Skocz do zawartości

[rower] Giant Terrago V czy Kross Level A4?

Brunek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie :)

Może mnie pamietacie. Ostatnio zakładałem w sumie podobny temat nt. wyboru odpowiedniego bikera. Na placu boju po ostatecznej odsieczce został Kross Level A4 (Kliknij po specyfikację). Wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że ostatnio moją uwagę zwrócił Giant Terrago (Kliknij po specyfikację).

Teraz omówię główne plusy i minusy, które nasuwają się wg. mnie:

Giant Terrago - 1999 zł (z możliwością niewielkiej negocjacji lub drobnymi akcesoriami)

+ bardzo dobry sklep i serwis, w którym będę kupował

+ marka samego roweru (mnie istotne)

- cena

Kross Level A4 - 1699 zł (z możliwością niewielkiej negocjacji lub drobnymi akcesoriami)

+ rewelacyjny stosunek cena/jakość

- sklep, który jest słbaszy (a co za tym idzie serwis)

- mniejsza renoma samego bikera (ale to mnie istotne)

Wprawdzie mam do wydania maks 2000 zł, ale chciałbym dokonać dobrego wyboru, tzn. za bardzo nie przepłacić. Jeśli chodzi o osprzęt Kross na pewno by mi wystarczył. Dopiero zaczynam przygodę z kolarstwem (na poważnie), wcześniej to byly jakieś Makrokesze..

Chciałbym się Was zapytać, czy warto dokładać do Gianta? Czy dużo się różni od Krossa?

Najbardziej się w tym przypadku zastanawiam nad tym sklepem. Bo musiałbym dopłącić 300 zł (ale zabraknie na akcesoria i na pewno nic odrazu nie kupię) ale miałbym rewleacyjny serwis gwarancyjny (po gwrancji można sobie to robić gdzie sie chce) i dobrą obsługą + rower na miejscu. W drugim przypadku oszczędzam 300 zł (dokupić mogę coś na teraz do roweru), ale za to mam gorszy serwis gwarancyjny i sklep i za to na - że rower będzie dopiero sprowadzony (nawet nie wiem kiedy). Dodam, że w tym gorszym sklepie jak zapytałem o Kross Level A4 to nawet nie wiedzieli co to za rower, więc za bardzo się nie znają.

Proszę pomóżcie mi dokonać dobrego wyboru.

Pozdrówka, z góry dzięki za pomoc

Napisano

Dodam, że w tym gorszym sklepie jak zapytałem o Kross Level A4 to nawet nie wiedzieli co to za rower, więc za bardzo się nie znają.

To juz chyba wiesz co i gdzie kupic. Takie sklepy omijaj szerokim lukiem. Druga sprawa to fakt, ze Giant duzo bardziej mi lezy wizualnie, no i prestiz wiekszy.

Napisano

Xsystoff dzięki za odpowiedź. A jak wygląda porównanie osprzętu tych dwóch rowerów? Sam za bardzo się na tym nie znam...

Napisano

Witam,

za tą kase brałbym Terrago nawet bym się nie zastanawiał, o Giantach słyszałem różne opinie ale to jednak rama na lata, a reszte możesz sukcesywnie ulepszać (według upodobań).a Kross...nie mówie że zły ale do tego Giganta raczej nie podskoczy :)

Pozdrawiam

Napisano

A jak wygląda porównanie osprzętu tych dwóch rowerów?

Wiekszosc osprzetu jest identyczna, a reszta reprezentuje ten sam poziom. Nieznaczny plus dla Gianta za przednia przerzutke Deore (Kross ma Acere, ktore jest dwie klasy nizej, choc nie znaczy to wcale, ze dziala dwa razy gorzej :) ). Kross ma kierownice i mostek Truvativa, ktore pewnie sa troche lepsze niz jakies HL Corp w Giancie. Niestety polski producent nie podaje np. marki piast czy łancucha, a to swiadczy zapewne o nienajlepszej ich jakosci. Jak ktos nie podaje takich szczegolow, to znaczy, ze nie ma sie czym chwalic. Wybralbym Gianta, ze wzgledu na ladniejsza rame, wieksza renome, lepszy sklep i pozniejszy serwis (a to ma ogromne znaczenie). Zreszta bardzo ladnie podsumowal to unforgiven, w tym przypadku Kross nie podskoczy (chociaz jest tez dobrym rowerem).

Napisano

Niestety polski producent nie podaje np. marki piast czy łancucha, a to swiadczy zapewne o nienajlepszej ich jakosci.

Jeśli chodzi o pełne dane Kross'a Level A4:

Waga: b.d.

Materiał ramy: aluminium 6061 potrójnie cieniowany

Widelec: Suntour XCR, LO

Stery: VP

Mostek: Truvativ XR

Kierownica: Truvativ L.E.

Sztyca: b.d.

Siodełko: Active

Piasty: Novatec "na 2 maszynach"

Obręcze: Alexrims X2100

Szprychy: DT

Opony: Schwalbe Black Jack, 26x2,1"

KlamkoManetki: Shimano Deore, 27-biegowe

Przerzutka przód: Shimano Acera

Przerzutka tył: Shimano Deore

Hamulce: V-brake Avid Single Digit 5

Korby: Truvativ Iso Flow

Środek suportu: Truvativ

Pedały: VP -519A, paltformowe

Łańcuch: KMC Z9900

Kaseta: SRAM 5.0, 11-32 z.

Szczerze naprawde nie wiem co zrobić. Jest to dość sporo pieniędzy, chciałbym je wydać naprawde dobrze i z głową, aby potem nie żałować, że mogłem kupić ten drugi.

Zawsze mam problem, jeśli jest tak poważny wybór :029:

Kross ma kierownice i mostek Truvativa, ktore pewnie sa troche lepsze niz jakies HL Corp w Giancie.

Czy jest to spora wada Gianta? W sumie jakby Giant miał truvativa kosztem deore z przodu to chyba byłoby lepiej. W sumie z przodu przerzutka nie ma tak mocnego znaczenia, więc acera/alivio by wystarczylo.

Zastanawia mnie również siodełko. Które jest lepsze? Active (A4) czy WTB VL3034 (Terrago)

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Napisano

A6 na raty :P...

A poważnie, ja bym raczej kupił Krossa i za reszte troche go podrasował :) Widziałem jakąś panne na A4 ostatnio ... no cudo :)

Napisano

Jeśli chodzi o pełne dane Kross'a Level A4:

W takim razie albo ktos od marketingu albo webmaster strony dal ciala, bo tutaj Kross nie ma sie czego wstydzic :)

Szczerze naprawde nie wiem co zrobić. Jest to dość sporo pieniędzy, chciałbym je wydać naprawde dobrze i z głową, aby potem nie żałować, że mogłem kupić ten drugi.

Moje zdanie znasz, ja bym bral Gianta.

Czy jest to spora wada Gianta?

Nie bardzo.

W sumie jakby Giant miał truvativa kosztem deore z przodu to chyba byłoby lepiej. W sumie z przodu przerzutka nie ma tak mocnego znaczenia, więc acera/alivio by wystarczylo.

Dla przecietnego rowerzysty logo na kierownicy i mostku oraz kilkanascie gram w ta czy w ta strone nie stanowia zadnej roznicy.

Zastanawia mnie również siodełko. Które jest lepsze? Active (A4) czy WTB VL3034 (Terrago)

Zalezy co rozumiesz pod pojeciem lepsze :P Akurat ta czesc roweru zalezy wybitnie od osobistych preferencji :)

p.s

Dla mnie decydujacym argumentem jest sklep.

Napisano

...no cudo :D

Cudo panna czy A4 ;) hehe

A tak poważnie dzięki wszystkim za komentarze. W sumie tak myślałem, że część będzie za Krossem część za Giantem...

Największy problem jeśli chodzi o Krossa to nie mam go gdzie obejrzeć. Sklepy w moim mieście go nie mają i tylko na zamówienie indywidualne z zaliczką. Jedynie to co widziałem to na tym forum jak wygląda biało-czerwony na fotkach, jest jeszcze czarny. Ciekawie jak wyglądają na żywo, niestety nie mam możliwości, szkoda :029: . Jeśli chodzi o Giant'a to dziś go widziałem na żywca. Jednak kolor jest inny niż na fotkach w specyfikacji, w sklepie był jakiś szaro-zielony. Bardziej bym wolał ten ze specyfikacji (szaro-czarny).

Napisano

Brał bym Gianta ze względu na dobrą bazę do ewentualnych zmian w przyszłości. Prędzej czy poźniej elementy napędu się zużyją i będzie można przebierać a rama pozostaje (bardzo dobry lakier). Terrago to wysoki model Gianta w atrakcyjnej jak podajesz cenie. Kolega właśnie kupił Iguanę z tego roku i jest to super rowerek. Może w sklepie w którym planujesz zakup sprzedaliby Ci Iguanę za tą samą cenę (1999 zł) a wtedy mając na uwadze Marzocchi EXR z przodu wszelkie porównania z Krossem tracą ważność.

Napisano

No bez przesady

a wtedy mając na uwadze Marzocchi EXR z przodu

To tłuczek do ziemniaków !!!

A ponadto wcale nie jestem przekonany , że rama Krossa jest gorsza !!!

Napisano

Marzocchi EXR sprężyna + elastomer

Bomber tylko z nazwy :angry:

chodzi o wiele wiele gorzrej niż mój Axon

IMO totalny gniot od Marzocchi`ego :blink: Warty tyle ile RST gila t5 :surprised:

Co do wyboru roweru to też bym się poważnie zastanawiał nad terrago gdyż obene terrago ma taką sama geometrię jak XTC Imho naprawdę dobra rama

Kross wcale nie odstaje jakością ramy czy osprzętem (osprżet ma nawet ciut lepszy) :rolleyes:

Sam mam jeden rower Gianta a drugi Krossa

Z serwisem Gianta dość długo i bezkutecznie walczyłem. Serwis rowerów Giant - poracha. Reklamacja wadliwego sztywnego widelca trwała prawie pół roku. :025:

Natomiast Serwis Krossa :rolleyes: złego słowa nie powiem. Byłem bardzo miło zaskoczony :) Zresztą jurasekopisywał swoje przygody z ramą co jest dowodem że Kross nie olewa swoich klientów.

Napisano

Ja biorę KROSSa

bo sam mam :rolleyes:

też miałem na oku GIANTa, ale jak widze te rowery to od razu kojarzą mi się z kolesiami lanserami, co to dla nich ino PRESTIŻ przez duże P jest najważniejszy od obiektywnej oceny i wyboru. Co to znaczy prestiż jak to nie rower jeździ tylko rowerzysta. Najlepszy przykłąd mam w domu ja kupiłem A4 a mojej dziewczynie zafundowałem Garego Fischera, kolo w sklepie powiedział jej że ma lepszy rower ode mnie, a teraz po tygodniu mój cyka jak marzenie a jej spada łańcuch, po fabrycznych i sklepowych profesjonalnych ustawieniach, wylazło zbrojenie z linki przy manetce i odpadło pokrętełko przy manetce. I to jest siła marki

Dla mnie w Giant-cie kupe kasy płacisz za naklejkę na ramie. KROSS jest tańszy i nie jest w żadnym wypadku gorszy, i nie płacisz za nazwę, a na allegro http://www.allegro.pl/item102690627_super_...atis_w_wa_.html

masz go nawet za 1400 PLN.

Ale oczywiście wybór należy do ciebie. O A4 już tyle tu napisali że chyba więcej się nie da i nikt nic nowego nie wymyśli, tylko ewentualnie się można od nowa pokłucić.

Napisano

Dodam, że w tym gorszym sklepie jak zapytałem o Kross Level A4 to nawet nie wiedzieli co to za rower, więc za bardzo się nie znają.

W takim wypadku nie wiem czy serwis Krossa będzie lepszy :eek: aż boję sie pomyśleć jak oni poskładają ten rower jak sprowadzą szanownemu koledze i aż strach zagląda w oczy co mogą zrobić na obowiązkowym przeglądzie gwarancyjnym :rolleyes:

W tym wypadku brałbym jednak Gianta i to nie ze względu na lans :angry: (miałem 8 lat Gianta ale rama była tak ubrudzona że napisu nawet nie było widać hehe) no i cena Terrago naprawdę atrakcyjna

Pozdrower

Napisano

W takim wypadku nie wiem czy serwis Krossa będzie lepszy :eek: aż boję sie pomyśleć jak oni poskładają ten rower jak sprowadzą szanownemu koledze i aż strach zagląda w oczy co mogą zrobić na obowiązkowym przeglądzie gwarancyjnym :)

Tylko serwis nie zależy do końca od producenta tylko od ludzi którzy pracują w sklepie i serwisie. akurat trafił na totalnego ignoranta i sam bym tam żadengo roweru nie kupił.

Wczoraj byliśmy w sklepie z tym Garym i koles nas lekko olał. Kasiorka wzięta rowerek sprzedany więc spadaj dziadu. No a sklep wypasiony, goscie mają tam KONY, Stevens, Gary Fischer, Giant. Markami wali po oczach aż miło.

I czy to oznacza że nie powinienm brać tego roweru? Bo akurat sprzedawca jest niemiły? Starch pomyśleć co zrobią mojej dziewczynie z tym Garym na przeglądzie gwarancyjnym!!

Napisano
I czy to oznacza że nie powinienm brać tego roweru? Bo akurat sprzedawca jest niemiły?

Moim zdaniem powinieneś się mocno zastanowić nad zakupem TEGO roweru w TYM sklepie

bo:

Starch pomyśleć co zrobią mojej dziewczynie z tym Garym na przeglądzie gwarancyjnym!!

teraz będziesz obgryzał paznokcie i sie zastanawiał czy czasami nie zamienili jekiejś części na słabszą :D

Ja z tych samych powodów zrezygnowałem z zakupu Scotta Scale'a 70 na rzecz KTM'a

Laików i ignorantów omijać z daleka!! bo potem zaczyna się cierpienie przez męki :)

Pozdrower

Napisano

No prosze jak ładnie idzie dyskusja. Naprawdę dzięki wszystkim za uwagi, komentarze, opinie.

Jednak w moim przypadku o wyborze zadecyduje jednak chyba jakość sklepu i prowadzonego w nim serwisu. Choć jak się teraz dowiaduje (dotarłem do kilku osób z Masy Krytycznej) to w tym gorszym sklepie wcale serwis nie jest taki zły, jednak w nim nikt ze sprzedawców nic nie wiedzial o A4 i to mnie niestety przeraża. Oczywiście najlepszy serwis w moim miescie jest w sklepie, który prowadzi sprzedaż Giant'a. Serwis w tym przypadku ma znaczenie, ja jak na razie nie mam zielonego pojęcia i rowerach, konserwacji itd., więc serwis musi być dobry.

Znowu jest sytuacja, że jakby połączyć obie wersje (czyli dobry sklep i serwis) ze sprzedażą rowerów Kross (który to właśnie ma ten gorszy sklep) to byłoby to idealne połączenie. Zawsze tak musi już chyba być, że są wady i zalety takich różnych rozwiązań.

Jeszcze jeden ważny minus na niekorzyść Kross'a to to, że nigdzie go na żywo jeszcze nie widziałem :)

Dziś raz jeszcze się przejadę obejrzeć Gianta, bo dokładnie nie zwróciłęm uwagi na kolor.

Postaram się w końcu podjąć słuszną decyzję.

Napisano

Moim zdaniem powinieneś się mocno zastanowić nad zakupem TEGO roweru w TYM sklepie

bo:

teraz będziesz obgryzał paznokcie i sie zastanawiał czy czasami nie zamienili jekiejś części na słabszą :D

Ja z tych samych powodów zrezygnowałem z zakupu Scotta Scale'a 70 na rzecz KTM'a

Laików i ignorantów omijać z daleka!! bo potem zaczyna się cierpienie przez męki :D

Pozdrower

Tylko widzisz jak kupowałem to w tym sklepie był inny kolo i był milutki jak do rany przyłóż.

Więc jakbym przyszedl w inny dzien kiedy był ten drugi to pewnie bym nie kupił.

Jeszcze jeden ważny minus na niekorzyść Kross'a to to, że nigdzie go na żywo jeszcze nie widziałem :)

Dziś raz jeszcze się przejadę obejrzeć Gianta, bo dokładnie nie zwróciłęm uwagi na kolor.

Postaram się w końcu podjąć słuszną decyzję.

to rzeczywiscie jak sobie go pooglądać nie możesz to nie ma co ryzykować, trzeba usiąść przejechać się, oblookać, obstukać, i wtedy kupować.

To mądrego wyboru życzę, walcz o upusty i jakies gadżety i miłej jazdy potem.

Napisano
to rzeczywiscie jak sobie go pooglądać nie możesz to nie ma co ryzykować, trzeba usiąść przejechać się, oblookać, obstukać, i wtedy kupować.

To mądrego wyboru życzę, walcz o upusty i jakies gadżety i miłej jazdy potem.

NIe wyobrażam sobie kuipć całkiem w ciemno :eek:

MOżna kupić w sklepie internetowym. ale wcześniej na żywo należy się przymimerzyć do danego roweru. :)

Napisano

Ja biorę KROSSa

bo sam mam :rolleyes:

No tak nie ma to jak obiektywizm i rzeczowe argumenty :confused:

Co to znaczy prestiż jak to nie rower jeździ tylko rowerzysta.

Ale jak rowerzysta jest dobry to i rower odpowiedni by sie przydal. Kross nie robi nic powyzej 2.5 tys zł, ciekawe czemu ? Czyzby nikt nie chcial kupowac drogich "wieszakow" ? A moze dlatego, ze Kross bedzie sie zawsze kojarzyl z makrokeszami ?

Najlepszy przykłąd mam w domu ja kupiłem A4 a mojej dziewczynie zafundowałem Garego Fischera, (...) I to jest siła marki

A co ma wspolnego Gary Fisher z Giantem ? Bo jakos nie widze zwiazku z Terrago i tym tematem. Drogie rowery tez sie przeciez psuja...

Dla mnie w Giant-cie kupe kasy płacisz za naklejkę na ramie.

Widzisz, ja nigdy w zyciu nie kupie Fiata czy Daewoo, i tak samo nigdy w zyciu nie kupie Krossa czy Unibika (ktore nawet nie maja rowerow w interesujacych mnie przedzialach cenowych). Dla niektorych ludzi prestiz i renoma to podstawowe argumenty, dla innych napis na ramie nie ma znaczenia. Trzeba uszanowac obie grupy i podawac konkretne argumenty np. o przewadze Krossa jesli chodzi o piasty, kiere, mostek i przewadze Gianta w sprawach serwisu.

Napisano

Bój z serwisem Gianta stoczyłem :D

Chodziło o sztywny widelec w rowerze crosowym Kings Park

Rura sterowa była w miejscu gwintu uszkodzona

Gdy kupiłem rower tej wady nie było widać

Okazało że nie można skontrować górnej miski sterowej gdyż gwint jest uszkodzony

Giant odmówił wymiany wadliwego widelca.

Przed sądem konsumęckim się skończyło

Giant postanowił w końcu załatwić sprawę polubownie. I Przysłali drugi widelec

Z tym że pierwszy był pod stery Overhead a przysłali widelec pod stery Ahead

Dostałem widelec i się klient bujaj dalej z tym sam

W serwisie powiedzieli że muszę dokupić mostek i stery (z czego doskonale zdawałem sobie sprawę)

Mogłem dłużej być bez roweru albo samemu zamontować widelec i zresztą tak zrobiłem.

Na preclu czytałem o kolesiu co reklamował ramę Iguany, też wada fabryczna, nasz polski przedstawiciel dopiero uznał reklamację po interwencji Headoffice Gianta z Tajwanu.

Imo Polskie przedstawicielstwo Gianta totalnie olewa klienta. O czym mogłem się przekonać na "Targach Rowerowych" w Warszawie. Co dobrze nie Wróży firmie

Napisano

NIe wyobrażam sobie kuipć całkiem w ciemno :eek:

MOżna kupić w sklepie internetowym. ale wcześniej na żywo należy się przymimerzyć do danego roweru. :D

Idąc tym tokiem rozumowania nie powinienem w ogóle rozważać Krossa A4, bo nigdzie w Białymstoku nie mogę go zobaczyć/wypróbować. W sumie tylko na razie jeździłem na Unibike Flite. Nawet całkiem przyjemnie się jeździło. Chyba na każdym rowerze będzie fajnie, a ta jazda wcale nie jest długa, więc ciężko będzie zauważyć różnicę. Najczęściej albo jazdy są w sklepie w korytażu jakimś dłuższym, albo gdzieś na podwórku ogrodzonym, który też nie jest za duży. Moim zdaniem, żeby jako tako porównać trzeba się przejechać spory kawałek...

Aby zobaczyć Krossa na żywo musiałbym pewnie udac się do Wawki (w miarę nie daleko), a na razie nie planuję, więc musiałbym specjalnie po to jechać. Średnio mi się opłaca.

Dziś raz jeszcze oglądałem Giant'a Terrago. Naprawdę podoba mi się sprzęcik. Wcześniej na niektóre detale nie zwracałem uwagi. Nie jeździłem bo praktycznie sklep już zamykali, nie chciałem im robić problemu. Pojeździć mogę w każdej chwili. Ze zdjęć z tego forum rama bardziej mi się podoba niż w A4 (no może A4 czarne jest jeszcze ładne)...

Jedynie co mnie teraz martwi to to o czym pisałeś amoniak nt. serwisu polskiego dystrybutora Giant. Raz serwis w sklepie rowerowym, dwa serwis przedstawiciela Giant w Polsce. Bo jak będą poważne problemy ten pierwszy zwraca się do tego drugiego. Kross słyszałem, że ostatnio dobrze dba o klientów. A ewentualny zakup sprzętu za 2000 zł i potem problemy to mi się nie uśmiecha.

Napisano

Tak sie zdobywa rynek, kolejny plus dla Kross-a za podejscie do klientow. Na przykladzie Juraska widac jak ten mechanizm dziala. Zadowolony klient bedzie chwalil firme. Z drugiej strony jestem przekonany, ze firma matka pewnie nawet nie wie co wyprawia polski dystrybutor Gianta (btw. o problemach z peknietymi ramami tez gdzies czytalem). Jezeli w sklepie, ktory sprzedaje produkty Krossa nie wiedza co to jest model A4 to ja bym stamtad uciekal jak najdalej i nigdy nie wracal. I o to bardziej mi chodzilo mowiac "serwis" :)

Napisano
Jezeli w sklepie, ktory sprzedaje produkty Krossa nie wiedza co to jest model A4 to ja bym stamtad uciekal jak najdalej i nigdy nie wracal.

To się nazywa fachowość przez duże H :)

Omijaj ten sklep szerokim łukiem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...