Skocz do zawartości

[+/-5000zł] Rower MTB - Full

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Planuje kupic rower w granicach ok 5tys zł. Musi byc nowy ponieważ chce kupic go na raty. Mocno zasnanawiam sie nad fullem Cube AMS lub XMS. Chyba że macie inne propozycje w tym przedziale cenowym? Proszę o propozycje i porady. Do tej pory jedziłem tylko na rowerach hardtail. Kilka dni termu mialem mozliwosc jazdy na full'u i jestem milo zaskoczony. Nie wiem tylko czy full w tych pieniądzach bedzie spełniał swoja rolę...

http://allegro.pl/cube-ams-100-20-black-blue-white-2012-i3311291147.html

http://allegro.pl/rower-mtb-full-suspension-cube-xms-120-2013-r-18-i3315461397.html

Pozdrawiam

Napisano

Bardzo zróżnicowany teren od polnych lub asfaktowych dróg, długich podjazdow po ostre strome kamieniste zjazdy...

Ile masz wzrostu?

Polecam Gianta Trance X2. Tutaj masz test tego roweru. On katalogowo jest droższy ale po negocjacjach możesz sporo ugrać:)

Napisano

Ile masz wzrostu?

Polecam Gianta Trance X2. Tutaj masz test tego roweru. On katalogowo jest droższy ale po negocjacjach możesz sporo ugrać :)

Nieco ponad 180cm. W ciągu ostatnich kilku dni objezdzilem sporo sklepów na kilku rowerach jezdziłem, sprzedawcy proponiowali mi równiesz sztywniaka na kołach 29  w tej cenie juz na niezłym osprzecie z dobrym rockiem lub nawet foxem... Cięzki wybór :(

Napisano

Nieco ponad 180cm. W ciągu ostatnich kilku dni objezdzilem sporo sklepów na kilku rowerach jezdziłem, sprzedawcy proponiowali mi równiesz sztywniaka na kołach 29  w tej cenie juz na niezłym osprzecie z dobrym rockiem lub nawet foxem... Cięzki wybór :(

jak masz ponad 180 cm to bierz 29, ja mam 182 i mam 29, w życiu nie przesiadłbym się na 26. Z tego co pisałeś to chcesz jeździć także podjazdy i kamieniste zjazdy a więc wg mnie HT to tak średnio bym Ci polecał. No chyba że zamierzasz się ścigać to wtedy HT XC jak najbardziej. Ale jeśli wolisz wolne, spokojne tripy nie tylko po szutrach to bierz fulla. Osprzęt zawsze możesz potem wymienić, ramę też ale to już dużo droższa sprawa...

Czytałeś o tym Giancie Trance X2?

Napisano

Czytałem. Rower świetny klasę lepszy od tych cube z pierwszego posta tylko cena trochę mnie przeżera... jeśli faktycznie udałoby mi sie wynegocjować lepsza to chyba najlepsza opcja :)

Napisano

Czytałem. Rower świetny klasę lepszy od tych cube z pierwszego posta tylko cena trochę mnie przeżera... jeśli faktycznie udałoby mi sie wynegocjować lepsza to chyba najlepsza opcja :)

Sam chciałem go kupić więc wiem, że można sporo ugryźć z ceny nawet do 20%. Nie kupiłem go tylko dlatego, że powiększył mi się budżet i kupiłem droższą zabawkę.

Napisano

To spójrz na Trance X4 który spełni Twoje założenia budżetowe a i tak konstrukcja zawieszenia jest tutaj najważniejsza, a ta w przypadku Trance jest wzorowa. I przy twoim wzroście branie 29 to wg mnie bez sensu. Ja mam 190 i jeżdżę na Trance 26" i żeby nie było to przysiadłem się do jakiegoś Speca 29 i na pewno więcej na kozę tego typu nie wsiądę.

Napisano

Najlepiej jedź do sklepu i przejedź się i jednym i drugim. Który będzie Ci bardziej pasował to kupisz:)  Każdy będzie Ci zachwalał i udowadniał wyższość Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy:) Wiem bo sam też szukałem bike dla siebie. Poszedłem do sklepu, przetestowałem parę modeli i wybrałem najlepszy dla siebie.

Trance X4 to model z 2012 jeśli robi Ci to różnicę:) A test 29era czytałeś więc nie muszę zachwalać:)

Napisano

No właśnie... konstrukcja ramy. W sklepie powiedzieli ze lepiej jest jak damper jest wyzej tak jak np w Scoccie Sparku a nie tak jak w Giancie na dole.

Napisano

Taaa, w sklepie gadają różne głupoty żaby sprzedać to co mają, może pójdź do sklepu gdzie nie pracują naciągacze.

Niestety Spark to trochę inna jazda niż Trance. A jakie prowadzenie Tobie odpowiada ?

Napisano

Nie mam porównania niestety bo jeździłem tylko na fullu Cube i było średnio. Gianta nigdzie nie maja a za 2 tygodnie bede miał możliwość przetestowania kilku modeli Scotta.

Napisano

Nie mam porównania niestety bo jeździłem tylko na fullu Cube i było średnio. Gianta nigdzie nie maja a za 2 tygodnie bede miał możliwość przetestowania kilku modeli Scotta.

SCOTT dobra marka ale droga a powiedziałbym nawet bardzo droga.

Teraz właśnie jestem na etapie wymianie roweru.

Oglądałem i przymierzałem hartail i fulla SCOTT`a i GIANT`a ale po przeczytaniu artykułów w BikeBoard zainteresowałem się na dobre marką CANYON.

W czerwcowym numerze jest porównanie 4 fulli za ok.8000,- a w kwietniowym test 29 sztywniaków za ok.5000. I w jednym i drugim CANYON ma bardzo pozytywne opinie. 

Ostatecznie zamówiłem 3 dni temu CANYONA NERVE 7.9 i czekam  z niecierpliwością na kuriera :)

Napisano

A jak wypadł test sztywnych za ok 5tys? Co jest warte polecenia?

No cóż CANYON dostał dużo plusów za rozwiązania które dotychczas były stosowane w rowerach z "górnej półki"

Nie mam gazety pod ręką ale chyba był najlżejszy ze wszystkich testowanych. 

W poniedziałek mogę napisać więcej o pozostałych.....a najlepiej dorwać gazetę i poczytać bo warto

Napisano

witam na forum jestem nowy wiec sorki ewentualne głupoty które zaraz napisze. potrzebuje pomocy w znalezieniu roweru dla faceta czyli mnie. generalnie trudno mi powiedzieć czego konkretnie potrzebuje ale w skrócie to taki żeby pojeździć z córką (ma swój rowerek i "uczy" się jeździć) a i sam chętnie bym pojeździł kiedyś sporo km jeździłem i frajde to sprawiało. trochę tylko technika poszła do przodu a jak się nie interesował człowiek kilka lat (15?) to jakoś nie wiadomo jak zacząć co jest dobre a co złe itd jaka rama jakie koła amortyzatory czy nie 26" czy 29"  normalnie się pogubiłem nawet nie wiem czy sam mógłbym go poskładać więc doświadczonych proszę o pomoc jak były by potrzebne informacje chętnie udzielam proszę o pomoc dzieki

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...