Skocz do zawartości

[rower] Giant Terrago V czy Kross Level A4?

Brunek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako ciekawostke dodam coś jeszcze. Zostawiłem na deser.

Wszedłem sobie do sklepu (aby obejrzeć tego Krossa-wiadomo jakiego sklepu). Oglądałem sobie rowerki, skierowałęm się w stronę Krossa (stały może z 3-4 modele). Nie widziałem A4 na ramie, ani innych A. Więc pytam się gościa, który obok mnie przechodził (a był ostro brudny-pomyślałem, że tu pracuje bo na pewno nie klient) zapytałem o Kross Level A4 (tak powiedziałem dokładnie, nie tam jakieś A4). A koleś do mnie "yyy a co to za rower?! Kross tak? Nie mamy czegoś takiego... Ty Zenek mamy jakiegoś Levela Krosa?" Tak mniej więcej ta rozmowa wyglądała. Więc udałem zielonego i powiedziałem, żeby mi coś doradził, podpowiedział do max 2000 zł. Przeszliśmy do Kellys'ów i mówił, że to jest super wybór - pokazał na Salamandra i coś tam jeszcze... Jak się pytałem o osprzęt "Tak, tak Alivio, Deore - dobry sprzęt". Hehe zaśmiałem się trochę pod nosem bo naprawdę "mechanik" nie bardzo w tych sprawach. Powiedział, żebym podszedł do lady, gdzie stał inny koleś. Ten natomiast dał mi katalog Kross 2006 i powiedział "Proszę znaleźć ten model" Ja w delikatnym szoku (?!) komu tu zależy na sprzedaży?! No dobra pomyślałem obejrzę chociaż katalog, bo wcześniej nie miałem tej firmy w rękach. No i tak przeglądam, wreszcie znalazłem. Ale zamiast mnie zapytać czy już to zrobiłem to on jeszcze obsługial dwóch klientów i jakiś lepek młody przyszedł to i jego obsłużył, a ja sobie stałem grzecznie (myśle po co się bede denerwował, darł na niego - i tak już mnie więcej nie zobaczy). Po czym mnie poprosił, wziął ksiązke do reki i mówi... "hmm dobry osprzęt, za taką cene ciężko znaleźć taki rower. Możemy sprowadzić, ale nie wiem ile bedzie trwało. Musi Pan wpłacić zaliczkę". To ja do niego "Zastanowie się i wyszedłem". Tak moja przygoda z tym sklepem wyglądała.

Co najciekawsze to oni tam taki asortyment mają, że ho ho. Np. z ubrań rowerowych 3 kurtki, długi ciepłe spotnie i dwie koszulki. Super co?!

Napisano
  Brunek napisał:

Super co?!

I dlatego najlepiej miec znajomy sklep B) Czasami mam wrazenie, ze niektorzy sprzedawcy maja nadmiar klientow. I dotyczy to bynajmniej nie tylko branzy rowerow. Pelna obsluga klienta i doradzanie mu (nie mowie juz o znajomosci sprzedawanych produktow) to chyba podstawa handlu. Ale lepiej przywalic marze 50% i miec reszte w d. Jak nie masz nigdziej w poblizu innego sklepu gdzie sprzedaja Krossy to chyba sprawa jest rozwiazana.

Napisano

--> Brunek, ja proponuje żebyć napisał do KROSSa o tym sklepie, na pewno nie bedzie już długo ich dystrybutorem. Albo dawaj adres to obsmarujemy ich tutaj, niech się kolesie nie czują bezkarnie, trzeba walczyć z takimi sprzedawcami i nie ważne czy to GIANT czy KROSS.

Xsystoff napisał:

No tak nie ma to jak obiektywizm i rzeczowe argumenty ;)

Bardzo prosze o nie wyjmowanie zdań z kontekstu, jakbyś nie zauważył to postawiłem tam uśmieszek co oznacza że to był żarcik. I wcale nie pisałem że to wypowiedz obiektywna ;)

Cytat
Ale jak rowerzysta jest dobry to i rower odpowiedni by sie przydal. Kross nie robi nic powyzej 2.5 tys zł, ciekawe czemu ? Czyzby nikt nie chcial kupowac drogich "wieszakow" ? A moze dlatego, ze Kross bedzie sie zawsze kojarzyl z makrokeszami ?

no to gratuluje bardzo że Pan jest kasiasty i prestiżowy!! Super!! ale nie każdego stać na rower za 5000 zł na przykład, i wyobraź sobie musi wybierać np. coś do kwoty 1800 zł tak jak ja, a wyobraź sobie dodatkowo, ze w tym przedziale cenowym, czyli przedziale chyba dla "gorszych ludzi", no bo co to za prestiż miec rower za 1700 zł, KROSS ma nawet silne i dobre produkty.

Cytat
A co ma wspolnego Gary Fisher z Giantem ? Bo jakos nie widze zwiazku z Terrago i tym tematem. Drogie rowery tez sie przeciez psuja...

oczywiście że się psują, chciałem tylko zaprzeczyć twierdzeniu że KROSS to badziew który sie zaraz rozleci, a Gary Fisher to przeciez prestiżowa marka, tak jak i Giant

Cytat
Dla niektorych ludzi prestiz i renoma to podstawowe argumenty, dla innych napis na ramie nie ma znaczenia.

a to jakie marki rowerów są prestiżowe?? żebym następnym razem nie popełnił "faux pas".

Napisano

Ja też miałem nieprzyjemne doświadczenia z serwisem Gianta...o ile w sklepie jeszcze panuje jako taka atmosfera chociaż też wyczuwa się traktowanie "z góry" to w serwisie totalna porażka:ludzie tam pracujący to wulgarni ignoranci, nie mający w naturze pomagać bikerom tylko brać kase za fuszere a jak domagałem się naprawy gwarancyjnej to wszyscy byli zajęci, nie mówiąc już o tym że serwisantami byli marnymi.

Jednak w sklepie wiedzieli czym handlują i wiedzieli co mają na stanie więc wypadli lepiej niż ci z Krossa ;)

Jak dla mnie top masz 2 wyjścia:

albo kupić Gianta Terrago (świetny sprzęt) i zaufać temu serwisowi

albo iśc/jechać do innego sklepu i poszukać czegoś innego

Krossa w ciemno nie kupuj (np mnie po przymiarce "nie leżał")

Trafnego wyboru życzę

Pozdro

Napisano
  jafo24 napisał:

Bardzo prosze o nie wyjmowanie zdań z kontekstu, jakbyś nie zauważył to postawiłem tam uśmieszek co oznacza że to był żarcik. I wcale nie pisałem że to wypowiedz obiektywna :P

W takim razie nie zrozumialem idei tej wypowiedzi :)

jafo24 napisał:

no to gratuluje bardzo że Pan jest kasiasty i prestiżowy!! Super!! ale nie każdego stać na rower za 5000 zł na przykład, i wyobraź sobie musi wybierać np. coś do kwoty 1800 zł tak jak ja, a wyobraź sobie dodatkowo, ze w tym przedziale cenowym, czyli przedziale chyba dla "gorszych ludzi", no bo co to za prestiż miec rower za 1700 zł, KROSS ma nawet silne i dobre produkty.

Wiekszosc producentow ma rowery za 1000 zł i za 10.000 zł. Dlaczego Kross nie ma tych drugich ? Czyzby nikt nie chcial ich kupowac ? Moze klient oczekuje chociaz troche renomy po wydaniu takiej ilosci gotowki ? Jezeli juz schodzimy na temat wlasnego sprzetu to sam kupowalem sobie w zeszlym roku rower za okolice 2 tys z hakiem i jakos nie czuje sie gorszy :) W wielu kwestiach masz racje, Kross robi bardzo dobre rowery, ktore potrafia byc lepsze od konkurencji. Tylko nie wmawiajmy nikomu, ze napis na ramie nic nie oznacza. Krossowi brakuje prestizu. I dlugo go nie bedzie mial poprzez swoja przeszlosc.

jafo24 napisał:

oczywiście że się psują, chciałem tylko zaprzeczyć twierdzeniu że KROSS to badziew który sie zaraz rozleci, a Gary Fisher to przeciez prestiżowa marka, tak jak i Giant

Czy ja gdzies tak napisalem ? Wedlug mnie to bardzo dobre rowery. To ze GF jest o lata swietlne bardziej prestizowy jest oczywiste i tego nie zmienisz.

jafo24 napisał:

a to jakie marki rowerów są prestiżowe?? żebym następnym razem nie popełnił "faux pas".

Wszystkie, ktore nie robia makrokeszy i sa obecne w najdrozszych sektorach rynku. A tutaj zaden polski producent nie spelnia tego warunku.

Napisano

no ale niestety takie są realia rynku, że trzeba zacząć od czegoś więc KROSS zaczął od makrokeszy, może teraz powoli zbudują siłę marki o czy najlepiej świadczą rowerki A4 i A6 i to że KROSS został dystrybutorem marki SCHWINN, więc czaczynają myśleć poważnie o produkcji i dystrybucji dobrych rowerów. Może w przyszłym roku wypuszczą coś powyżej Level A6.

Natomiast nie sądzę że przestaną robić makrokesze bo z tego jest niezła kasa, a ludzie kupują rowery za 300 zł, bo ich nie stac na droższe.

I z doświadczenia wiem że rower za 500 zł może być super wytrzymały, sam miałem takiego starego rometa "górala" na stalowej ramie, osprzęcie Shimano SIS, i zrobiłem nim 7000 km bez problemu.

Dzięki za dyskusje (i tak się z tobą nie zgadzam :) , no ale wolno mi), kończmy ten wątek bo to przecież nie temat tego postu

Napisano
  Xsystoff napisał:

Wiekszosc producentow ma rowery za 1000 zł i za 10.000 zł. Dlaczego Kross nie ma tych drugich ? Czyzby nikt nie chcial ich kupowac ? Moze klient oczekuje chociaz troche renomy po wydaniu takiej ilosci gotowki ? Jezeli juz schodzimy na temat wlasnego sprzetu to sam kupowalem sobie w zeszlym roku rower za okolice 2 tys z hakiem i jakos nie czuje sie gorszy :) W wielu kwestiach masz racje, Kross robi bardzo dobre rowery, ktore potrafia byc lepsze od konkurencji. Tylko nie wmawiajmy nikomu, ze napis na ramie nic nie oznacza. Krossowi brakuje prestizu. I dlugo go nie bedzie mial poprzez swoja przeszlosc.

Myślę że prawda jak zwykle leży gdzieś pośrodku. Kross chlubnej przeszłości nie ma i to jest fakt. Kross zaczął robić fajne rowery za rozsądną cenę i to też jest fakt. Prawdopodobnie w następnych sezonach w ofercie Krossa pojawią się droższe rowery, wraz ze wzrostem renomy marki. Na razie byłoby jeszcze za wcześnie na ładowanie kasy w Sidy, Reby i XTRy, bo póki co niewiele osób kupiłoby Krossa za 10 czy nawet 5 tysięcy złotych. Ale za rok, dwa - kto wie? Mam nadzieję że Kross zapracuje na dobra opinię i kiedy będę myślał o nowym rowerze będę mógł bez stresu rozważyć ofertę POLSKIEJ firmy.

Cytat

Natomiast nie sądzę że przestaną robić makrokesze bo z tego jest niezła kasa, a ludzie kupują rowery za 300 zł, bo ich nie stac na droższe.

I z doświadczenia wiem że rower za 500 zł może być super wytrzymały, sam miałem takiego starego rometa "górala" na stalowej ramie, osprzęcie Shimano SIS, i zrobiłem nim 7000 km bez problemu.

Pewnie masz rację jafo24 i byc może Kross powinien się zastanowić nad przekierowaniem znanej już marki w kierunku lepszych rowerów, a dla makrokeszy stworzyć nowy brand który tylko na karcie gwarancyjnej miałby info: wyprodukowano przez Kross S.A. Przasnysz

Napisano

Ale wracając do tematu, jak nie masz możliwości pooglądania A4 to ja bym wziął Gianta, no albo coś innego co możesz oblukać

Napisano
  jafo24 napisał:

no ale niestety takie są realia rynku, że trzeba zacząć od czegoś więc KROSS zaczął od makrokeszy, może teraz powoli zbudują siłę marki o czy najlepiej świadczą rowerki A4 i A6 i to że KROSS został dystrybutorem marki SCHWINN, więc czaczynają myśleć poważnie o produkcji i dystrybucji dobrych rowerów. Może w przyszłym roku wypuszczą coś powyżej Level A6.

Moze, chociaz tak szybko sie nie pozbeda balastu przeszlosci :) W kazdym razie trzymam kciuki za nich jako za polska marke.

jafo24 napisał:

Mysle, ze tutaj chodzi bardziej o swiadomosc niz o pieniadze, chociaz prawda lezy po srodku :)

jafo24 napisał:

Jezdzac po lesie z predkosciami dochodzacymi do 60 km/h, gdzie od roweru de facto zalezy moje zdrowie i nawet zycie to bal bym sie jezdzic czyms za 500 zł... ale po parku czemu nie :P

jafo24 napisał:

Dzięki za dyskusje (i tak się z tobą nie zgadzam :D , no ale wolno mi), kończmy ten wątek bo to przecież nie temat tego postu

Ja rowniez dziekuje :) Moze maly kompromis? Moja teza:

Kross produkuje dobre rowery, z dobrym osprzetem i ramami, ktore smialo konkuruja z ogolnoswiatowymi producentami (i czasami ta konkurecje wyprzedzaja) ale uzytkownik wydajacy 1700 zł na rower chcialby poczuc troche luksusu i prestizu, a na to Kross musi jeszcze popracowac.

:)

Napisano
  Xsystoff napisał:

Ja rowniez dziekuje :) Moze maly kompromis? Moja teza:

Kross produkuje dobre rowery, z dobrym osprzetem i ramami, ktore smialo konkuruja z ogolnoswiatowymi producentami (i czasami ta konkurecje wyprzedzaja) ale uzytkownik wydajacy 1700 zł na rower chcialby poczuc troche luksusu i prestizu, a na to Kross musi jeszcze popracowac.

:)

Oj nie pójde na taki kompromis, bo gów..o mnie obchodzi prestiż i poczucie luksusu. Ja oczekuję od sprzętu i nie ważne czy to rower, samochód, czy czajnik, żeby był porządny, trwały, i za rozsądną cenę. A ja potrafię żyć ze świadomością że na sobie mam koszulkę firmy X a nie np. ADIDAS.

Hawk powiedziałem, nie dojdziemy do kompromisu nigdy. Przykro mi.

Napisano
  Cytat
ale uzytkownik wydajacy 1700 zł na rower chcialby poczuc troche luksusu i prestizu, a na to Kross musi jeszcze popracowac.

Bzdura - za takie pieniądze to chce mieć poprostu dobry rower i sam sobie przeczysz - bo luksusu w tym rowerze to ma więcej niż w markowym za te same pieniądze !!!

I przepraszam, że jestem bezpośredni ale rama Meridy 5,7 jest duuuuużo gorsza niż Krossa A4

Napisano
  pszemi napisał:

Myślę że prawda jak zwykle leży gdzieś pośrodku. Kross chlubnej przeszłości nie ma i to jest fakt. Kross zaczął robić fajne rowery za rozsądną cenę i to też jest fakt. Prawdopodobnie w następnych sezonach w ofercie Krossa pojawią się droższe rowery, wraz ze wzrostem renomy marki. Na razie byłoby jeszcze za wcześnie na ładowanie kasy w Sidy, Reby i XTRy,

Już coś takowego jest :)

Złoty Level A6 Czarka Zamany z rur Reinolds`a na pełnym xtr`rze z R7 na kólkach mavica waga 9.900

pszemi napisał:

bo póki co niewiele osób kupiłoby Krossa za 10 czy nawet 5 tysięcy złotych. Ale za rok, dwa - kto wie? Mam nadzieję że Kross zapracuje na dobra opinię i kiedy będę myślał o nowym rowerze będę mógł bez stresu rozważyć ofertę POLSKIEJ firmy.

Pewnie masz rację jafo24 i byc może Kross powinien się zastanowić nad przekierowaniem znanej już marki w kierunku lepszych rowerów, a dla makrokeszy stworzyć nowy brand który tylko na karcie gwarancyjnej miałby info: wyprodukowano przez Kross S.A. Przasnysz

Author też robi makrokesze za 500 czy 700 zł jak

Kross powoli pracuje już na opinię. Jest brand "GRAND" odstaje wykonaniem zastosowaniem komponętów od produktów z logiem Kross`a

Napisano
  Rulez napisał:

I przepraszam, że jestem bezpośredni ale rama Meridy 5,7 jest duuuuużo gorsza niż Krossa A4

Mhm :wink: 5.7 to Matts Sporty pospawane z inna geometria, a wiec shotgun tubing, zmienne przekroje, genialny lakier, cieniowanie itp. Ta rama w 2004 kosztowała połowe ceny A4, no ale Ty wiesz lepiej :) A powiedz mi czemu Krossow nie widuje sie na maratonach ?

Cytat
Bzdura - za takie pieniądze to chce mieć poprostu dobry rower i sam sobie przeczysz

A ja za te pieniadze wole miec Meride, Gianta czy GF-a na tourneyu niz Krossa na XT.

Napisano
  Xsystoff napisał:

A powiedz mi czemu Krossow nie widuje sie na maratonach ?

bo jak wynika z tej dyskusji, ale nieuważnie czytasz, KROSS teraz zaczął robić rowery tej samej klasy co np Merida czy Giant, no tylko z inna nalepką, i pewnie zaczniesz widywać. Mnie na pewno nie zobaczysz bo jestem za cienki w uszach na maratony, ale kto wie

Jeszcze mam taką ciekawostkę, może to nieprawda, ale jeden z forumowiczów był na targach gdzie przedstawiciele KROSSa zwierzyli mu się, że ramy biora z tej samej tajwańskiej fabryki co MERIDA, wychodzi na to że MERIDA ma coś wspólnego z KROSSem. Kto wie co tajwany jeszcze spawają w tej fabryce, jakie Gianty, Gary Fischery.

Napisano
  Cytat
Mhm :) 5.7 to Matts Sporty pospawane z inna geometria, a wiec shotgun tubing, zmienne przekroje, genialny lakier, cieniowanie itp. Ta rama w 2004 kosztowała połowe ceny A4, no ale Ty wiesz lepiej :D A powiedz mi czemu Krossow nie widuje sie na maratonach ?

Matts Sport i MATTS CRUISE 5.7 to chyba troszkę inne ramy

Krossy już są na Matathonach. W każbym razie były w Otwocku.

Cytat
A ja za te pieniadze wole miec Meride, Gianta czy GF-a na tourneyu niz Krossa na XT.

Tu to troszkę przesadziłeś ;)

Jak masz wybór Merida mats cruise 5.5 iLevel A4

cena porównywalna a osprzęt kompletnie różny

Zresztą to są rowery o zupełnie innym przeznaczeniu.

Mats cruise to rower rekreacyjny a level A4 to ścigawka XC

Zresztą tu nie ma wyboru zdecydowanie biorę Levela

Napisano

@Xsystoff

Z marketingowego punktu widzenia mając tak jak Kross póki co trochę zszarganą markę nie ma za bardzo sensu pchać się w droższy segment rynku, gdzie klienci zwracają większą uwagę na prestiż i zaufanie do marki niż w produktach niższej klasy. W tym przypadku potrzeba czasu żeby ją odbudować. Logicznym więc wydaje się postępowanie firmy, nie oferującej obecnie produktów tego segmentu, być może czekającej z tym do momentu poprawienia wizerunku marki

Napisano
  amoniak napisał:

Matts Sport i MATTS CRUISE 5.7 to chyba troszkę inne ramy

Roznia sie tylko geometria. Przynajmniej tak bylo dwa lata temu.

amoniak napisał:

Mats cruise to rower rekreacyjny a level A4 to ścigawka XC

Ja mam tylko skladaka na tej ramie, z reszta osprzetu nie mam nic wspolnego. Zeby z A4 zrobic scigawke do xc to trzeba wlozyc 3x razy tyle co ten rower kosztuje, a to juz traci sens.

Moze i ta sama fabryka ram, tylko ciekawe czy jest tak samo jak w przypadku elektorniki Sony-ego. Podczas kontrolii jakosci wszystkie podzespoly gorzej wykonane trafia do producentow drugiej kategorii. Ciekawe czy tak samo nie jest z ramami ;)

Cytat
Logicznym więc wydaje się postępowanie firmy, nie oferującej obecnie produktów tego segmentu, być może czekającej z tym do momentu poprawienia wizerunku marki

Tak zgadzam sie, tylko niech nikt mi nie probuje wmowic na sile, ze napis na ramie nie ma zadnego znaczenia, podobnie jak to jakiej firmy jest dany rower i kto za niego odpowiada. Dla wielu ludzi to jest bardzo wazne i tego sie nie zmieni.

Napisano
  Xsystoff napisał:

A powiedz mi czemu Krossow nie widuje sie na maratonach ?

Na Mazovii MTB widziałem dużo Krossów (większość A4, kilka A6)...o ile rowery prezentowały klasę umiarkowaną to ludzie na nich już nie. Nie wiem skąd Kross bierze ludzi do teamu ale miałem wrażenie że z łapanki ulicznej. Większość miała nadwagę i to dużą a nie było kategorii dla "puszystych", po za tym na przejeździe przez maratonem większość kraks było z ich udzialem...nie umiejętne prowadzenie roweru? i na maraton :lol:

Cytat

Ja też. Wolę wiedzieć na czym jeżdżę, jak płacę za XTC to wiem że mam świetną geo i mogę z marszu jechać się ściagać. Giant ma też kilka bików z geo XTC ale tańszych od niego. Jak wybieram NRS'a to wiem że nie będzie bujało jak w badziewnym marketowcu. Swoją drogą ciekawe czemu Kross nie ma w swojej ofercie fullów do XC i Enduro, bo Sign to już FR.

Napisano

Dinsdale szczera racja

Zanim zostanie zbudowany prestiż marki bez najmniejszego sensu jest komponowanie rowerków z górnej półki.

Budowanie zaufania klientów do marki trwa latami. A Kross póki co idzie w dobrym kierunku. Oby tak dalej. Czeskiemu Authorowi się udało to czemu Krossowi ma się nie udać

Cytat
Ja też. Wolę wiedzieć na czym jeżdżę, jak płacę za XTC to wiem że mam świetną geo i mogę z marszu jechać się ściagać. Giant ma też kilka bików z geo XTC ale tańszych od niego. Jak wybieram NRS'a to wiem że nie będzie bujało jak w badziewnym marketowcu. Swoją drogą ciekawe czemu Kross nie ma w swojej ofercie fullów do XC i Enduro, bo Sign to już FR.

Z tymże najtańszy XTC 4 z 2004 r. to kosztował z tego co pamiętam 2900 na pełnym Alivio

Aobecnie to prawie 4 k złociszy

Tu nie ma porównania do żadnego krossa

Co do fulli to SFX chyba aspiruje do cienkiego enduro

w 2003 roku Kross robił fula do XC Vision ION ale to chyba było badanie rynku IMO nie był wcale najgorszy.

Rozmowa o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy

Przed Krossem jeszcze długa droga by wejść w segment rowerów średniej klasy nie mówiąc już o rowerach z wyższej półki

Cytat
Na Mazovii MTB widziałem dużo Krossów (większość A4, kilka A6)...o ile rowery prezentowały klasę umiarkowaną to ludzie na nich już nie. Nie wiem skąd Kross bierze ludzi do teamu ale miałem wrażenie że z łapanki ulicznej. Większość miała nadwagę i to dużą a nie było kategorii dla "puszystych", po za tym na przejeździe przez maratonem większość kraks było z ich udzialem...nie umiejętne prowadzenie roweru? i na maraton

:lol: roflmao.gif

Napisano

-> Xsystoff i Schwefel, ja to się właśnie chyba dowiedziałem jak to u nas w sejmie jest.

Wy wiecie swoje my bronimy swojego i w życiu ja się z wami nie zgodzę a wy z nami. Hmm no jak w sejmie

Proponuje zakończyć ta dyskusję raz na zawsze bo ten post nie o tym ma być, może sobie założymy nowy?

Napisano
  jafo24 napisał:

-> Xsystoff i Schwefel, ja to się właśnie chyba dowiedziałem jak to u nas w sejmie jest.

Wy wiecie swoje my bronimy swojego i w życiu ja się z wami nie zgodzę a wy z nami. Hmm no jak w sejmie

Na tym polega demokracja ;) Jakby każdy miał to samo zdanie to bezsensu były by obrady sejmu, a u nas na forum pytania który rower lepszy.

Napisano
  Schwefel napisał:

Na tym polega demokracja :D Jakby każdy miał to samo zdanie to bezsensu były by obrady sejmu, a u nas na forum pytania który rower lepszy.

Tak tylko wy zapominacie o rodowodach swoich marek udowadniając np że KROSS to syf. Na waszej stronie Giant Club znalazłem historię producenta i pierwsze zdania : "Firma Giant powsta?a w 1972, ju? w 1980 by?a najwi?kszym producentem rowerów na Tajwanie. Pocz?tkowo produkowali rowery nie najlepszej jako?ci, jednak z czasem firma zacz??a si? rozwija? i zaj??a rynek rowerów o bardzo dobrej jako?ci"

Czy to wam nie przypomina KROSSa teraz w Polsce? trochę zrozumienia dla ludzi ktorzy zobaczyli w KROSSie właśnie taką firmę, jak GIANT w 1980 roku.

Tylko że KROSS zrobi to o wiele szybciej bo globalizacja i konkurencja sprawi że KROSS może i przejdzie na wyższą półkę o wiele szybciej, i jeżeli wszystko pójdzie dobrze to polski rower będzie stawiany na tym samym poziomie co marki zagraniczne.Zresztą drugie zdanie : "Firma ci?gle rozwija technologie, to ona jako pierwsza wprowadzi?a technik? formowania ci?nieniowo rur aluminiowych za pomoc? podgrzanego oleju [tzw. "hydroforming"], przez co ich ramy s? wytrzymalsze od innych i lekkie. Obecnie tak?e inne firmy rozpoczynaj? produkcje swoich rowerów przy u?yciu tego "systemu" "

KROSS w Levelach zaaplikował cieniowane aluminiowe ramy. Chwała GIANTowi że to wymyślili.

Napisano

Pytanie dotyczyło dwóch modeli i z tych dwóch Kross jest lepszy - co nie zmienia faktu , że Giant produkuje znacznie lepsze modele rowerów.

Napisano

Wrociłem dziś z uczelni do normalnie się naczytać nie mogłem tego co napisaliście :) Dzięki za wszystko.

Xsystoff napisał:

Jak nie masz nigdziej w poblizu innego sklepu gdzie sprzedaja Krossy to chyba sprawa jest rozwiazana.

W tym problem, że u mnie w mieście jest oficjalnie (jeden koleś sprzedaje na bazarze i jest na stronie Krossa jako dystrybutor, ale sam tam nie bede kupował) dwóch dystrybutorów Krossa. Jeden wcześniej przeze mnie opisywany (może wcale nie jest taki zły, wspiera Masę Krytyczną, organizuje u nas maratony, wyścigi itd.) a drugi sklep jest jescze gorszy. W drugim sklepie nie uwierzycie (dla mnie to też był szok) jak zaszedłem zobaczyć, może mają Krossa (wreszcie sobie go zobacze na żywo, przejadę sie) powiedzieli, że nie mają, ale mogą zamówić. Radzą się dziś zdecydować bo dziś będą większą partie zamawiać i nie będzie trzeba płacić. Zdarzenie miało miejsce tydzień temu. Ja więc się pytam ile będę musiał zapłacić jakbym się później zdecydował... Jeden z kolesi odpowiedział "No wiesz Pan, sklep aby sprowadzić taki rower musi dołożyć do tego interesu 50 zł, więc pewnie tyle trzeba będzie zapłacić". No to tu się w... lekko. To w innych sklepach mam jeszcze gratisy jakieś (licznik, lamki itd. za free) a tu jeszcze dopłacać? O co to to nie... Zreszto potem się dowiedziałem, że tam serwis jeszcze gorszy, niż w sklepie wyżej omawiany.

Jak widzicie nici z Krossa, przynajmniej u mnie w mieście. A jakbym kupił w Wawce (np.) to bym i tak musiał tutaj serwisować, więc nie wiem co już gorsze.

Dziś mi jeden użytkownik tego forum podesłał na mejla zdjęcia Krossa Level A4 (biało-czarnego) to naprawdę ładny rowerek. Móglbym go wziąć, ale nie mam możliwości :D Pozostaje Giant, niestety albo stety... Choć na nim jeszcze nie jeździłem (dziś nie było czasu pojechać do tego sklepu, a mam dość spory kawałek), ale jutro postaram się pośmigać.

Jedynie jedna rzecz mnie zastanawia. Siodełko wg. mnie jest z wyglądu dużo gorsze niż w Krossie Level A4 i Unibike Flite (na nim tylko śmigałem). Jest jakieś takie duże, profesjonalne są dużo mniejsze i smukłe/wydłużone. Jednak Giant daje (przynajmniej z wyglądu) takie same w Terrago Tarczówkach (gdzie nawet pedały są jakieś malutki z metalowym czymś - pewnie do butów specjalnych) i do Iguany (która wisiała obok). Więc pewnie mi się tylko wydaje, że jest słabe.

Jutro zrobię zdjęcie to popatrzycie :)

Pozdrówka i raz jeszcze dzięki za wszystkie komentarze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.