Skocz do zawartości

[Książki] o kolarstwie, o treningach, o rowerach, podręczniki, historia, turystyczne opowieści...

parmenides

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie,

A może by zebrać wszystkie te nasze książkowe przygody rowerowe do tak zwanej kupy?

Proponuję tutaj wpisywać dobre tytuły, na które trafiliście. Krótki opis książki mile widziany, może fragment, który pokaże o czym to coś jest lub jakim językiem jest napisane. Koniecznie tytuł, autor, wydawnictwo, rok wydania.

Może uda nam się zebrać jakąś rowerową i kolarską bibliotekę. Do tej pory książki pojawiały się w różnych tematach, a tak będzie łatwiej trafić na literaturę.

Na rozpoczęcie polecam: "Wyścig tajemnic" autorstwa Tylera Hamiltona i Daniela Coyle. Wydawnictwo Sine Qua Non, Kraków 2013, tłumaczenie Konrad Mazur. Książka opowiada o regułach rządzących w zawodowym peletonie, o dopingu, o tym jak daleko wyczynowy sport odszedł od swoich korzeni, o świecie, w którym pieniądze, ambicje i korupcja doprowadzają do szału lub samobójstwa. O lekarzach bez skrupułów, o pseudo trenerach, o ludzkich charakterach. Napisana dobrym językiem za sprawą Daniela Coyle. Napisana z werwą za sprawą Hamiltona.

Fragment:

"Wiedziałem, że Fuentes był zajętym człowiekiem. Wiedziałem, że pracował z innymi kolarzami - powiedział mi o Ullrichu i Basso. Okazało się jednak, że nie prowadzi ekskluzywnych usług dla elity kolarstwa, ale był wręcz jednoosobowym supermarketem, wyposażając jakieś pół peletonu. Oficjalnie policja powiązała z nim 41 kolarzy. Nieoficjalnie mówiło się, że sportowców mogło być znacznie więcej, włączając tenisistów i piłkarzy. Prokuratorzy policzyli, że w pierwszym kwartale 2006 roku Ufe zarobił 470000 euro, czyli 564000 dolarów.

Jonathan Vaughters: W kwestii Fuentesa i jemu podobnych należy zdaç sobie sprawę z tego, że są lekarzami "od dopingu" nie bez przyczyny. Ne udało im się wybić w bardziej konwencjonalnych sprawach, więc nie są raczej najlepiej zorganizowani. Dlatego pozostawiają na słońcu torebkę krwi, bo zamówili kolejną lampkę wina w kawiarni..."

Fascynująca i przerażająca historia. Serdecznie polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...