pl/c-83/blokady-kola-podkowy Twój Cossack Elegance jest do tego przystosowany – w osłonie tylnego koła są stosowne otwory, zaś w tylnym widelcu ma (na razie zaślepione) otwory do przykręcenia podkowy. W drugiej kolejności dobrą linkę lub łańcuch, bo za dużo u nas jest jeszcze stojaków typu “wyrwikółko”. o podkowie pomyślałam w Holandii jeździłam na rowerze z zamontowaną podkową i łańcuchem. Mam nadzieję, że serwis sprawnie mi ją zamontuje Linki i plecionki sobie odpuść. Tylko łańcuch lub ulock. Jeżeli tak jak kolega radzi, zdecydujesz się na podkowę, to można od razu do niej dokupić łańcuch i podkowa będzie służyła jako kłódka, co jest wygodnym rozwiązaniem. o linkach czy plecionkach nie myślę. Zamówiłam u-locka Abusa mini i zastanawiam się jeszcze nad łańcuchem. http://www.rowerystylowe.pl/p-3087/lancuch-abus-ivy-9100 Łańcuch brałabym kiedy wiadomo, że będą do spięcia 2 rowery albo zostawiając rower na dłużej (basen, kino) Ze swoim rowerem terenowym się nie rozstaję... tyle co na 3 min wchodząc do sklepu po napój mając rower w zasięgu wzroku zapinam linką za ponad stówkę marki Axa, ale dokonując zakupu byłam nieuświadomiona odnośnie skali złodziejstwa Rower miejski inne ma przeznaczenie, a skoro chcę z niego korzystać muszę pomyśleć o "dodatkach" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jomi Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Wczoraj zrobiłam na nowym rowerze pierwszą przejażdżkę po mieście . Dzisiaj pojechałam do pracy rowerem jest nieźle Dobrze, że wybrałam mieszczucha co ma 7 biegów, z 3 biegami szlag by mnie trafił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 A więc życzę wielu kilometrów bezawaryjnej jazdy i czerpania przyjemności z poruszania się nowym nabytkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.