Skocz do zawartości

[Lusterko] Znow pytanie o lusterko

Alosza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przepraszam, jestem nowym uczestnikiem forum, wyszukiwarka tutaj na "lusterko" niewiele wyjasnila, niestety.

Dopisać pytanie w istniejacym temacie nie mogłem - napisane, że temat został zamknięty. Moja pierwsza próba wpisu

tutaj skonczyla sie usunieciem pytania, wiec powtarzam, dodajac slowo kluczowe w klamrach.

Nigdy nie maialem lusterka rowerowego, mimo tego, ze jezdze duzo (8600 km w ubieglym sezonie, na przyklad),

i chyba lusterko trzeba miec.

Na stronie sklepu SzumGum - mnostwo modeli, z ktorych podobaja sie

Zefal Spy (47 zl), Zefal Espion (60 zl), Zefal Dooback (59 zl) oraz lusterko na kask.

Co wybrac z tego - albo, byc moze, poradzicie cos innego?

(Wedlug wyszukiwarki, ktos radzil lusterko z Dekathlonu, ale

dodany link nie pokazal lusterka, tylko ogolne wejscie na strone sklepu).

Z gory dziekuje za rady!

Napisano

Szosa czy teren. Jak jazda w krzakach to lusterko jest zbędnym dodatkiem, na szosie przydatne.

Głównie szosa, rzeczywiście.

Napisano

chyba lusterko trzeba miec.

Nie trzeba, przepisy nic o tym nie wspominają... :teehee:

Moim zdaniem lusterko przy rowerze to zbędny gadżet, (i kolejna rzecz na którą trzeba uważać, żeby nie uszkodzić), ale niektórzy używają i najwyraźniej im pasuje.

Natomiast może być użyteczne w mieście, jeżeli masz problemy z szyją.

Napisano

Nie trzeba, przepisy nic o tym nie wspominają... :teehee:

Moim zdaniem lusterko przy rowerze to zbędny gadżet, (i kolejna rzecz na którą trzeba uważać, żeby nie uszkodzić), ale niektórzy używają i najwyraźniej im pasuje.

Czasem w swoich wycieczkach trafiam na drogi z dosc napetym ruchem samochodowym, wlasnie dlatego pytam o lusterko.

.

Napisano

Miałem lusterka Zefal Dooback. Do bani. Jest to plastik powleczony jakimś odblaskowym sreberkiem. Lusterka miałem w zeszłym roku. Nie przetrwały okresu jesienno/zimowego. Sreberko na obu lusterkach zaczęło dostawać bąbli i łuszczyć się. Odradzam. 

Napisano

Jeżeli pomykasz na mtb lub crosie polecam te - http://www.ambike.pl/rogi-z-lusterkiem-topeak-bar-n-mirror.html

Pomykam na nich 3 sezon. Mają parę drobnych niedociągnięć, ale jestem z nich zadowolony.....

Dzieki za info, ale rogow tez nigdy nie uzywalem i na razie ich nie potrzebuje, mimo tego, ze jezdze duzo (rekord dobowy - 360 km).

Rower mam Unibike Zethos (trekingowy - dodalem bagaznik, blotniki, zmienilem siodelko i t.p drobiazgi). Kierownica - prosta, bez

zadnych bajerow.

Napisano

Te odchylane lusterka to też aluminium?

Nie, już plastik....ale daje radę...

Mają regulację wokół własnej osi - jak już odchylisz?

Tak, z zapadką "ząbkową" żeby się nie przestawiało w terenie, lub dziurach na naszych drogach (czyt: też terenie hehe)

Napisano

Też szukam lusterka. Obecnie mam jakieś noname wypukłe, szeroki kąt widzenia i słaba widoczność na zasięg, obiekty wydają się dalej jak są albo są słabo widoczne. Zresztą już się rozklekotało i się nie trzyma w kierownicy (wpuszczane). Myślę nad Cateye 500G (albo 300G) lub nad którymś modelem zefala. Ogólnie mam pytanie czy nie zniekształcają te lusterka pola widzenia w nich.

Ogólnie jak się dużo jeździ po szosie czy mieście to się przydaje.

Napisano

Zapomniałem dodać, że obecnie mam lusterka Cateye MB-500G. Są duże i bardzo dobrze w nich wszystko widać.

Popieram - przez różne lusterka "przechodziłem" szukając "złotego środka", w tym Zefale,

ale właśnie to jedno lustro Cataye uważam za najlepsze do użytku na drodze i w ruchu miejskim Great.gif

...Moim zdaniem lusterko przy rowerze to zbędny gadżet, (i kolejna rzecz na którą trzeba uważać, żeby nie uszkodzić), ale niektórzy używają i najwyraźniej im pasuje.

Natomiast może być użyteczne w mieście, jeżeli masz problemy z szyją.

Jak się sporo jeździ w ruchu miejski, to taki "zbędny gadżet" właśnie chroni i zapobiega

urazom szyji i wszelkim z tym związanym problemom wink.gif

Nie wspomnę już o tym, jak bardzo ułatwia poruszanie się w ruchu miejskim,

i tym samym uprzyjemnia jazdę.

Pomijam już fakt, że większość markowych, dobrych lusterek jest zaprojektowanych tak,

że trudno je uszkodzić podczas normalnego użytkowania.

A wypadki się zdarzają nawet... w "drewnianym kościele" gwizdze.gif

...Chyba zamowie wlasnie Cateye BM 300G - jest tanie i pasuje dla montazu z obydwoch stron kierownicy,

a ja jeszcze nie wiem, jak mi bedzie wygodniej.

Ostatnio jak miałem to lusterko w rękach, to miało jeden podstawowy feler - prawie płaskie lustro (nie wypukłe, czyli panoramiczne).

Takie lusterko jest dla mnie bezużyteczne. W porównaniu do MB-500G  dawały g... ysz.gif marne pole widzenia.

Może trafiłem na podróbkę, a może nie...

Jeśli to był oryginał, to może od tego czasu coś się zmieniło, ale radziłbym sprawdzić organoleptycznie przed zakupem.

Napisano

Popieram - przez różne lusterka "przechodziłem" szukając "złotego środka", w tym Zefale,

ale właśnie to jedno lustro Cataye uważam za najlepsze do użytku na drodze i w ruchu miejskim Great.gif

Jak się sporo jeździ w ruchu miejski, to taki "zbędny gadżet" właśnie chroni i zapobiega

urazom szyji i wszelkim z tym związanym problemom wink.gif

Nie wspomnę już o tym, jak bardzo ułatwia poruszanie się w ruchu miejskim,

i tym samym uprzyjemnia jazdę.

Pomijam już fakt, że większość markowych, dobrych lusterek jest zaprojektowanych tak,

że trudno je uszkodzić podczas normalnego użytkowania.

A wypadki się zdarzają nawet... w "drewnianym kościele" gwizdze.gif

Ostatnio jak miałem to lusterko w rękach, to miało jeden podstawowy feler - prawie płaskie lustro (nie wypukłe, czyli panoramiczne).

Takie lusterko jest dla mnie bezużyteczne. W porównaniu do MB-500G  dawały g... ysz.gif marne pole widzenia.

Może trafiłem na podróbkę, a może nie...

Jeśli to był oryginał, to może od tego czasu coś się zmieniło, ale radziłbym sprawdzić organoleptycznie przed zakupem.

Witam Wszystkich!

Kupilem CatEye 300G - w sumie, jestem zadowolony, ale trzeba troche sie przyzwyczaic.

Na razie zamontowalem na kierownicy z lewej strony, przy czym lusterko z montazem

skierowalem w dol, a nie na gore - na gorze przeszkadzalo lewej rece.

Jeszcze sprobuje umiescic s prawej strony kierownicy, a nuz bedzie wygodniej (watpie).

Jeszcze raz bardzo dziekuje Wszystkim za rady i dyskusje!

Alosza.

Napisano

Nie ów tego głośno bo to totalny szmelc. Jest płaskie więc kompletnie nic nie widać co jest z boku. :down: To lusterko jest tylko dobre do robienia makijażu.

Zefal Dooback  mam używam i sobie chwale.

Nie znam tego lusterka. Według mnie minusem jego jest fakt, że wystaje po za obrys kierownicy więc wszelkie opieranie o ścianę, jazda w lesie czy upadek roweru całkowicie je eliminują.

Ja w lusterkach mam kilkunastoletnie doświadczenie. Kupowałem je i prawie do razu wyrzucałem bo albo były płaskie i posiadały martwe pole albo były zbyt sferyczne i wówczas samochód widziało sie w nim dopiero wówczas jak był tuż za tobą. Dopiero lusterko Cataye BM 500 G...

31b-Iuse5uL._SL500_.jpg

....... spełniło moje oczekiwania. Było w nim widać samochód z daleka a także samochód znajdujący się tuż obok.

Mając je poszukiwałem sposobu na jego usytuowania. Założenia były takie

• nie może wystawać po za obrys kierownicy
  • musi zapewniać pełną widoczność
  • nie może ograniczać w ułożeniu rąk na kierownicy
  • musi być umieszczone w miejscu bezpiecznym podczas upadku.

Po namyśle umieściłem lusterko na końcu długiego rogu.

IMG_0183.jpg

I tak jeżdżę z nim od ponad 8 lat. Jedynie o czym muszę pamiętać to aby go składać , na płasko w pociągu bo zahaczeniu łokciem bardzo łatwo się wyłamuje.

Napisano

Nie ów tego głośno bo to totalny szmelc. Jest płaskie więc kompletnie nic nie widać co jest z boku. :down: To lusterko jest tylko dobre do robienia makijażu.

Nie znam tego lusterka. Według mnie minusem jego jest fakt, że wystaje po za obrys kierownicy więc wszelkie opieranie o ścianę, jazda w lesie czy upadek roweru całkowicie je eliminują.

Ja w lusterkach mam kilkunastoletnie doświadczenie. Kupowałem je i prawie do razu wyrzucałem bo albo były płaskie i posiadały martwe pole albo były zbyt sferyczne i wówczas samochód widziało sie w nim dopiero wówczas jak był tuż za tobą. Dopiero lusterko Cataye BM 500 G...

31b-Iuse5uL._SL500_.jpg

....... spełniło moje oczekiwania. Było w nim widać samochód z daleka a także samochód znajdujący się tuż obok.

Mając je poszukiwałem sposobu na jego usytuowania. Założenia były takie

• nie może wystawać po za obrys kierownicy
  • musi zapewniać pełną widoczność
  • nie może ograniczać w ułożeniu rąk na kierownicy
  • musi być umieszczone w miejscu bezpiecznym podczas upadku.

Po namyśle umieściłem lusterko na końcu długiego rogu.

IMG_0183.jpg

I tak jeżdżę z nim od ponad 8 lat. Jedynie o czym muszę pamiętać to aby go składać , na płasko w pociągu bo zahaczeniu łokciem bardzo łatwo się wyłamuje.

CatEye 300G nie jest plaskie, ono jest sferyczne - byz moze, nawet zbyt sferyczne, dlatego napisalem, ze trzeba sie przyzwyczaic.

CatEye500, jak mi sie wydalo, jest z rogamai, a rogow nigdy nei uzywalem i chyba nie potrzebuje, mimo tego, ze jezdze duzo

(w tym sezonie mam juz 4000 km - mimo dosc kiepskiej pogody na razie).

Napisano

CatEye 300G nie jest plaskie, ono jest sferyczne - byz moze, nawet zbyt sferyczne, dlatego napisalem, ze trzeba sie przyzwyczaic.

Kolego... masz dwa głosy ludzi którzy mieli kontakt fizyczny z tym lusterkiem stwierdzające jego "płaskość".

Możliwe, że od tego czasu, kiedy ja miałem z nim kontakt coś się zmieniło,

albo jest możliwość, że na rynek trafiła partia podróbek.

Nie ma się co "żołądkować". Jak będę miał możliwość, to sprawdzę sobie w sklepie jak to wygląda dziś ;)

...CatEye500, jak mi sie wydalo, jest z rogamai, a rogow nigdy nei uzywalem i chyba nie potrzebuje...

To nie są żadne rogi, tylko ramię lusterka wyprofilowane tak, aby przy dużej powierzchni lustra

zminimalizować efekt powiększania się "gabarytów roweru" - szerokości kierownicy w tym przypaku.

Tego ramienia nawet nie bardzo da się używać jako rogów, no chyba, że ktoś ma bardzo małe rączki ;)

Moim skromnym zdaniem, to właśnie to lusterko, które kupiłeś (CatEye 300G) jest właśnie zaprojektowane do rogów,

(przynajmniej tak miało być zastosowane u mnie, gdybym je kupił) stąd takie, a nie inne problemy wychodzące "w praniu".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...