Skocz do zawartości
  • 0

rower na 130 kg

Gość Roger

Pytanie

Napisano

Witam,

Jestem totalnym laikiem w sprawach rowerowych.

Chcę kupić sobie rower, ale boję się, że kupię bubla, którego rozwalę po drugiej przejażdżce. Jestem dość duży, bo ważę 130 kg i głównym kryterium wyboru jest dla mnie wytrzymałość roweru. 

Rower ma mi służyć głównie do zbicia wagi, nie zamierzam go forsować, na początek na pewno jazda po asfalcie i trasach rowerowych.

Na zakup chcę przeznaczyć maks. 2 000 zł, choć mogę dorzucić kilka stów, jeśli okazało by się, że droższy model będzie dla mnie lepszy.

Zupełnie nie znam się na firmach, wiem tylko, żeby omijać Scotty z uwagi na wysoką cenę. Sporo pozytywnych opinii czytałem o rowerach Merida i Cube, więc może coś z tych firm. W sumie wszystko jedno, byle by posłużył jak najdłużej.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bogdan
Napisano

Witam,

Chcę kupić sobie rower, ale boję się, że kupię bubla, którego rozwalę po drugiej przejażdżce. Jestem dość duży, bo ważę 130 kg i głównym kryterium wyboru jest dla mnie wytrzymałość roweru. 

Rower ma mi służyć głównie do zbicia wagi, nie zamierzam go forsować, na początek na pewno jazda po asfalcie i trasach rowerowych.

Na zakup chcę przeznaczyć maks. 2 000 zł, choć mogę dorzucić kilka stów, jeśli okazało by się, że droższy model będzie dla mnie lepszy.

Zupełnie nie znam się na firmach, wiem tylko, żeby omijać Scotty z uwagi na wysoką cenę. Sporo pozytywnych opinii czytałem o rowerach Merida i Cube, więc może coś z tych firm. W sumie wszystko jedno, byle by posłużył jak najdłużej.

Witam!

Ważę około 130 kg więc mogę się wypowiedzieć. Mam Krossa hexagon v4 a więc rower MTB ze średniej półki. Po wymianie pedałów nadających się tylko do roweru BoBo, i dopasowaniu siodełka do tyłka jeżdżę po chodnikach, ścieżkach, ulicach, różnych lepszych i gorszych ścieżkach leśnych, i sobie chwalę. Oczywiście opony semislick, a więc z gładkim bieżnikiem i bocznymi zębami. Jedyne czego się boję przy mojej wadze to wysokie krawężniki i rozmaite chopki. Pewnie nic by się nie stało, ale wole ich unikać. Najważniejsze to rozmiar ramy! I to już musisz wypróbować w sklepie. Źle dobrana rama i będziesz miał mordęgę a nie przyjemność!

Pozdrawiam

Napisano

Witam ja waze 113 i smigam na polskim maximie ms 3.6 doginam nim po lesie wszedzie Jezdze ze srednim plecakiem . Duzy plus ze ma duze kola i nosnosc roweru wpisana w karcie 110 kg masy rowerzysty i oczkowane obrecze bardzo mocne 1200 km bez zadnej centry . pozdrawiam

Napisano

Witam,

Witam.

Czytając prawie wszystkie wpisy na temat roweru dla grubasa, jestem "powalony" radami dawanymi przez wszystkich "specjalistów" a ten wytrzyma a ten nie. Do ułomków nie należę, przy wzroście 192 cm i 134 kg żywej wagi jeżdżę na szosie Giantem Defy bez dodatkowych wzmocnień a w terenie na Herkulesie Cheetah. Oba rowery sprawują się znakomicie, a przejechałem w tym roku prawie 7000 km, zaliczając kilka maratonów powyżej 100 km. W sumie w przeciągu trzech lat przejechałem ponad 17 tys. km.

Przy obecnej technologii rowery ze średniej półki cenowej t.j. w przedziale cenowym do 3,5 tys. złotych spokojnie wytrzymują obciążenia takich grubych cyklistów jak my.

A dla wszystkich zainteresowanych zapraszam na www.rowerowy.obram.pl na której możecie naocznie przekonać się o tym co napisalem.

Pozdrawiam wszystkich "grubych" cyklistów. Nie przejmujmy się wagą, siadajmy na rowery i jedźmy przed siebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...