Alosza Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Przepraszam, jestem nowym uczestnikiem forum, wyszukiwarka tutaj na "lusterko" niewiele wyjasnila, niestety. Dopisać pytanie w istniejacym temacie nie mogłem - napisane, że temat został zamknięty. Moja pierwsza próba wpisu tutaj skonczyla sie usunieciem pytania, wiec powtarzam, dodajac slowo kluczowe w klamrach. Nigdy nie maialem lusterka rowerowego, mimo tego, ze jezdze duzo (8600 km w ubieglym sezonie, na przyklad), i chyba lusterko trzeba miec. Na stronie sklepu SzumGum - mnostwo modeli, z ktorych podobaja sie Zefal Spy (47 zl), Zefal Espion (60 zl), Zefal Dooback (59 zl) oraz lusterko na kask. Co wybrac z tego - albo, byc moze, poradzicie cos innego? (Wedlug wyszukiwarki, ktos radzil lusterko z Dekathlonu, ale dodany link nie pokazal lusterka, tylko ogolne wejscie na strone sklepu). Z gory dziekuje za rady!
Mod Team michuuu Napisano 18 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2013 Szosa czy teren. Jak jazda w krzakach to lusterko jest zbędnym dodatkiem, na szosie przydatne.
Alosza Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 Szosa czy teren. Jak jazda w krzakach to lusterko jest zbędnym dodatkiem, na szosie przydatne. Głównie szosa, rzeczywiście.
cienkun Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 chyba lusterko trzeba miec. Nie trzeba, przepisy nic o tym nie wspominają... Moim zdaniem lusterko przy rowerze to zbędny gadżet, (i kolejna rzecz na którą trzeba uważać, żeby nie uszkodzić), ale niektórzy używają i najwyraźniej im pasuje. Natomiast może być użyteczne w mieście, jeżeli masz problemy z szyją.
Alosza Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 Nie trzeba, przepisy nic o tym nie wspominają... Moim zdaniem lusterko przy rowerze to zbędny gadżet, (i kolejna rzecz na którą trzeba uważać, żeby nie uszkodzić), ale niektórzy używają i najwyraźniej im pasuje. Czasem w swoich wycieczkach trafiam na drogi z dosc napetym ruchem samochodowym, wlasnie dlatego pytam o lusterko. .
szybkilopez Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Zefal Dooback mam używam i sobie chwale. Jest nie duże, ale wystarczające żeby zobaczyć co się z tyłu dzieje.
mklos1 Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Miałem lusterka Zefal Dooback. Do bani. Jest to plastik powleczony jakimś odblaskowym sreberkiem. Lusterka miałem w zeszłym roku. Nie przetrwały okresu jesienno/zimowego. Sreberko na obu lusterkach zaczęło dostawać bąbli i łuszczyć się. Odradzam.
szybkilopez Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 U mnie jeździ trzeci sezon i nic się nie dzieje jakie było takie jest. Może trafiło Ci się jakieś felerne, a że plastik to chyba plus bo w razie wywrotki nie pobije się.
ElDiablo Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Jeżeli pomykasz na mtb lub crosie polecam te - http://www.ambike.pl/rogi-z-lusterkiem-topeak-bar-n-mirror.html Pomykam na nich 3 sezon. Mają parę drobnych niedociągnięć, ale jestem z nich zadowolony.....
BikoBiko Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Te odchylane lusterka to też aluminium? Mają regulację wokół własnej osi - jak już odchylisz?
Alosza Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 Jeżeli pomykasz na mtb lub crosie polecam te - http://www.ambike.pl/rogi-z-lusterkiem-topeak-bar-n-mirror.html Pomykam na nich 3 sezon. Mają parę drobnych niedociągnięć, ale jestem z nich zadowolony..... Dzieki za info, ale rogow tez nigdy nie uzywalem i na razie ich nie potrzebuje, mimo tego, ze jezdze duzo (rekord dobowy - 360 km). Rower mam Unibike Zethos (trekingowy - dodalem bagaznik, blotniki, zmienilem siodelko i t.p drobiazgi). Kierownica - prosta, bez zadnych bajerow.
ElDiablo Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Te odchylane lusterka to też aluminium? Nie, już plastik....ale daje radę... Mają regulację wokół własnej osi - jak już odchylisz? Tak, z zapadką "ząbkową" żeby się nie przestawiało w terenie, lub dziurach na naszych drogach (czyt: też terenie hehe)
mklos1 Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Zapomniałem dodać, że obecnie mam lusterka Cateye MB-500G. Są duże i bardzo dobrze w nich wszystko widać.
Sandacz Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Ja używam tego: http://www.cyklotur.com/akcesoria/lusterka-rowerowe/p,lusterko-bm-300g-prawe-czarne-cateye,5968.html
1415chris Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 "Mirror mirror on the wall, who is the fairest of them all"
Borgi Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Też szukam lusterka. Obecnie mam jakieś noname wypukłe, szeroki kąt widzenia i słaba widoczność na zasięg, obiekty wydają się dalej jak są albo są słabo widoczne. Zresztą już się rozklekotało i się nie trzyma w kierownicy (wpuszczane). Myślę nad Cateye 500G (albo 300G) lub nad którymś modelem zefala. Ogólnie mam pytanie czy nie zniekształcają te lusterka pola widzenia w nich. Ogólnie jak się dużo jeździ po szosie czy mieście to się przydaje.
Sandacz Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 300G jest także sferyczne. http://imageshack.us/a/img411/2225/lusterkoa.jpg
LUKASZ1980 Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Mam lusterko CATEYE model 500 lewe.Wyciągnięte z opakowania i schowane .Jak coś pisz.
Alosza Napisano 19 Czerwca 2013 Autor Napisano 19 Czerwca 2013 Ja używam tego: http://www.cyklotur.com/akcesoria/lusterka-rowerowe/p,lusterko-bm-300g-prawe-czarne-cateye,5968.html Dzieki wielkie Tobie i Wszystkim ! Chyba zamowie wlasnie Cateye BM 300G - jest tanie i pasuje dla montazu z obydwoch stron kierownicy, a ja jeszcze nie wiem, jak mi bedzie wygodniej.
dziobolek Napisano 22 Czerwca 2013 Napisano 22 Czerwca 2013 Zapomniałem dodać, że obecnie mam lusterka Cateye MB-500G. Są duże i bardzo dobrze w nich wszystko widać. Popieram - przez różne lusterka "przechodziłem" szukając "złotego środka", w tym Zefale, ale właśnie to jedno lustro Cataye uważam za najlepsze do użytku na drodze i w ruchu miejskim ...Moim zdaniem lusterko przy rowerze to zbędny gadżet, (i kolejna rzecz na którą trzeba uważać, żeby nie uszkodzić), ale niektórzy używają i najwyraźniej im pasuje. Natomiast może być użyteczne w mieście, jeżeli masz problemy z szyją. Jak się sporo jeździ w ruchu miejski, to taki "zbędny gadżet" właśnie chroni i zapobiega urazom szyji i wszelkim z tym związanym problemom Nie wspomnę już o tym, jak bardzo ułatwia poruszanie się w ruchu miejskim, i tym samym uprzyjemnia jazdę. Pomijam już fakt, że większość markowych, dobrych lusterek jest zaprojektowanych tak, że trudno je uszkodzić podczas normalnego użytkowania. A wypadki się zdarzają nawet... w "drewnianym kościele" ...Chyba zamowie wlasnie Cateye BM 300G - jest tanie i pasuje dla montazu z obydwoch stron kierownicy, a ja jeszcze nie wiem, jak mi bedzie wygodniej. Ostatnio jak miałem to lusterko w rękach, to miało jeden podstawowy feler - prawie płaskie lustro (nie wypukłe, czyli panoramiczne). Takie lusterko jest dla mnie bezużyteczne. W porównaniu do MB-500G dawały g... marne pole widzenia. Może trafiłem na podróbkę, a może nie... Jeśli to był oryginał, to może od tego czasu coś się zmieniło, ale radziłbym sprawdzić organoleptycznie przed zakupem.
Alosza Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Napisano 24 Czerwca 2013 Popieram - przez różne lusterka "przechodziłem" szukając "złotego środka", w tym Zefale, ale właśnie to jedno lustro Cataye uważam za najlepsze do użytku na drodze i w ruchu miejskim Jak się sporo jeździ w ruchu miejski, to taki "zbędny gadżet" właśnie chroni i zapobiega urazom szyji i wszelkim z tym związanym problemom Nie wspomnę już o tym, jak bardzo ułatwia poruszanie się w ruchu miejskim, i tym samym uprzyjemnia jazdę. Pomijam już fakt, że większość markowych, dobrych lusterek jest zaprojektowanych tak, że trudno je uszkodzić podczas normalnego użytkowania. A wypadki się zdarzają nawet... w "drewnianym kościele" Ostatnio jak miałem to lusterko w rękach, to miało jeden podstawowy feler - prawie płaskie lustro (nie wypukłe, czyli panoramiczne). Takie lusterko jest dla mnie bezużyteczne. W porównaniu do MB-500G dawały g... marne pole widzenia. Może trafiłem na podróbkę, a może nie... Jeśli to był oryginał, to może od tego czasu coś się zmieniło, ale radziłbym sprawdzić organoleptycznie przed zakupem. Witam Wszystkich! Kupilem CatEye 300G - w sumie, jestem zadowolony, ale trzeba troche sie przyzwyczaic. Na razie zamontowalem na kierownicy z lewej strony, przy czym lusterko z montazem skierowalem w dol, a nie na gore - na gorze przeszkadzalo lewej rece. Jeszcze sprobuje umiescic s prawej strony kierownicy, a nuz bedzie wygodniej (watpie). Jeszcze raz bardzo dziekuje Wszystkim za rady i dyskusje! Alosza.
robertrobert1 Napisano 24 Czerwca 2013 Napisano 24 Czerwca 2013 Ja używam tego: http://www.cyklotur.com/akcesoria/lusterka-rowerowe/p,lusterko-bm-300g-prawe-czarne-cateye,5968.html Nie ów tego głośno bo to totalny szmelc. Jest płaskie więc kompletnie nic nie widać co jest z boku. To lusterko jest tylko dobre do robienia makijażu. Zefal Dooback mam używam i sobie chwale. Nie znam tego lusterka. Według mnie minusem jego jest fakt, że wystaje po za obrys kierownicy więc wszelkie opieranie o ścianę, jazda w lesie czy upadek roweru całkowicie je eliminują. Ja w lusterkach mam kilkunastoletnie doświadczenie. Kupowałem je i prawie do razu wyrzucałem bo albo były płaskie i posiadały martwe pole albo były zbyt sferyczne i wówczas samochód widziało sie w nim dopiero wówczas jak był tuż za tobą. Dopiero lusterko Cataye BM 500 G... ....... spełniło moje oczekiwania. Było w nim widać samochód z daleka a także samochód znajdujący się tuż obok. Mając je poszukiwałem sposobu na jego usytuowania. Założenia były takie nie może wystawać po za obrys kierownicy musi zapewniać pełną widoczność nie może ograniczać w ułożeniu rąk na kierownicy musi być umieszczone w miejscu bezpiecznym podczas upadku. Po namyśle umieściłem lusterko na końcu długiego rogu. I tak jeżdżę z nim od ponad 8 lat. Jedynie o czym muszę pamiętać to aby go składać , na płasko w pociągu bo zahaczeniu łokciem bardzo łatwo się wyłamuje.
Alosza Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Napisano 24 Czerwca 2013 Nie ów tego głośno bo to totalny szmelc. Jest płaskie więc kompletnie nic nie widać co jest z boku. To lusterko jest tylko dobre do robienia makijażu. Nie znam tego lusterka. Według mnie minusem jego jest fakt, że wystaje po za obrys kierownicy więc wszelkie opieranie o ścianę, jazda w lesie czy upadek roweru całkowicie je eliminują. Ja w lusterkach mam kilkunastoletnie doświadczenie. Kupowałem je i prawie do razu wyrzucałem bo albo były płaskie i posiadały martwe pole albo były zbyt sferyczne i wówczas samochód widziało sie w nim dopiero wówczas jak był tuż za tobą. Dopiero lusterko Cataye BM 500 G... ....... spełniło moje oczekiwania. Było w nim widać samochód z daleka a także samochód znajdujący się tuż obok. Mając je poszukiwałem sposobu na jego usytuowania. Założenia były takie nie może wystawać po za obrys kierownicy musi zapewniać pełną widoczność nie może ograniczać w ułożeniu rąk na kierownicy musi być umieszczone w miejscu bezpiecznym podczas upadku. Po namyśle umieściłem lusterko na końcu długiego rogu. I tak jeżdżę z nim od ponad 8 lat. Jedynie o czym muszę pamiętać to aby go składać , na płasko w pociągu bo zahaczeniu łokciem bardzo łatwo się wyłamuje. CatEye 300G nie jest plaskie, ono jest sferyczne - byz moze, nawet zbyt sferyczne, dlatego napisalem, ze trzeba sie przyzwyczaic. CatEye500, jak mi sie wydalo, jest z rogamai, a rogow nigdy nei uzywalem i chyba nie potrzebuje, mimo tego, ze jezdze duzo (w tym sezonie mam juz 4000 km - mimo dosc kiepskiej pogody na razie).
dziobolek Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 CatEye 300G nie jest plaskie, ono jest sferyczne - byz moze, nawet zbyt sferyczne, dlatego napisalem, ze trzeba sie przyzwyczaic. Kolego... masz dwa głosy ludzi którzy mieli kontakt fizyczny z tym lusterkiem stwierdzające jego "płaskość". Możliwe, że od tego czasu, kiedy ja miałem z nim kontakt coś się zmieniło, albo jest możliwość, że na rynek trafiła partia podróbek. Nie ma się co "żołądkować". Jak będę miał możliwość, to sprawdzę sobie w sklepie jak to wygląda dziś ...CatEye500, jak mi sie wydalo, jest z rogamai, a rogow nigdy nei uzywalem i chyba nie potrzebuje... To nie są żadne rogi, tylko ramię lusterka wyprofilowane tak, aby przy dużej powierzchni lustra zminimalizować efekt powiększania się "gabarytów roweru" - szerokości kierownicy w tym przypaku. Tego ramienia nawet nie bardzo da się używać jako rogów, no chyba, że ktoś ma bardzo małe rączki Moim skromnym zdaniem, to właśnie to lusterko, które kupiłeś (CatEye 300G) jest właśnie zaprojektowane do rogów, (przynajmniej tak miało być zastosowane u mnie, gdybym je kupił) stąd takie, a nie inne problemy wychodzące "w praniu".
Sandacz Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 300G można zamontować na końcówce kiery, jak już wcześniej pokazałem: http://imageshack.us/a/img411/2225/lusterkoa.jpg można także wsadzć w róg: http://img27.imageshack.us/img27/1177/2wxs.jpg A co do "płaskości" - moje jest lekko sferyczne...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.